On this day: de legendarische driftbui van Jimmy Connors

Sport | Tien weken schorsing en een boete van 20.000 dollar: dat was de straf die de Amerikaanse tennisser Jimmy Connors op 24 maart 1986 kreeg opgelegd van de Men’s International Professional Tennis Council. Een maand eerder weigerde Connors om verder te spelen tegen rivaal Ivan Lendl na een dubieuze scheidsrechterlijke beslissing. De achtvoudig grandslamwinnaar stormde woedend van het terrein.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Door de opgave van Connors in de halve finale van het Lipton International Players Championship-toernooi kreeg Lendl de zege in de schoot geworpen. Het was de eerste keer dat zo’n incident zich voordeed bij topspelers. “Er is een grens aan wat ik kan verdragen”, zou Connors later verklaren. “Ik kwam op voor mijn recht.”

Slicebal in of uit?

“Het enige dat ik verlang, is dat die kerel in de stoel (de umpire, nvdr.) zijn aandacht erbij houdt. Als hij maar één deel van het terrein in de gaten houdt, is dat niet voldoende. Zorg dat er een bekwaam iemand in die stoel zit”, uitte Connors zijn kritiek in niet mis te verstane bewoordingen op umpire en kop van Jut Jeremy Shales.
 
In de vijfde set werd een slicebal van Lendl op de baseline beoordeeld als in, waardoor Connors 40-0 achter kwam. Die laatste was ervan overtuigd dat de bal van Lendl uit was en gaf de scheidsrechter de volle laag. De umpire vertikte het om terug te komen op zijn beslissing en gaf Connors een waarschuwing.

Even later achtte de umpire Connors in overtreding op de gedragsvoorschriften, zijn tweede inbreuk van de match, waardoor Lendl 4-2 voor kwam in de set.

Game, set & forfait

Connors bleef misbaar maken en weigerde om verder te spelen. “Ik speel niet onder deze omstandigheden – haal de supervisor naar hier”, riep hij. Hij kreeg vervolgende een strafgame aangesmeerd, waardoor de score opeens 5-2 werd in het voordeel van Lendl. Hoge tennispief Kendall Farrar rende toen het veld op, met de mededeling dat Connors 90 seconden had om het spel te hervatten, anders zou de overwinning automatisch naar Lendl gaan.
 
En zo geschiedde. Setstanden waren 1-6, 6-1, 6-2, 2-6, 5-2 (forfait). “De umpire verloor de controle over de match”, zei overwinnaar Lendl nog achteraf. “Ik heb altijd problemen met die man. Hij is niet consistent in zijn beslissingen.” De Amerikaan van Tsjecho-Slowaakse afkomst begreep de opmerkelijke actie van Connors echter niet: “Je laat een wedstrijd toch niet zomaar schieten omwille van een verkeerde scheidsrechterlijke beslissing?”
 
Connors bleef nadien volhouden dat hij niet uit de wedstrijd gestapt was: “Ik wil dit rechtzetten”, klonk het een week later tijdens een toernooi in Palm Springs. “Ik ben niet weggelopen, de match is stopgezet.” Connors toonde zich desalniettemin een groot man in het verlies: “Ik neem de volle verantwoordelijkheid voor mijn daden, goed of slecht. Als ik geschorst word, ga ik naar huis om te paardrijden.”
 
Door zijn schorsing miste Connors dat jaar alle toernooien in april en mei, waaronder Roland Garros. Het zou de eerste keer in de tennisgeschiedenis zijn dat een speler wegens een schorsing voor wangedrag niet kon deelnemen aan één van de vier grandslams.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top