De ploeg en persoonlijke tactiek van Charleroi-profspeler “Matthax”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Na een bezoekje aan Zulte Waregem en de voorstelling van hun profspeler trekken we vandaag naar Charleroi om hun jonge goudklomp te ontdekken.

Matthias “Matthax” Rousselet vertegenwoordigt Sporting Charleroi als prof tijdens de Proximus ePro League op FIFA 20. Hij is de jongste deelnemer aan deze competitie. Zoals altijd zullen we eerst de tactiek van de speler analyseren op de Ultimate Team-modus en vervolgens op de 85-modus.

FIFA Ultimate Team

Matthax begint aan zijn wedstrijden in een 4-5-1-opstelling voor de samenhorigheid van zijn team. Daarom staat Cristiano Ronaldo ook centraal op het veld achter Renato Sanches en Patrick Vieira.

In het begin van de wedstrijd verandert hij, zoals veel spelers, zijn opstelling. Hij schakelt over op een 4-2-3-1, een populaire line-up op FIFA 20.

We stellen vast dat Neymar de spits is. Volgens Matthax is de Braziliaan de beste speler in het spel. Dit kan worden verklaard door het feit dat hij vijf sterren heeft voor technische vaardigheden en voor zijn slechte voet. Bovendien blijkt hij, gezien zijn zeer hoge behendigheidsgraad, zeer gevaarlijk te zijn in de zestien.

Neymar wordt geruggensteund door Cristiano Ronaldo, Mahrez en Mbappé. De twee flankspelers hebben dezelfde eigenschappen: ze zijn snel, fysiek sterk en hebben vijf sterren voor hun techniek. Ook Mahrez heeft veel sterren voor zijn mindere voet en techniek, maar hij is fysiek minder sterk. Omdat hij een wendbare speler is, komt hij centraal meer tot zijn recht dan op de flank.

Renato Sanches en Patrick Vieira zijn de twee verdedigende middenvelders. De Fransman is op FIFA al jarenlang een vaste waarde op die positie. Hij is de bumper voor de verdediging. Ook Sanches is fysiek sterk en verdedigt goed, maar hij is wel meer aanvallend ingesteld. Ze vormen samen een complementair duo.

Kyle Walker staat op de rechtsachterpositie. Vaak vinden we hier Semedo terug. Ook Matthias heeft lange tijd met de Portugees gespeeld, maar hij vond hem te licht. Met Walker heeft hij meer fysieke kracht.

Centraal in de verdediging vinden we twee spelers uit de Serie A terug. Tomiyasu hebben we leren kennen in het artikel over de ploeg en tactiek van Sheva. De Japanner was in het spel een gratis te verkrijgen speler en door zijn efficiëntie is hij een hele goede verdediger. We vinden hem echter niet in veel teams terug. De Ligt, de jonge Nederlander, is in zijn “Team of the Year”-versie een rots in de branding. Bovendien is hij met zijn lengte en fysieke sterkte erg gevaarlijk op aanvallende hoekschoppen.

Wojciech Szczesny staat tussen de palen vanwege zijn lengte en zijn goede band met De Ligt.

In zijn persoonlijke tactiek kiest de Charleroi-vertegenwoordiger verdedigend voor een gebalanceerde stijl. De breedte en diepte zet hij op vijf, wat zorgt voor een goede balans en een pressing die niet te hoog is.

Aanvallend kiest hij voor balbezit. De Carolo neemt de wedstrijd graag in handen, ook al kan dit in sommige wedstrijden verkeerd uitdraaien. Ook aanvallend zet hij de breedte op vijf.

Wat betreft het aantal spelers in de box op hoekschoppen en vrije trappen kiest hij voor een lage notering. Het strikte minimum is genoeg voor de jonge speler om kansen te creëren.

Matthax vraagt aan zijn spits Neymar om de bal te vragen in de rug van de verdediging. Het zou niet logisch zijn dat de Braziliaan afhaakt. Zijn snelheid is namelijk zijn sterkste punt.

De flankaanvallers krijgen de instructie om mee te verdedigen. Mahrez is de spelverdeler en moet daarentegen vrij en aanvallend ingesteld blijven om zijn teamgenoten aan het voetballen te krijgen.

De verdedigende middenvelders doen wat hun rol doet vermoeden: ze helpen de verdedigers, maar moeten vooral zorgen voor een snelle balrecuperatie. Daarom zijn ze ingesteld op “agressieve intercepties”. Beide spelers moeten ook de passlijnen afsnijden, het centrum dekken en verdedigend opgesteld blijven tijdens een aanval.

De instructies voor de verdedigers zijn standaard. Matthias vraagt namelijk aan zijn vier verdedigers om achterin te blijven wanneer hij aanvalt.

De belangrijkste kwaliteiten op FUT 20 zijn in Matthax’ ogen enerzijds de behendigheid van de speler en anderzijds, misschien wel het allerbelangrijkste, het aantal sterren voor de mindere voet. Zelfs met vijf sterren (de hoogste notering) komt het soms voor dat een trap met de mindere voet niet het gewenste resultaat geeft. Stel je eens voor hoe dat dan zou zijn met drie sterren bijvoorbeeld…

Modus 85

Op de 85-modus kiest Matthax voor een uitgerekte 4-4-1-1, een niet-alledaagse opstelling. Normaal gezien staan er drie middenvelders, in dit geval Diandy, Keita en Bruno, in het centrum en twee spelers op de flanken.

Descamps verdedigt het doel. Zoals gebruikelijk wordt de keuze van de keeper bepaald door de grootte. Met zijn 1m94 is Descamps dus een logische keuze.

Centraal in de verdediging staan Dessoleil en Diagne. De respectievelijke links- en rechtsvoetige verdedigers vormen een complementair duo. Beide spelers zijn met hun 1m88 de grootste centrale verdedigers in de selectie.

Op de rechtsachterpositie kiest Matthax wegens zijn serene manier van verdedigen, ten nadele van Marinos, voor Busi. Hij kan ook de rechtsmiddenpositie van Tsadjout innemen wanneer die laatste zich te hoog op het veld bevindt.

Aan de andere kant vinden we Nurio terug, die er om dezelfde redenen als Busi staat.

Keita is een blok beton en een echte verdedigende middenvelder. Het is soms niet eenvoudig om het spel te verdelen met deze speler, maar dat is ook niet zijn belangrijkste taak.

Diandy, naast Keita, is een completere speler. Hij kan verdedigen en het spel verdelen. Hij verbindt het middenveld met de aanval.

Tsadjout is een linkspoot op rechts, wat hem in staat stelt om naar binnen te komen en zijn schot te krullen. Bovendien is hij met zijn 1m90 een belangrijke speler op deze 85-modus.

Henen, een linkerflankspeler, blijft aan zijn kant op de lijn plakken. Zo kan hij gemakkelijk uitbreken alvorens centraal een oplossing te vinden. Hij heeft vier sterren voor zijn mindere voet.

Massimo Bruno speelt in steun van de aanvaller. Hij staat op deze positie vanwege zijn snelheid en zijn spelinzicht. Met deze kwaliteiten brengt hij o.a. zijn teamgenoten aan het voetballen.

Nicholson is dé spits van Charleroi. Met zijn 1m92 en vier sterren voor zijn mindere voet brengt hij in deze modus elke verdediging aan het wankelen.

De persoonlijke tactiek van Matthax op de 85-modus is bijna identiek aan zijn tactiek op FUT. Aanvallend kiest hij echter voor een breedte van negen om het veld zo breed mogelijk te maken.

De instructies voor de spelers veranderen niet.

In deze modus draait het volgens Matthax allemaal rond spelintelligentie. Omdat het spel in deze modus trager verloopt, moet er meer nagedacht worden over de pijnpunten bij de tegenstander en de manier van aanvallen.

Nu weet je hoe Matthax het vertrouwen heeft gekregen van het Charleroi-bestuur voor deze Proximus ePro League. Je kan het slot van de ePro League dankzij Proximus volgen op proximuspickx.be/esports en via de Proximus-decoder (via het menu “Shop” > “Andere” > “Sports”) of via de menu-tab “Proximus VOD” > Sportsectie voor V7-decoders.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top