On this day: Sergej Boebka verbetert het wereldrecord polstokspringen in zaal

Sport | Vandaag exact 29 jaar geleden verbeterde polstoklegende Sergej Boebka opnieuw het wereldrecord indoor. In het Franse Grenoble sprong hij naar 6,12 meter.

Door Proximus

Deel dit nieuws

We schrijven 23 maart 1991. Sergej Boebka domineert het polstokspringen. De Oekraïner, die toen nog onder de vlag van de Sovjet-Unie springt, zal het beste seizoen uit zijn carrière beleven. Hij rijft twee wereldtitels binnen en vestigt maar liest acht wereldrecords. Vier daarvan indoor, waarvan de laatste in het zuiden van Frankrijk.

Centimer per centimeter

Sergej Bubka werd wereldkampioen indoor in Sevilla met een sprong over 6 meter. Op 15 maart in San Sebastian, ook in Spanje, wordt hij de eerste die de grens van 6m10 overschrijdt. Eerder werd hij al de eerste die over de magische grens van 6 meter sprong in Parijs in 1985. Vier dagen later verstevigt hij zijn record in zijn eigen Donetsk naar 6 meter 11.

Met drie records in enkele dagen trekt Boebka naar de Rhône-Alpes op het einde van de week. Tijdens de vijfde editie van de 'Masters' van Grenoble zal de Tsaar zijn concurrentie overvleugelen. Zijn drie voornaamste tegenstanders - de Amerikaan Kori Tarpenning, de Fransman Philippe d'Encausse en de Spanjaard Chico Garcia - moeten zich tevredenstellen met een sprong over 5,72m. De hoogte waarop Boebka zijn wedstrijd aanvat...

Bij zijn derde poging overschrijft hij 6,12m, waarmee de Sovjet zijn 24ste wereldrecord vestigt sinds 1984. Hij zal uiteindelijk maar liefst 35 wereldrecords verbreken tussen 1984 en 1994.

Lid van het IOC

De zesvoudige wereldkampioen atletiek (van 1983 tot en met 1997) heeft ook vier indoorwereldtitels, een gouden medaille op de Olympische Spelen van Seoel en een Europese titel in 1986 op zijn palmares staan.

Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney bergt de polstoklegende zijn stok definitief op, nadat hij niet door de kwalificaties geraakt. Hij zal daarna plaatsnemen aan de andere kant van de sportwereld. Reeds in 1999 werd hij lid van het IOC. Tussen 2002 en 2008 wordt hij verkozen tot voorzitter van de atletencommissie.

Naast deze functies in de sportwereld, stort Boebka zich ook op een carrière in de politiek. In 2002 wordt hij vanop de twaalfde positie verkozen voor het Oekraïnse parlement. Tussen 2010 en 2014 schopt hij het zelfs tot onafhankelijk raadgever van president Viktor Janoekovitsj.

Onttroond door Lavillenie en Duplantis

Sinds het einde van zijn carrière heeft Boebka vele atleten hun tanden zien stuk bijten op zijn records. Het heeft dan ook bijna 20 jaar geduurd voor iemand hem kon onttronen. Het was de Fransman Renaud Lavillenie die daarin slaagde.

Op 15 februari 2014 overwon hij 6,16 meter. En dat in Donetsk, de thuisbasis van de Oekraïnse legende.

Zes jaar later is er echter een nieuw fenomeen verschenen in de polstokwereld. De Zweed Armand Duplantis verbeterde het record maar liefst twee maal in een week tijd. Op slechts 20-jarige leeftijd deed hij dat op 8 februari in Torun in Polen en op 15 februari in het Schotse Glagow. En het gemak waarmee hij de lat overschrijdt, zegt ons dat hij nog lang niet klaar is met het drukken van zijn stempel...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top