Wereldpoëziedag: acht staaltjes van onvolprezen dichtkunst in films

Films | Vandaag, 21 maart, is niet alleen de start van de lente, maar is het ook Wereldpoëziedag. Films zitten boordevol visuele en tekstuele poëzie. Als bewijs serveren we acht quotes uit de rijke filmgeschiedenis, die een bepaalde scène (nog meer) gewicht gaven door uw verbeelding met enkele wonderlijke woorden aan het werk te zetten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Blade Runner (1982)

"All those moments will be lost in time, like tears in rain."

Fragment uit de beroemde monoloog van personage Roy Batty in ‘Blade Runner’. Na een gevaarlijke achtervolging op daken mist detective Rick Deckard zijn sprong en kan hij zich nog net vastklampen aan een paal.

Zijn vijand Roy Batty bevrijdt hem uit zijn hachelijke situatie, terwijl hij zelf stervende is. Hij reflecteert over zijn ervaringen en sterfelijkheid in een dramatische monoloog die in de annalen van de filmgeschiedenis zou belanden.

The Shawshank Redemption (1994)

"Hope is a good thing, maybe the best of things. And no good thing ever dies."

Hoofdpersonage Andy Dufresne blijft hoop koesteren na zijn onterechte veroordeling voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij zit zijn lange celstraf uit in de Amerikaanse Shawshankgevangenis, waar corruptie bij bewakers en directie welig tiert.

In de gevangenis ontmoet de bankier de uiterst intelligente en levenswijze Red, waarna een hartverwarmende vriendschap ontstaat.

A River Runs through It (1992)

"Eventually, all things merge into one, and a river runs through it. The river was cut by the world’s great flood and runs over rocks from the basement of time. On some of the rocks are timeless raindrops. Under the rocks are the words, and some of the words are theirs. I am haunted by waters."
 
Amerikaanse dramafilm uit 1992 met o.a. Brad Pitt, over twee zonen van een Presbyteriaanse minister, de ene vlijtig, de ander rebels, die opgroeien in de Rocky Mountains in het tijdsgewricht tussen WOI en de begindagen van de Grote Depressie.

In de film is Pitt, die het hoofdpersonage vertolkt, regelmatig aan het vliegvissen in de rivieren van Montana.

When Harry Met Sally (1989)

"When you realize you want to spend the rest of your life with somebody, you want the rest of your life to start as soon as possible."
 
De klassieker van Rob Reiner bevat tal van memorabele quotes, maar deze is één van de mooiste. De film gaat over Harry en Sally, die elkaar ontmoeten in hun studententijd en wiens paden elkaar in de loop der jaren steeds toevallig weer kruisen.
 
De film is echter vooral bekend door de scène in een eethuis in Manhattan, waarin Sally hardop een orgasme simuleert, om te bewijzen dat mannen een gespeeld vrouwelijk orgasme niet kunnen onderscheiden van een echt.

Bram Stoker's Dracula (1992)

"I have crossed oceans of time to find you."
 
De verfilming van de roman Dracula van Bram Stoker door Francis Ford Coppola, met hoofdrollen voor Gary Oldman, Keanu Reeves, Anthony Hopkins en Winona Ryder.

Deze quote van Dracula verzinnebeeldt de onsterfelijkheid van de eeuwenoude vampier en tovenaar, die in de verloofde van een Engelse makelaar de reïncarnatie van zijn overleden vrouw Elisabeta ziet. Hij doet er vervolgens alles aan om de vrouw tot zijn bruid te maken.
 

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban (2004)

“Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.”
 
De derde film in de populaire franchise over de tovenaarsleerling. Het wijze schoolhoofd van Zweinstein, Albus Perkamentus, strooit wel vaker met diepzinnige quotes, maar in deze ene zinsnede vervat de professor vakkundig hoe zelfs in de meest barre tijden er ergens, in een klein onverlicht hoekje, altijd wel iets te vinden is waar je je aan kan optrekken. Als je maar goed en met heldere geest zoekt.

The Usual Suspects (1995)

”The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn't exist.”
 
Grandioze misdaadfilm van Bryan Singer, met een weergaloze Kevin Spacey, die voor zijn acteerprestatie de Oscar voor beste mannelijke bijrol won.

De hele film lang probeert oplichter Roger Kint (Spacey) zijn ondervragers bij de politie ervan te overtuigen dat hij geen schuld treft aan een bloedbad en brand op een schip in de haven van Los Angeles. Hij mag uiteindelijk beschikken, waarna duidelijk wordt dat alle praatjes van Kint producten van zijn rijke fantasie waren.
 

American Beauty (1999)

"It's hard to stay mad, when there's so much beauty in the world."

Het met vijf Oscars bekroonde pareltje van Sam Mendes bulkt van de poëzie in tekst en beeld en grijpt bijwijlen naar de keel. Lester Burnham, een man wiens routineuze leventje in een Amerikaanse buitenwijk zo ellendig saai is dat hij zichzelf vervloekt, krijgt gevoelens voor de piepjonge vriendin van zijn dochter.

Tegelijk wordt hij bevriend met de nieuwe buurjongen. Hij besluit om zijn driften en verlangens te volgen, maar wordt het slachtoffer van een gruwelijk misverstand… De rol van Burnham werd meesterlijk vertolkt door Kevin Spacey, die daarvoor alweer een Oscar in zijn trofeeënkast mocht bijzetten.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top