Road to Tokio: focus op ... Nafissatou Thiam

Sport | Van 24 juli tot 9 augustus 2020 vinden de 32ste Olympische Spelen plaats in Tokio. Ook al hangt er vandaag een sluier van onzekerheid rond het evenement, omwille van de coronapandemie, presenteert Proximus Sports jou vanaf nu wekelijks een lid van de Belgische delegatie. Deze week: Nafissatou Thiam.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ze heeft reeds alles gewonnen wat er te winnen valt. Nafissatou Thiam is, zonder enige twijfel, de grootste kans op een Belgische medaille op de Olympische Spelen deze zomer in Tokio. De uittredende olympische kampioene trekt naar Japan met de opdracht om haar gouden medaille van vier jaar geleden in Rio te verdedigen.

Wereld- en Europees kampioen

In 2016 liet zevenkampster Thiam een ongelofelijke prestatie optekenen. De Brusselse verbeterde maar liefst vijf van haar persoonlijke records. Vooral haar sprong over 1m98 waarmee ze het wereldrecord hoogspringen in de zevenkamp scherper stelde blijft tot de verbeelding spreken.

De pupille van trainer Roger Lespagnard bleef echter niet op haar lauweren rusten na haar terugkeer uit Zuid-Amerika. In mei 2017 vestigde ze een nieuw persoonlijk record. Met 7013 punten sleepte ze de prestigieuze zevenkamp van Götzis in de wacht.

Op eenzame hoogte veroverde Thiam datzelfde jaar ook de wereldtitel in Londen. Een jaar later, in Berlijn, voegt ze daar nog een Europese titel aan toe.

Hegemonie onder vuur

In november 2017 krijgt Nafissatou Thiam ook internationale erkenning voor haar topprestaties. Ze wordt verkozen tot atlete van het jaar. Niet zo verrrassend, als je in ogenschouw neemt dat ze op dat moment zowel olympisch, wereld-, als Europees kampioen was.

Maar elke heerschappij komt aan zijn einde. De Belgische, die de laatste tijd delicaat dient om te springen met haar elleboog wegens enkele onvolkomenheden in haar speerwerptechniek, moet gedwongen haar trainingen aanpassen. Tijdens het wereldkampioenschap in Doha in 2019, betaalt ze haar moeilijkheden in het speerwerpen cash. Ze moet de overwinning dan ook laten aan een Katarina Johnson-Thompson in bloedvorm.

Kan ze record van Jackie Joyner-Kersee verbreken?

Op 25-jarige leeftijd ligt voor Thiam de toekomst nog aan haar voeten. Met haar persoonlijk record van 7013 punten bevindt ze zich op slechts 278 punten van het wereldrecord van de Amerikaanse Jackie Joyner-Kersee, dat ze vestigde op de Olympische Spelen in Seoel op 24 september 1988.

Nafissatou Thiam krijgt een eerste kans op de Olympische Spelen in Tokio. Vier jaar later in Parijs, waar ze meer dan waarschijnlijk haar carrière zal afsluiten, krijgt ze daarna misschien nog een nieuwe kans om het laatste record dat haar momenteel nog ontglipt te pakken te krijgen. Tot die tijd zou de Belgische haar brede glimlach op de pistes over de hele wereld moeten blijven tonen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top