One day, one goal: de onemanshow van Ibrahimovic tegen Engeland

Sport | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: de wonderbaarlijke omhaal van Zlatan Ibrahimovic tegen Engeland.

Ibrakadabra in zijn nopjes

We spoelen terug naar 14 november 2012. Heel wat landen voetballen een oefenpotje tegen elkaar. Nederland en Duitsland spelen 0-0 gelijk, Frankrijk wint in Italië met 1-2 en Spanje blaast Panama weg met 1-5. Maar dé wedstrijd die ’s avonds uitvoerig zou besproken worden, is het vriendschappelijk duel van Zweden tegen Engeland.

Het duel draait uit op een 4-2 zege van Zweden tegen Engeland, waar onder meer Raheem Sterling zijn internationaal debuut zou maken voor de Britten. Maar in het nieuwe nationale stadion in de Zweedse hoofdstad Stockholm zal iedereen het maar over 1 man hebben: Zlatan Ibrahimovic. De spits, toen nog actief bij het Franse PSG, scoort die dag maar liefst alle goals voor Zweden.

Zo opent Ibra de score na 20 minuten, maar de Zweden trekken toch met een achterstand de kleedkamer in, na goals van Welbeck en Caulker. Pas in de 78e minuut scoort Ibrahimovic de gelijkmaker, 5 minuten voor tijd brengt hij Zweden op 3-2.

Zlatan doet de monden openvallen

Met zijn doelpunten werd de Zweed de eerste speler sinds Marco van Basten in 1988 die een hattrick kon scoren tegen Engeland. Maar als zijn drie doelpunten nog niet speciaal genoeg waren voor Zlatan, doet hij in de 91e minuut de monden nog wat verder openvallen. Het uiteindelijke vierde doelpunt van Ibra zou de geschiedenis ingaan als een van de mooiste voetbalgoals van het voorbije decennium.

De Zweedse defensie slaat een mogelijk laatste aanval van de Engelsen af en kegelt vervolgens de bal ver weg. Die blijft ergens zweven rond het strafschopgebied, maar de Engelse doelman Joe Hart beslist zich toch te moeien met de situatie. Hart wil de bal wegkoppen, maar krijgt die niet ver genoeg weg. Daarop anticipeert Ibrakadabra, die speelt met de zwaartekracht en vervolgens uitpakt met een omhaal vanaf 32 meter. Verdediger Ryan Shawcross rent nog voor zijn leven, maar het kwaad is geschied. De bal van Ibrahimovic belandt met een boog rechtstreeks in doel, geschiedenis is geschreven.

"Niet slecht"

Na de wedstrijd geeft Ibrahimovic een interview, zoals enkel de Zweed dat kan. “Mijn vierde goal? Ja, die was leuk, niet slecht alvast. Maar ik vond mijn eerste goal van de avond specialer. Het was de eerste goal in ons nieuw nationaal stadion”, aldus de flamboyante Zweed.

Die avond speelt Steven Gerrard zijn 100e wedstrijd in het shirt van Engeland. Hij kan niet anders dan Ibra bewieroken. "Dit was een van de beste goals die ik ooit live heb gezien. De prestatie van Zlatan vanavond was wereldklasse."

Enkele maanden later, op 13 januari 2013, levert zijn weergaloze omhaal meteen al een prijs op. Ibrahimovic wint namelijk de FIFA Puskas Award, de prijs die jaarlijks door de wereldvoetbalbond wordt uitgereikt aan de maker van het mooiste doelpunt van het voorbije jaar.