Vijf documentaires die misdaadonderzoeken in een stroomversnelling brachten

Series | True crime wint steeds meer zieltjes. In sommige gevallen leverde de uitzending van zo’n documentaire aanwijzingen op in een vastgeroeste cold case, en in uitzonderlijke gevallen kon de zaak zelfs gekraakt worden. Een gebalde selectie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Jinx (2015)

Deze HBO-miniserie vertelt het verhaal van de schatrijke Robert Durst, die schuldig bevonden werd aan de moord op zijn buurman Morris Black. Hij werd daarbovenop verdacht van de moord op zijn vrouw Kathleen Durst en diens vriendin Susan Berman.

Durst verkondigde tijdens een interview in de docu dat hij ze "allebei vermoord" heeft, "uiteraard". De onthulling kwam net voor de slotaflevering. Regisseur Andrew Jarecki legde de tapes als bewijs neer bij de politie en Durst werd gearresteerd. Zijn proces startte op 2 maart jongstleden.

Capturing the Friedmans (2003)

Van dezelfde regisseur als The Jinx. Deze docu draait rond Arnold en Jesse Friedman, vader en zoon die beschuldigd werden van seksueel misbruik van kinderen aan het einde van de jaren 80. Arnold pleitte schuldig, in de hoop zo zijn zoon te sparen. Zijn zoon deed echter hetzelfde, om een lange celstraf te ontlopen. In 1995 beroofde Arnold zich van het leven.

De docu zoomt in op de vervroegde invrijheidsstelling van Jesse in 2001, die nog steeds zijn onschuld uitschreeuwt. Met de hulp van de regisseur bouwt Jesse een sterke verdedigingscase op, die ertoe geleid heeft dat vele slachtoffers en getuigen hun klacht introkken. Jesse Friedman vecht tot op de dag van vandaag nog steeds zijn veroordeling aan.

The Keepers (2017)

De Netflix-serie The Keepers focust op de moord op zuster Cathy Cesnik, die plaatsvond in 1969. Zuster Cesnik ontdekte dat haar leerlingen seksueel misbruikt werden door pastoor Joseph Maskell. Om haar het zwijgen op te leggen, laat de docu uitschijnen dat de zuster vermoord werd door de pastoor of andere leden van de kerk.

In 2018, 17 jaar na zijn dood, werd het lichaam van Maskell opgegraven voor DNA-onderzoek, maar zijn DNA matchte niet met dat vanop de plaats delict. De kerk hulde zich gedurende het hele onderzoek in stilzwijgen.

Na de uitzending nam regisseur Ryan White deel aan een vraag-antwoord sessie op het online platform Reddit. Daar sprak hij de wens uit om het aartsbisdom van Baltimore te bevragen over de zaak. Hij kreeg antwoord van een gebruiker onder de naam AchBalt, die meedeelde dat hij geen vertrouwelijke informatie over pastoor Maskell mocht delen op grond van privacyredenen. Volgens de site Buzzfeed was de gebruiker in kwestie wel degelijk lid van het bisdom. Op dit ogenblik blijft de zaak van de moord op Cathy Cesnik lopende. Velen, waaronder de politie, denken dat andere getuigen zich nog zullen melden.

A Murder in the Park (2014)

Een andere docu uit de Netflix-stal, die het vreemde relaas van Anthony Porter serveert. Hij werd in 1982 schuldig bevonden aan twee moorden, alvorens in 1999 vrijgelaten te worden na ingrijpen van het Medill Innocence Project, een programma van een rechtsfaculteit die veroordelingen voor moord in de staat Illinois onder de loep neemt.
 
Professor David Protess en diens studenten slaagden erin om te bewijzen dat de dader niet Porter was, maar Alstory Simon. Die werd –  foutief, zo laat de docu uitschijnen – onterecht veroordeeld, om pas 15 jaar later eerherstel te krijgen. De makers suggereren dat Porter uiteindelijk wel degelijk de dader is. Maar omdat een persoon niet twee keer kan terechtstaan voor dezelfde misdaad, loopt Porter tot op vandaag nog vrij rond.

Making a Murderer (2015)

De serie, gefilmd over de loop van meerdere jaren, vertelt het verhaal van Steven Avery, een Amerikaanse burger die 18 jaar in de cel zou verblijven voor moord, tot hij vrijgesproken werd na DNA-analyse. Hij bindt vervolgens de strijd aan tegen het corrupte politiekorps, om andermaal verdacht te worden van een nieuwe moord.
 
Avery en zijn neefje Brendan Dassey zijn veroordeeld voor de moord op fotografe Teresa Halbach in 2005. De reeks laat zien hoe Brendan Dassey zijn bekentenissen onder dwang aflegde – hetgeen het politiekorps ontkent. Sindsdien vechten de advocaten van de familie een harde juridische strijd uit om de twee vrij te krijgen. Ondertussen zou een gevangene, die momenteel al vast zit voor een moord, in een gesprek met de makers van Making a Murderer hebben toegegeven dat hij de moord op zijn geweten heeft. Wordt vervolgd…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top