Dit moet je weten over het wielerseizoen!

Sport | Het wielerseizoen is al een tijdje weer op gang getrapt en dus is het tijd om terug te kijken naar de voorbije weken en ook om te kijken wat de rest van het seizoen te bieden heeft - als er nog een rest komt natuurlijk door de maatregelen rond het coronavirus.

Door MF

Deel dit nieuws

Dit moet je weten over het nieuwe wielerseizoen!

Maar we hebben intussen wel alle tijd om een stand van zaken op te maken. Welke ploeg maakte de beste transfers en hoe zit het met de Belgische ploegen?

Terugblik

We konden de voorbije weken toch al enkele opvallende dingen noteren. Zo is Trek-Segafredo voorlopig een van de verrassingen met de eindzege van Richie Porte in de Tour Down Under en de zege van Jasper Stuyven in de Omloop.

Tim Declercq is dan weer aan het bevestigen met zijn sterke prestaties voor Deceuninck - Quick-Step. De Belg zorgde er bijna eigenhandig voor dat Lampaert de zege in de Omloop kon binnenhalen. Ook Remco Evenepoel heeft er al een sterk jaar op zitten met eindzeges in de Ronde van San Juan en de Ronde van de Algarve.

Coronavirus

We kunnen er niet omheen. Het coronavirus zorgt voor grote problemen in de wielerwereld. Eerst werden de Italiaanse wedstrijden zoals de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en Tirreno-Adriatico geschrapt. De Giro is uitgesteld tot een nog niet bepaalde datum.

In België werden onder meer de Driedaagse van De Panne (25 maart), de E3 BinckBank Classic (27 maart) en Gent-Wevelgem (29 maart) intussen geannuleerd, en werden de Ronde van Vlaanderen (5 april), Parijs-Roubaix (12 april), de Waalse Pijl (22 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april) uitgesteld naar een latere datum.

Deceuninck - Quick-Step

Deceuninck - Quick-Step is zonder twijfel nog steeds een van de beste ploegen ter wereld. Ze haalden dit seizoen al een paar zeges binnen via vooral Remco Evenepoel, maar er wordt ook veel verwacht van Julian Alaphilippe. De Franse klimmer was vorig jaar een van de smaakmakers.

Verder wordt bij de Belgische formatie ook uitgekeken naar Sam Bennett. De Ierse spurter kwam over van BORA-Hansgrohe en won een rit in de Tour Down Under.

Lotto-Soudal

Als we het over Deceuninck - Quick-Step hebben, moeten we natuurlijk ook een woordje uitleg geven over Lotto-Soudal. Zij hebben enkele gerichte transfers gedaan om het team te versterken. Zo haalde de ploeg John Degenkolb, maar vooral Philippe Gilbert binnen. Terwijl de eerste heel graag had willen schitteren in Parijs-Roubaix (dat intussen ook uitgesteld is), lijkt Gilbert op verschillende fronten mee te willen doen.

Uiteraard is het ook kijken naar Caleb Ewan. De kleine sprinter haalde vorig seizoen enkele mooie overwinningen binnen en dit seizoen wil hij nog beter doen.

Remco Evenepoel

We hebben het in dit artikel al een paar keer over hem gehad, maar over Remco Evenepoel kan je blijven praten. De jonge Belg is een fenomeen en hij zou dit seizoen met de Giro ook zijn eerste grote ronde rijden. Hij had zijn zinnen al gezet op de lange tijdrit van Conegliano naar Valdobbiadene, maar de Giro is intussen geannuleerd. Ook op de Olympische Spelen en het WK is er iets mogelijk.

Tour de France

Net zoals elk jaar is het ook dit jaar uitkijken naar de Tour de France. Er zijn dit seizoen namelijk heel wat kandidaten voor de eindzege. Toch lijkt het vooral een duel te worden tussen Team INEOS en Jumbo-Visma.

INEOS kan opnieuw rekenen op Chris Froome, maar kan met Egan Bernal en Geraint Thomas ook andere kaarten uitspelen. Jumbo-Visma heeft met Steven Kruiswijk, Tom Dumoulin en Primoz Roglic dan weer drie kopmannen in de rangen. Het is nu al duidelijk dat het een mooie strijd zal worden!

Wout van Aert & Mathieu van der Poel

Wat kunnen Van Aert en Van der Poel dit seizoen? Bij Van Aert is het nog altijd moeilijk in te schatten. Hij deed het de voorbije wedstrijden niet slecht, maar de Kempenaar is nog op zoek naar zijn goede vorm van voor de blessure die hij opliep na zijn zware val in de Tour vorig seizoen. Misschien komen de coronamaatregelen voor hem wel op het ideale moment om weer in vorm te komen. Van der Poel reed dan weer een dijk van een veldritseizoen en de Nederlander probeerde zich al te tonen in de Ronde van de Algarve. Door ziekte was hij er de voorbije weken niet bij. Toch mogen we van deze heren ongetwijfeld enkele zeges verwachten dit seizoen.

Opvallendste wielertransfers

Er zijn in het tussenseizoen ook heel wat opvallende wielertransfers gebeurd. Zo hadden we het al over de transfer van Dumoulin naar Jumbo-Visma, maar ook andere klassementsrijders zitten nu bij een andere ploeg.

Zo rijden Quintana en Barguil voor het nieuwe Arkéa-Samsic en Nibali rijdt vanaf dit seizoen voor Trek-Segafredo. Mikel Landa is dan weer de vervanger van Nibali bij Bahrain–McLaren. Ook voor Team INEOS was er slecht nieuws, want Froome, Bernal en Thomas kunnen geen beroep meer doen op Wout Poels. De Nederlandse meesterknecht vervoegt Landa bij Bahrain–McLaren.

Belgische transfers

Qua Belgische transfers is het rustig gebleven. Philippe Gilbert trok terug naar zijn oude nest Lotto-Soudal en Victor Campenaerts heeft voor een exotisch avontuur bij het Zuid-Afrikaanse NTT gekozen. Ook Tiesj Benoot verliet Lotto-Soudal en rijdt vanaf dit seizoen voor Team Sunweb. Julien Vermote koos voor Cofidis en Jelle Vanendert was na tien jaar Lotto toe aan een nieuwe uitdaging. De 35-jarige renner rijdt nu voor Wallonie-Bruxelles.

Besluit

Het coronavirus houdt de wielersport voorlopig duidelijk in de ban, maar hopelijk kan er snel komaf gemaakt worden met het virus en kunnen we nadien opnieuw genieten van de mooie koersen die ons nog te wachten staan!

Worden de geannuleerde voorjaarsklassiekers toch nog gereden op een latere datum? Wordt Deceuninck - Quick-Step opnieuw de te kloppen ploeg en haalt Lotto-Soudal zeges met Degenkolb en Gilbert? En wat met de Belgen zoals Evenepoel, Van Avermaet, Van Aert, Stuyven en Naesen? Op al deze vragen krijgen we de komende maanden hopelijk antwoorden!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top