One day, one goal: de lob die de Oude Dame fataal werd

UEFA Europa League | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. Zo is er vanavond onder meer geen Champions League-voetbal te zien. We grasduinden daarom in het rijke archief van de Champions - en Europa League, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Vandaag: tien jaar geleden verbaasde Fulham de wereld met een 4-1 thuiszege tegen de Italiaanse grootmacht Juventus in de achtste finales van de Europa League.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Clint Dempsey: een illustere naam uit het Engelse voetbal, die sinds 18 maart 2010 in steen gebeiteld staat op de site van Craven Cottage, de thuisbasis van voetbalclub Fulham.

Die avond was de subtopper uit de Premier League - die dat seizoen op een achtste plaats zou eindigen - gastheer voor de Oude Dame: Juventus. De Londenaars hadden de heenmatch in het Stadio Olympico verloren met 3-1. David Trezeguet leek al in minuut 2 alle Londense hoop op de kwartfinales weg te nemen met de openingstreffer. 

Niemand die nog een cent gaf om de kansen van Bobby Zamora en co. Tot het voetbalicoon in minuut 9 toesloeg en de gelijkmaker tegen de netten prikte. Het stadion veerde recht, het geloof in een stunt wakkerde aan, handen gingen op elkaar: ja, hier zat iets in.

De verslagenheid verdampte terstond. Optimisme en strijdvaardigheid verwarmden nu de tribunes, die hun geliefde elftal met man en macht naar voren stuwden. Iedereen moest zijn kop ervoor leggen. Zamora ging voorop in de strijd op leven en dood.

Fulham heer en meester

Het openingsdoelpunt van Zamora werd gevolgd door een rode kaart voor Juve-speler Fabio Cannavaro in de 26e minuut, hetgeen het geloof in een stunt bij de Londense aanhang alleen maar groter maakte.

Dertien minuten later tikte Zoltan Gera van dichtbij de 2-1 tegen de netten, nadat Fulham tot twee keer toe het doelhout had geraakt. De thuisploeg op voorsprong. Coach Roy Hodgson had tijdens de rust wellicht niet veel nodig om zijn manschappen te motiveren: je rook het angstzweet bij Juve, dat er vooralsnog weinig van bakte. Fulham was heer en meester.

Gouden wissel

Enkele minuten na rust legde de Nederlanse scheidsrechter Bjorn Kuipers de bal op de stip na handspel van Diego. Gera faalde niet en joeg zijn tweede van de avond in de linkerhoek, ver weg van de doelman: 3-1. Bij deze tussenstand moesten verlengingen en mogelijks strafschoppen uitmaken wie naar de kwartfinales mocht.

Fulham kreeg nog meer wind in de zeilen, terwijl de Bianconerri nergens waren en de seconden aftelden tot het eindsignaal. De Italianen hadden de onverschrokken Engelsmannen schromelijk onderschat. Met de stunt in zicht nam Fulham nu wat gas terug: de 'Lily Whites' leken te speculeren op een late winning goal. Het tempo nam een duik. Tijd voor coach Hodgson om zijn geheim wapen in de strijd te gooien: Clint Dempsey. De Amerikaanse middenvelder was al meteen na zijn invalbeurt gevaarlijk met een kopbal, die gepareerd werd door de 39-jarige reservedoelman van Juve, Antonio Chimenti. Dit beloofde.

Delirium

Even later zou Demspey zich onsterfelijk maken op Craven Cottage. De Amerikaan lummelt wat aan de rand van de vijandige zestien, en krijgt plots een geniale ingeving: hij lobt het leer met veel gevoel over een verbijsterde Chimenti in de verste hoek. Het stadion ontploft, het mirakel is geschied: met nog acht minuten en wat blessuretijd op de klok gaat Fulham naar de kwartfinales.

Het delirium bij fans en spelers stond in schril contrast met de frustratie bij de Italianen. Jonathan Zebina kon zijn teleurstelling niet verbijten en ging die botvieren op Damien Duff, die hij in de 90e minuut nog een smerige trap verkocht aan de zijlijn. Het kwam de Juve-verdediger op rood te staan; een bedenkelijke bijdrage aan de absolute non-match van de Oude Dame.

Fulham zou dat seizoen een historisch parcours afleggen in de Europa League, met zeges tegen Wolfsburg en Hamburg. Het Europees avontuur eindigde pas in de finale, die na verlengingen met 1-2 verloren werd tegen Atlético Madrid. Dempsey mocht na 56 minuten invallen voor Zamora en werd zo de eerste Amerikaan in de finale van een belangrijk Europees voetbaltoernooi. Het daaropvolgende seizoen baande Fulham zich opnieuw een weg naar de Europa League, maar werd roemloos uitgeschakeld in de groepsfase. Het zou het (voorlopig) laatste wapenfeit van Fulham op het Europese toneel worden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top