On this day: Michael Jordan kondigt zijn comeback in de NBA aan

Exact 25 jaar geleden kondigde basketlegende Michael Jordan zijn comeback in de NBA aan. Op 32-jarige leeftijd wist hij andermaal zijn stempel te drukken op de geschiedenis van zijn sport.

"I'm back". Met dit kort persbericht kondigde de 3-voudige NBA-kampioen zijn comeback in het basket aan op 18 maart 1995. Air Jordan zou opnieuw de kleuren van 'zijn' Chicago Bulls verdedigen. Anderhalf jaar na de moord op zijn vader, wat hem aanzette tot zijn afscheid van de basketwereld, voelde MJ het moment aangebroken voor een comeback.

Van het nummer 45 naar het legendarische nummer 23

Voor zijn terugkeer in het shirt van de Chicago Bulls opteerde Michael Jordan voor het nummer 45 in plaats van zijn legendarische nummer 23, dat na zijn afscheid ingetrokken werd als eerbetoon. Het was tevens ook het laatste nummer waarmee zijn vader hem had zien spelen.

De dag na zijn aankonding, stond Air Jordan al op het parket. Tegen de Indiana Pacers, een wedstrijd die door maar liefst 35 miljoen televisiekijkers werd gevolgd, scoorde hij 19 punten.

Ondanks zijn fysieke achterstand wegens een gebrek aan matchritme toonde Michael Jordan zich direct onmisbaar voor zijn team. Zo wierp hij een beslissende korf tegen de Atlanta Hawks in zijn vierde match en scoorde hij maar liefst 55 punten tegen de New York Knicks op 28 maart.

De Bulls profiteerden van zijn comeback om zich naar de halve finales van de play-offs te hijsen. Tegenover Orlando Magic wordt MJ geprikkeld door een opmerking van Nick Anderson, één van zijn tegenstanders die avond. “Jordan gelijkt in geen velden of wegen op de oude Michael Jordan. Het nummer 45 is niet het nummer 23.” De grootste basketbalspeler ooit besliste vervolgens om de rest van zijn duels met rugnummer 23 af te werken, wat zijn ploeg op een boete kwam te staan. Hij wist gemiddeld 31 punten per match te scoren, maar dat volstond niet voor de Bulls om zich te kwalifceren voor de finale.

Nieuwe titels, tweede afscheid en laatste uitdaging bij de Wizards

Gemotiveerd door het verlies besluit Michael Jordan om zich af te beulen om terug op topniveau te komen. Dit zou zijn vruchten afwerpen aangezien de Bulls driemaal op rij de titel zouden binnenrijven. Tijdens de jaargang 1995-1996, wordt MJ zowel verkozen tot MVP van het seizoen én van de finale tegen de Seattle Supersonics. Op die manier vestigt hij een nieuw record en steekt hij de 3 uitverkiezingen van Magic Johnson voorbij. In 1997 voegt Jordan er nog een vijfde titel als MVP aan toe.

In 1999 besluit Jordan zijn basketbaltenue een tweede maal op te bergen. Deze beslissing is ingegeven door verscheidene omstandigheden: het vertrek van zijn trainer Phil Jackson, van zijn teamgenoten Scottie Pippen en Dennis Rodman en omwille van de lock-out in de NBA.

Op 19 januari 2020 wordt Jordan mede-eigenaar van de Washington Wizards. Hij besluit vervolgens om een tweede maal terug te keren uit zijn basketpensioen. Hij zal twee seizoenen in het tenue van de Wizards afwerken, maar ditmaal slaagt hij er niet in om nieuwe trofeeën bij te zetten in zijn prijzenkast.

Een bewogen na-carrière

Investeringen in een superbike of in restauraties, je moet Jordan nageven dat hij zijn geld op verschillende paarden inzet na zijn definitieve afscheid. Toch beslist hij al gauw terug te keren naar zijn grote liefde. In maart 2010 wordt hij op 47-jarige leeftijd de eerste Afro-Amerikaanse eigenaar van een NBA-ploeg, met name de Charlotte Bobcats.

Basketbal

Bekijk alles
Top