Het lexicon van de film- en televisiewereld: de prequel

Series | De prequel maakt een integraal onderdeel uit van de huidige film- en televisieproducties. Het is een werk waar het verhaal zich toespitst op gebeurtenissen rond een bepaald personage die plaatsvonden voor een bestaande productie. Het is het omgekeerde van een sequel, een vervolg. Prequels komen niet alleen voor bij film en tv, maar ook in de literatuur en bij videogames.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sommige producties, zoals recentelijk nog Joker, worden met gejuich onthaald. Maar het fenomeen van de prequels wordt echter vaak bekritiseerd. Het wordt gezien als een makkelijke manier om extra geld te verdienen. Producenten weten vaak dat prequels op bestaande succesformules, ook al zijn ze slecht gemaakt, veel geld zullen opleveren. De Hobbit-trilogie, een prequel van de Lord of the Rings-trilogie, wordt vaak als ultiem voorbeeld genomen. De drie Hobbit-films werden als veel minder succesvol aanzien dan de originele trilogie, maar leverden wel in totaal net geen 3 miljard dollar op.

Hier zijn enkele voorbeelden van succesvolle prequels:

FANTASTIC BEASTS
Het succes van de Harry Potter-films overtreffen, dat leek op voorhand een moeilijke klus. Toch werd er een poging ondernomen met de verfilming van het J.K. Rowling-boek Fantastic Beasts and Where to Find Them. De film, uitgebracht in 2016, wordt gezien als een spin-off (een verhalend werk dat is afgeleid van een of meer reeds bestaande werken, nvdr.) van de Harry Potter-filmreeks. Maar het is tevens een prequel.

De verhalen spelen zich af nog lang voor Harry Potter tevoorschijn komt en trachten ook enkele verklaringen te bieden voor bepaalde aspecten van de Potter-films.

Twee jaar later, in 2018, kwam een vervolgfilm uit met Fantastic Beasts: The Crimes of Grindewald. Hierin komt Albus Perkamentus ten tonele, weliswaar een pak jonger dan de oude, grijze man uit de Harry Potter-reeks.

BETTER CALL SAUL

Deze serie volgt het hebben en doen van Jimmy McGil, alvorens hij de beroemde Saul Goodman van in Breaking Bad wordt. De serie geeft ons een beeld hoe de man is kunnen uitmonden tot de nogal aparte advocaat van Walter White, het hoofdpersonage uit Breaking Bad. Het verhaal speelt zich namelijk zo’n zes jaar voor de Breaking Bad-gebeurtenissen af en bevat ook personages uit de originele serie zoals Gus Fring en Mike Ehrmantraut.

De serie, die in 2015 voor het eerst te zien was op tv en dit jaar aan zijn vijfde seizoen is begonnen, won doorheen de jaren al enkele prijzen.De reden tot het succes: de makers van Breaking Bad en Better Call Saul zijn dezelfde.

BATMAN BEGINS

Niet iedereen ziet de film Batman Begins van 2005 als een prequel op de Tim Burton en Joel Schumacher-films van eind jaren 80 tot eind jaren 90. Maar het is wel een feit dat regisseur Christopher Nolan nieuw leven in de superheld blies dankzij zijn trilogie.

We ontdekken hoe Bruce Wayne als kleine jongen zijn ouders verliest door een overval en op welke manier hij uitgroeit tot de gemaskerde man. De sfeer in Batman Begins is een stuk donkerder dan in eerdere Batmanfilms.

Enkele minder succesvolle prequels:

STAR WARS: EPISODE I: THE PHANTOM MENACE

Het is onmogelijk om episode 1 van de Star Wars-saga niet te vermelden in dit lijstje. Uitgebracht in 1999, 16 jaar na The Return of the Jedi, moest regisseur George Lucas de kolossale verwachtingen van veel fans proberen in te lossen.

In The Phantom Menace ontdekken we hoe een jonge Anakin Skywalker een Jedi-ridder wordt. Daarnaast maakt het karakter Obi-Wan Kenobi zijn intrede.

Er werden vooraf heel wat special effects verwacht om de film van pit te voorzien, maar de fans bleven wat dat betreft maar teleurgesteld achter.

Ondanks alle kritische stemmen zou de film uiteindelijk net iets meer dan 1 miljard dollar opbrengen wereldwijd.

THE EXORCIST: THE BEGINNING

The Exorcist van William Friedkin uit 1973 wordt door velen gezien als een van de beste horrofilms ooit. De makers van The Beginning dachten het succes van toen te evenaren in 2004.

Het draaide echter anders uit. Het script van de film werd meermaals herschreven, maar tot een succesformule is het nooit gekomen. De hereniging met Lankester Merrin werd amper gesmaakt.

De film kreeg meerdere nominaties voor de Razzie’s, de prijzen voor de slechtste uitvoeringen in de filmsector. The Exorcist: The Beginning werd tevens een commerciële flop.

DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD

Na Dumb and Dumber uit 1994 kwam in 2003 Dumb and Dumberer: When Harry Meets Lloyd uit. In deze film kom je te weten hoe Harry Dunne in zijn universiteitsperiode Lloyd Christmas leerde kennen.

Maar de grappen in deze prequel komen blijkbaar niet tot uiting als in de originele film. Bovendien keren acteurs Jim Carrey (Lloyd) en Jeff Daniels (Harry) niet terug in When Harry met Lloyd. Die rollen werden vertolkt door respectievelijk Eric Christian Olsen en Derek Richardson.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top