Road to EURO 2020 wordt road to EURO 2021

De kogel is door de kerk. Vandaag besliste de Europese voetbalbond UEFA om het Europees kampioenschap voetbal, dat normaal gesproken in juni van start zou gaan, omwille van het coronavirus een jaar uit te stellen. Het zal dus nog een jaartje wachten zijn om onze Duivels naar de overwinning te schreeuwen.

Europa vormt momenteel het epicentrum van de welig tierende coronapandemie. Ook de voetbalwereld bleek niet immuun voor het virus en de ene na de andere voetbalcompetitie ging over tot uitstel en afgelastingen. Daardoor stak onherroepelijk de vraag de kop op wat te doen met het EK, dat deze zomer in 12 speelsteden over het continent gespeeld zou worden?

Uitstel

Vanmiddag lekte dan omstreeks 13u het nieuws uit dat er uitstel zou komen voor het EK. Nieuws dat later door de UEFA officieel werd bekrachtigd. Het EK zal met een jaar uitstel gespeeld worden in de zomer van 2021. Voetballiefhebbers zullen dus hun klok opnieuw moeten instellen en road to EURO 2020 wordt in één klap road to EURO 2021. Het wordt aftellen naar 11 juni 2021 wanneer de Uniforia in Rome zal rollen. Een maand later, op 11 juli, staat de finale op het programma.

De laatste weken waren het vooral de grote Europese voetbalcompetities die sterk aan het lobbyen waren om het EK uit te stellen. Hun competities liggen namelijk stil en als ze die nog enigszins naar behoren willen afwerken, diende het EK onherroepelijk te wijken.

"Dan genieten we in juni 2021 van een historisch EK"

Net als zowat overal in Europa, horen we ook bij de KBVB enkel begrip voor de beslissing. "Dit is de enige logische en juiste beslissing", liet Peter Bossaert, de CEO van de voetbalbond optekenen. "Het EK in juni laten plaatsvinden zou niet verantwoord zijn, dat kan simpelweg niet".

Ook bondscoach Roberto Martinez heeft alle begrip voor de beslissing. "Sinds het WK 2018 hebben we hard gewerkt om dit EK 2020 zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar dit is een geval van overmacht. We steunen en begrijpen de beslissing om in deze moeilijke tijden prioriteit te geven aan de volksgezondheid. Zodra onze gezondheid niet meer bedreigd wordt, kunnen we in juni 2021 samen met heel België genieten van een historisch Europees Kampioenschap."

Vraag is wel of dit dan nog met Martinez aan het roer zal zijn. Zijn contract loopt namelijk af in juli van dit jaar. De onderhandelingen lopen wel al even.

Wat met andere grote sportevenementen deze zomer?

Meteen krijgt het EK 2020, wat door toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini opgezet was als een pronkstuk, de trieste eer het eerste uitgestelde EK ooit te zijn. Het zou ons niet verbazen als er binnenkort nog grote sportevenementen zullen volgen - denken we bijvoorbeeld maar aan de Olympische Spelen in Tokio of de Tour de France.

De Rode Duivels moeten - eens het coronavirus terug naar de achtergrond verdwijnt - dus op zoek naar nieuwe sparring partners om het EK volgend jaar in optimale conditie voor te bereiden.

EK 2020

Bekijk alles
Top