One day, one goal: het heerlijke vluchtschot van Zidane tegen Leverkusen

Sport | Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. Zo is er vanavond onder meer geen Champions League-voetbal te zien. We grasduinden daarom in het rijke archief van het kampioenenbal, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uitvoerig besproken wordt. Starten kunnen we daarom niet anders dan met Zinédine Zidane's wondervolley tegen Bayer Leverkusen in de CL-finale van 2002.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Real start als favoriet

Op 15 mei 2002 mochten Real Madrid en Bayer Leverkusen in het Schotse Hampden Park strijden om de felbegeerde beker met de grote oren. Leverkusen had toen een talentvolle lichting, met spelers als Lucio, Michael Ballack en Oliver Neuville en wist in zijn campagne onder meer Liverpool en Manchester United uit te schakelen. Maar het was het Real Madrid van onder meer Roberto Carlos, Luis Figo, Zinédine Zidane en Raúl dat als favoriet aan de finale begon.

Die eindstrijd kon niet beter beginnen voor Los Blancos. Na amper 8 minuten kon linksachter Roberto Carlos met een verre inworp plots Raúl in stelling brengen. De Spaanse spits twijfelde niet en verschalkte Leverkusen-doelman Hans-Jörg Butt in de verste hoek.

Toch leek Leverkusen niet van slag te zijn door de vroege opener. Amper vijf minuten later belandde een vrije trap van Bernd Schneider op het hoofd van zijn Braziliaanse ploegmaat Lucio, die zo de bordjes in evenwicht bracht.

Het magische moment van Zidane

Terwijl iedereen zich opmaakte voor een 1-1 ruststand, dacht Zinédine Zidane dat zijn moment  was gekomen om de voetbalwereld even met verstomming te slaan. Een hoge voorzet vanop de linkerkant van Roberto Carlos richting de rand van het strafschopgebied leek te lang onderweg te zijn om er nog iets van te maken, maar de Fransman pakte uit met een vluchtschot dat perfect in de linkerkruising belandde.

Veel spelers zouden de bal eerst nog controleren, alvorens eventueel te trappen met hun betere voet. Zidane was immers een rechtspoot. Maar net dan bewees de Franse middenvelder wat voor een topspeler hij was met zijn geniale ingeving die uiteindelijk Real de winst zou bezorgen. De schoonheid waarmee Zidane zijn lichaam vanuit stilstand kon draaien en de balans hield om dergelijke pegel tot in de perfectie af te vuren, proberen veel amateurs tot op vandaag nog altijd te imiteren op training.  

“Wij mochten nog uren extra getraind hebben, maar tegen zo’n speciaal doelpunt als dat van Zidane, kan je geen antwoord hebben”, klonk het na afloop van de finale bij Leverkusen-coach Klaus Topmöller.

We mogen dan al 18 jaar verder zijn sinds dat ene magische moment, de goal van Zidane spreekt tot op vandaag nog altijd tot de verbeelding. “De beste goal ooit gemaakt? De volley van Zidane tegen Leverkusen”, zei Rode Duivel Eden Hazard vorig jaar nog.

Neverkusen

De schijnwerpers na afloop van het duel waren uiteraard volledig gericht op Zidane. Toch verdiende nog iemand een bloemetje te krijgen. De toen nog jonge doelman Iker Casillas, die in de finale inviel voor César Sánchez, zorgde er in de tweede helft voor dat iedereen kon blijven spreken over de fantastische pirouette van Zidane.

Leverkusen beet namelijk in die tweede helft nog fel van zich af. Maar tot spijt van wie het benijdt, alle ultieme pogingen van de Duitsers werden gepareerd door de Spaanse doelman. Het werd dat jaar een bittere pil om slikken voor Leverkusen, dat het seizoen afsloot met nul prijzen. Het team eindigde in de Bundesliga op een tweede plaats, verloor in de finale van de Duitse beker en bleef dus ook in de Champions League met lege handen achter. Het leverde Leverkusen de spottende bijnaam Neverkusen op.

Real Madrid van zijn kant pakte na die gewonnen finale in 2002 zijn negende Europese trofee ooit. Het zou duren tot 2014 alvorens Los Blancos nog eens de beker met de grote oren in de lucht mochten steken. Zidane zou later als trainer van Real nog drie keer de Champions League winnen, in de edities van 2016, 2017 en 2018. Hij werd hiermee de eerste trainer ooit die drie jaar na elkaar de grootste Europese competitie kon winnen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top