On this day: Katie Ledecky blaast 23 kaarsjes uit

Sport | Vandaag exact 23 jaar geleden zag de Amerikaanse zwemkampioene Katie Ledecky het levenslicht. Sinds haar 15de domineert ze in de vrije slag de lange afstand bij de vrouwen. Een overzicht.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Katie Genevieve Ledecky werd op 17 maart 1997 ter wereld gebracht in Bethesda in de Verenigde Staten. Ze kreeg de zwemgenen al van bij haar geboorte mee, want haar moeder Mary Gen Hagen was zelf een behoorlijk zwemster.

De jonge Katie begon haar zwemcarrière op haar zes jaar, toen ze haar oudere broer Michael vergezelde naar het zwembad. De start van een verbluffende carrière met tot op heden 5 olympische titels, 15 WK-titels en 3 wereldrecords op haar naam. Daarmee topt ze het lijstje met meeste WK-overwinningen bij de vrouwelijke zwemsters aller tijden. Daarnaast slaagde ze er ook in om maar liefst 14 keer een wereldrecord te verbreken en dat in een tijd zonder de snelle zwempakken.

Op 15-jarige leeftijd naar Olympische Spelen in Londen (2012)

Dat Ledecky bulkt van het talent, zou al heel snel duidelijk worden. Op 15-jarige leeftijd slaagde ze er namelijk reeds in om zich te plaatsen voor de 800 meter vrije slag op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Daarmee werd ze meteen de jongste atleet uit de voltallige Amerikaanse delegatie.

In het London Aquatics Centre verbaast ze de wereld voor het eerst, maar niet voor het laatst. Nadat ze zich als derde plaatst voor de olympische finale, na uittredend kampioen Rebecca Adlington en Lotte Friis, zet ze in de finale de wereld op zijn kop. Met meer dan vier seconden voorsprong tikt ze aan in 8:14:63, op dat moment de tweede snelste tijd ooit en meteen goed voor haar eerste olympische titel.

Het jaar nadien, tijdens het WK in Barcelona, bevestigde Ledecky meteen dat ze geen eendagsvlieg was. Ze sleepte meteen vier gouden medailles in de wacht (400, 800 en 1500 meter vrije slag en in de 800 meter estafette). Van een binnenkomer op het hoogste niveau gesproken!

Ledecky degradeert tegenstand op WK in Kazan (2015)

In het Russische Kazan brak de toen nog steeds maar 18-jarige Ledecky het ene record na het andere. Met 5 gouden medailles en 3 wereldrecords op zak zette ze koers naar huis. Bovendien werd ze de eerste vrouw ooit die erin is geslaagd om vier individuele vrije slag nummers te winnen op één en hetzelfde event (200, 400, 800, 1500 meter). Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Ledecky werd verkozen tot de beste zwemster van het kampioenschap.

Vijf medailles op Olympische Spelen in Rio (2016)

De Olympische Spelen in Brazilië zouden de bevestiging leveren dat Ledecky op dat moment in haar carrière outstanding was. Op 19-jarige leeftijd was ze nog steeds de jongste atleet van de Amerikaanse zwemdelegatie. Bovendien kon ze tot dan een perfect rapport voorleggen. Van de 12 individuele wedstrijden op kampioenschappen waar ze aan deelnam, verloor ze er geen enkele.

Op de 400 meter vrije slag zette de Amerikaanse meteen de toon door haar eigen wereldrecord scherper te stellen en haar tegenstand op maar liefst vijf seconden te zwemmen. Na een nipte overwinning in de 200 meter en een teammedaille in de 4x200 meter estafette, stond haar teller al snel op vier.

Maar het is vooral haar laatste race, in de 800 meter vrije slag, die nu nog vaak over de tongen gaat. Nadat ze in de voorrondes het Olympische record reeds scherper stelde, zag ze vol vertrouwen de finale tegemoet. Daarin verpulverde ze haar eigen wereldrecord en tikte aan in een fenomenale 8:04:79, maar liefst elf (!) seconden voor haar dichtste concurrente Jazz Carlin.

Het fenomeen Ledecky werd de eerste vrouw sinds Debbie Meyer in 1968, die erin slaagde om de gouden medailles weg te kapen op de 200, 400 en 800 meter vrije slag. Bovendien won ze, na Michael Phelps, de meeste medailles in Rio.

Eerste barstjes in het pantser?

Het jaar nadien, op het WK in Boedapest, sleepte Ledecky 5 gouden en 1 zilveren medaille in de wacht. Toch gaf ze achteraf toe dat het niet haar beste week was en verloor ze ook voor het eerst in de 200 meter vrije slag, waar de Italiaanse Federica Pellegrini haar aftroefde.

Het WK in 2019 viel voor de Amerikaanse grotendeels in het water wegens ziekte. Ze kon enkel een vierde opeenvolgende gouden medaille op de 800 meter mee naar huis nemen, waarmee ze haar totaal op 15 WK-medailles bracht. Daarmee is ze recordhoudster wat betreft het aantal WK-medailles bij de vrouwen.

Het wordt dan ook uitkijken of Ledecky op de komende Olympische Spelen in Tokio opnieuw haar tegenstand naar huis zwemt - als de Spelen niet gedwarsboomd worden door het coronavirus wel te verstaan. Of zet de trend van de laatste jaren zich stilaan door en komen er barstjes in de onoverwinnelijkheid van het Amerikaanse zwemfenomeen?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top