Nieuw op Netflix: het huiveringwekkende 'The Platform'

Films | Elke week schotelen we u een voorproevertje voor van het nieuwste kijkvoer op Netflix. Deze week: de Spaanse horrorfilm 'The Platform' (originele titel: 'El Hoyo'). 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie graag bibbert en beeft binnen de gezelligheid van de eigen knusse woonkamer wordt vanaf 20 maart op zijn wenken bediend met de filmische nachtmerrie van Galder Gaztelu-Urrutia: 'The Platform'. De setting: een gevangenistoren met verschillende verdiepingen is voorzien van een gat in het midden, waardoor de gevangenen contact kunnen hebben met andere verdiepingen.

Elke dag daalt door het gat een rijkelijk gevulde tafel vol eten neer, verdiep per verdiep. Het verhaal focust op een groepje gedetineerden uit een lager gelegen deel in de toren. Hun enige voedselbron zijn de etensrestjes van diegenen boven hen. Eenmaal de tafel tot bij hen komt, is het eten namelijk grotendeels verorberd. Het is vechten om te overleven, want de tafel houdt slechts enkele minuten per verdiep halt.

Dissectie van de menselijke natuur

De gevolgen laten zich raden: sommigen sterven een hongerdood, anderen zoeken hun heil in kannibalisme. De diepere betekenis is een dissectie van de menselijke natuur: als de mens helemaal op zichzelf aangewezen is om te overleven, wordt het meedogenloze roofdier in elk van ons wakker.

'The Platform' ging vorig jaar op het Toronto International Film Festival in première en won er de People’s Choice Award for Midnight Madness. Sindsdien schoot de film naar een 'fresh' rating van 82% op Rotten Tomatoes.

De Spaanse cast bestaat met Iván Massagué, Antonia San Juan, Zorion Eguileor, Emilio Buale Coka en Alexandra Masangkay uit relatief onbekende namen, die buiten Spanje niet meteen een belletje zullen doen rinkelen. De acteerprestaties zijn echter van hoog niveau: de wanhoop van de mannen en vrouwen in de toren is bij momenten tastbaar en zorgt voor een kijkervaring die je nog lang zal bijblijven.
 
'The Platform' is vanaf 20 maart te zien op Netflix.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top