De sportman/vrouw na het pensioen: Lindsey Vonn

In deze nieuwe rubriek laat Proximus Pickx haar licht schijnen over de sportman/vrouw na zijn/haar pensioen. In de eerste aflevering kijken we hoe Lindsey Vonn haar post-carrière vormgeeft.

Lindsey Vonn was jarenlang het icoon en uithangbord van het vrouwenskiën en de wintersport in het algemeen. In februari 2019 zette ze na zeventien jaar een punt achter haar succesvolle carrière. Maar van een rustige periode wou de Amerikaanse niet weten. Een overzicht van waar ze zich na haar pensioen zoal mee bezighoudt.

Wereldtopper

Tijdens haar carrière groeide Lindsey Vonn (geboren als Lindsey Kidlow) uit tot een echte topper in het alpineskiën. Met 82 wereldbekerzeges en 4 eindzeges in de wereldbeker op de teller is de Amerikaanse de succesvolste vrouwelijke skiester aller tijden. Ze moet enkel nog de legendarische Zweed Ingemar Stenmark voor haar dulden in de eeuwige ranglijst - hij totaliseerde 86 overwinningen. Daarnaast prijken op haar erelijst onder meer nog een Olympische titel in de afdaling in 2010 en twee titels als wereldkampioene (in 2009 in de Super-G en de afdaling). Bovendien is ze een van slechts zes vrouwen die erin is geslaagd om in alle vijf disciplines van het alpineskiën een wereldbekermanche te winnen.

Afscheid in stijl

Toch liep de carrière van de blondine lang niet altijd over rozen. Geregeld diende ze terug te vechten na zware blessures - haar knieën zijn dan ook tot op het bot versleten. In haar laatste profseizoen had ze zich tot doel gesteld om het legendarische record van Stenmark te breken en zo de beste skiër aller tijden te worden. Helaas gooide een knieblessure andermaal roet in het eten. Vonn nam de vele tegenslagen steeds filosofisch op. "Als tegenslag je sterker maakt, dan ben ik momenteel de Hulk", klonk het na een zoveelste val.

Toch slaagde de charismatische Amerikaanse erin om haar carrière in stijl af te sluiten. Op het WK skiën in het Zweedse Åre sleepte ze een bronzen medaille in de wacht, waardoor ze de eerste vrouw werd die op zes verschillende wereldkampioenschappen een medaille mee naar huis mocht nemen.

Documentaire en memoires

Dat de voormalige vriendin van golfer Tiger Woods al met haar na-carrière bezig was, mag blijken uit de documentaire "Lindsey Vonn: The Final Season", die op 26 november 2019 in première ging op HBO.Opzet was om in te zoomen op het laatste jaar van de Amerikaanse skikoningin, waarin ze de beste skiester aller tijden zou worden. Maar de real-lifeversie van sneeuwkoningin Elsa zag al gauw in dat sprookjes niet altijd waarheid worden in de sportwereld. Het werd dan ook een portret van een indrukwekkende comeback, waarin Vonn erin slaagde in stijl afscheid te nemen van haar skilatten.

Als een goede marketeer zal Vonn het verhaal van haar carrière ook nog eens uitgebreid uit de doeken doen in haar memoires "Rise". Oorspronkelijk stonden die voor deze maand gepland, maar een snelle blik op Amazon leert dat er nu eerder gemikt wordt op oktober volgend jaar. Nog wat schrijfwerk op de plank dus!

Schoonheidslijn

Daarnaast maakte 'Kildon' ook bekend dat ze volop aan de slag is met haar eigen schoonheidslijn, een passie die Vonn al jaren koestert. "Ik ben altijd geïnteresseerd en geobsedeerd geweest door make-up", vertelde ze aan Forbes. "Ik droeg make-up tijdens het skiën en draag het tijdens mijn workouts in de gym en nu krijg ik dus eindelijk de mogelijkheid om met mijn eigen lijn te komen".

Veel nieuws over wat de lijn, die volgend jaar op de markt zal komen, zoal zal inhouden, valt er nog niet te rapen. Wel weten we dat we onder andere getinte moisturizer, eyeliner, lippenbalsem en glow drops mogen verwachten. Voorts zou er ook zeker een Lindsey Vonn-parfum op de markt komen. Om het project in goede banen te leiden, werkt la Vonn samen met Hampton Beauty, die hun naam eerder onder meer verbonden aan Kylie Jenner.

Productiehuis Après Productions

Voorts is Vonn ook vast van plan om haar stempel op Hollywood te drukken. En dat we niet enkel sneeuwsportfilms à la "Cool Runnings" moeten verwachten, mag blijken uit het eerste project dat Après Productions te pakken heeft. Daarvoor kon ze alvast Robert Redford en Peter Berg strikken. Meer details over waarover de film precies zal gaan, zijn echter nog niet bekend.

Toch zal skiën een vooraanstaande rol spelen in de films die haar productiemaatschappij zal producen. "We zagen een opportuniteit in de skiwereld voor een productiehuis met roots in onze passie", verklaarde Vonn daarover.

Daarnaast fungeert Vonn onder meer nog als ambassadeur voor de 'Project Rock'-kledinglijn van 'The Rock' Dwayne Johnson, heeft ze haar eigen 'The Lindsey Vonn Foundation' en haar eigen skilijn 'Legacy Line'.

Van rustig uitbollen en van haar welverdiende pensioen genieten, is dus nog lang geen sprake.

Sport

Bekijk alles
Top