Dit is uw vrijdagavondfilm: "The Imitation Game"

Films | Nu cafés, restaurants en andere etablissementen vanavond om middernacht al zeker tot en met 3 april de deuren sluiten, is een gezellige avond voor de buis een aantrekkelijk alternatief. Elke week selecteert Proximus Pickx de vrijdagavondfilm die u zeker niet mag missen. Deze week viel ons oog op Morten Tyldums "The Imitation Game".

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte nazi-Duitsland gebruik van een geheime code, waardoor de geallieerden er maar niet in slagen om hun communicatie te onderscheppen. Tot het briljante genie Alan Turing besluit er zijn leven aan te wijden. Zie daar het waargebeurde verhaal dat de achtergrond vormt voor Morten Tyldums "The Imitiation Game" uit 2014.

Met een verbluffende acteerprestatie van Benedict Cumberbatch in de rol van een enigmatische Turing en Keira Kneightley als zijn vrouwelijke sparringpartner werd de film een succes aan de box office. Met een opbrengst van 233 miljoen dollar (zo'n 209 miljoen euro) voor een budget van slechts 14 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) was "The Imitiation Game" de meest succesvolle onafhankelijke film van 2014. Bovendien sleepte de prent maar liefst acht Oscarnominaties in de wacht, waarvan het er één kon verzilveren - die voor beste bewerkte scenario.

Homoseksualiteit Turing

Ook al heeft Alan Turing heel veel betekend voor de strijd van de geallieerden tegen de Duitsers, toch bleef zijn inzet jarenlang onder de radar. Dat was louter te wijten aan het feit dat Turing homoseksueel was, iets wat in die tijd helemaal niet aanvaard was. Het kwam zelfs zo ver dat Turing in 1950 gedwongen werd om een chemische castratie te ondergaan. Een onderwerp dat ook in de film ter sprake komt.

Toch betekent dat het begin van het einde van de briljante wiskundige. Vier jaar later beneemt hij zich van het leven. Turing wordt past in 2013 enigzins in ere hersteld, wanneer de Britse koningin Elizabeth hem gratie verleent en hem eert voor zijn "ongeëvenaarde verwezelijkingen".

Bekijk "The Imitation Game" vrijdag om 21u14 op Canvas of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top