10 kinderseries waar je nostalgisch van wordt

Kids | Als er iets is dat jong en oud vandaag de dag verbindt, dan is het wel de belangstelling voor televieshows. De tijden mogen dan wel veranderen, toch blijken sommige series de tand des tijds goed te hebben doorstaan. Een overzicht van tien reeksen waar de ouders naar keken en die nu gevolgd worden door hun kinderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het succes van kinderseries staat of valt vaak met de sterkte van de hoofdpersonages. Wie heeft er zich nooit als zijn favoriete superheld uitgedost of zijn/haar kamer volgehangen met posters van helden van het kleine scherm?

Hieronder een niet-exhaustieve lijst van personages uit animatieseries die in 2020 nog steeds over de tongen gaan:

1. De Smurfen

De stripreeks van de Belg Peyo heeft een lange weg afgelegd sinds 1958. Oorspronkelijk waren de kleine blauwe wezens te zien in 9 films. Het was pas in de jaren 80 dat verschillende animatiereeksen het levenslicht zagen. Momenteel staat de teller op meer dan 400 in totaal.

Ook in de 21ste eeuw blijven "De Smurfen" razend populair. De kinderen verslinden de afleveringen als vanouds en enkele nieuwe films konden ook een ruimer publiek bekoren. De laatste in het rijtje, "De Smurfen en het verloren dorp" uit 2017, werd enthousiast onthaald door de critici en rijfde zo'n 200 miljoen euro binnen.

2. Tik Tak

Het programma bij uitstek om jouw jonge kroost stil te krijgen. Het Vlaamse "Tik Tak" liep tussen 1981 en 2006 onafgebroken op de toenmalige BRT (nu VRT). Kenmerkend zijn de repetitieve mix van kleuren, bewegingen en muzikale ritmes die jonge kinderen geboeid naar het scherm doen staren.

Het kinderprogramma, dat verkocht werd aan onder meer de VS, Israël en Australië, staat te boek als een van grootste exportproducten die de Belgische televisie ooit heeft voortgebracht. Vorig jaar maakte de tikkende klok een opgemerkte comeback en werden 52 nieuwe afleveringen ingeblikt.

3. Dragon Ball

Son Goku maakt zonder twijfel deel uit van de meest emblematische personages uit het Japanse manga-universum. Het verhaal van de held, die uit de koker van Akira Toriyama komt, wordt telkens opnieuw heruitgevonden.

Sinds zijn eerste verschijning eind de jaren 80, is Goku nooit meer van het kleine scherm verdwenen. Zijn grote voordeel daarbij is dat hij zowel bij jong als oud aanslaat. Het bewijs daarvan wordt geleverd door het feit dat er recent twee nieuwe series gelanceerd werden: "Dragon Ball Super" en "Super Dragon Ball Heroes".

4. Spongebob

"Kunnen we, kinderen? Ai ai, kapitein. Ik hoor het niet! Ai ai, kapitein. Ooooow, hij woont in een ananas diep in de zee. Spongebob Squarepants ..." Wie dat liedje nog nooit hardop heeft meegebruld, leeft vast en zeker ergens onder een steen. De kleine spons uit Bikini Bottom en zijn vriend Patrick plezieren jong en oud nu al gedurende meer dan 20 jaar.

Na 12 seizoenen kan de eerste low-budget animatiereeks van Nickolodeon niet langer met dezelfde kijkcijfers pronken. Desalniettemin zitten nog genoeg kinderen voor de buis die op zoek zijn naar het perfecte recept voor krabpaté.

5. Dora

Dora en haar vaste maatje het aapje Boots leren onze kinderen al jarenlang een basiswoordenschat Engels aan. De zoektochten van de helden worden echter vaak gedwarsboomd door de verschrikkelijke vos Zwieber.

In 2019, 19 jaar na de première van de serie, maakte de kleine ontdekkingsreiziger ook haar debuut op het grote scherm. "Dora and the Lost City of Gold" werd een wereldwijd succes en kreeg over het algemeen positieve kritieken.

6. Samson en Gert

Ook al maakte Gert Verhulst vorig jaar bekend dat hij, na 30 jaar, niet langer het baasje van Samson zal zijn, toch ziet de toekomst van de Studio 100-reeks er rooskleurig uit. De verscheidene afscheidsshows waren in een mum van tijd uitverkocht en nu Gert het stokje doorgeeft aan zijn dochter Marie krijgt Samson voor het eerst een nieuw baasje.

"Samson en Gert" was voor het eerst te zien op de Vlaamse televisie in 1990 en werd een instant succes. Na 18 seizoenen wordt het dus uitkijken naar het nieuwe baasje van de populaire pratende hond.

7. Pokémon

Ash en Pikachu vereisen geen introductie. De twee helden van Pallet Town zijn sinds het einde van de jaren 90 niet meer weg te denken uit de populaire cultuur. Dankzij animatieseries, films, videospelletjes en het beroemde kaartenspel kent iedereen wel minstens één Pokémon.

Ook al passeren er steeds nieuwe Pokémon de revue, toch blijft het succes van de serie voortduren. Momenteel staat de teller reeds op 23 seizoenen.

8. Looney Tunes

Bugs Bunny, Daffy Duck of Tweety en Sylvester: de Toons lijken onsterfelijk. Na het tijdperk van de cinema, nam de populariteit van de Looney Tunes een hoge vlucht dankzij korte filmpjes op verschillende televisiezenders in 1955. Sindsdien hebben de avonturen van de Warner Bros-helden het dagelijkse leven van kinderen op zijn kop gezet.

Vandaag de dag zijn er meer dan 90 seizoenen met meer dan 30.000 afleveringen beschikbaar.

9. Pippi Langkous

De Zweedse animatiereeks "Pippi Langkous" vindt zijn oorspong in het gelijknamige boek van Astrid Lindgren uit 1945. Het sterkste meisje van de wereld, met haar karakteristieke rode staartjes, beleeft samen met Mr. Nilsson (haar aapje) en de buurkinderen Tommy en Annika allerlei avonturen.

De eerste aflevering verscheen in 1969, waarna het eerste seizoen bewerkt werd tot twee films: "Pippi Langkous" en "Pippi gaat van boord". In 1970 volgden twee vervolgfilms, "Pippi in Taka-Tukaland" en "Pippi zet de boel op stelten", die op hun beurt verwerkt werden tot een tweede seizoen.

Later volgden nog onder meer "De nieuwe avonturen van Pippi Langkous" (1988) en een tekenfilmserie die twee seizoen liep (1997-1998).

10. Batman

De fictionele superheld maakte zijn televisiedebuut in de jaren 60. Samen met Superman geldt Batman als het meest iconische personage uit de stal van DC Comics.

De avonturen van de beroemde vleermuis zijn ook vandaag nog razend populair. Meerdere films en computerspelletjes zorgen ervoor dat de legende van de held van Gotham nog zeker enkele jaren zowel jong als oud zal kunnen boeien.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top