10 kinderseries waar je nostalgisch van wordt

Als er iets is dat jong en oud vandaag de dag verbindt, dan is het wel de belangstelling voor televieshows. De tijden mogen dan wel veranderen, toch blijken sommige series de tand des tijds goed te hebben doorstaan. Een overzicht van tien reeksen waar de ouders naar keken en die nu gevolgd worden door hun kinderen.

Het succes van kinderseries staat of valt vaak met de sterkte van de hoofdpersonages. Wie heeft er zich nooit als zijn favoriete superheld uitgedost of zijn/haar kamer volgehangen met posters van helden van het kleine scherm?

Hieronder een niet-exhaustieve lijst van personages uit animatieseries die in 2020 nog steeds over de tongen gaan:

1. De Smurfen

De stripreeks van de Belg Peyo heeft een lange weg afgelegd sinds 1958. Oorspronkelijk waren de kleine blauwe wezens te zien in 9 films. Het was pas in de jaren 80 dat verschillende animatiereeksen het levenslicht zagen. Momenteel staat de teller op meer dan 400 in totaal.

Ook in de 21ste eeuw blijven "De Smurfen" razend populair. De kinderen verslinden de afleveringen als vanouds en enkele nieuwe films konden ook een ruimer publiek bekoren. De laatste in het rijtje, "De Smurfen en het verloren dorp" uit 2017, werd enthousiast onthaald door de critici en rijfde zo'n 200 miljoen euro binnen.

2. Tik Tak

Het programma bij uitstek om jouw jonge kroost stil te krijgen. Het Vlaamse "Tik Tak" liep tussen 1981 en 2006 onafgebroken op de toenmalige BRT (nu VRT). Kenmerkend zijn de repetitieve mix van kleuren, bewegingen en muzikale ritmes die jonge kinderen geboeid naar het scherm doen staren.

Het kinderprogramma, dat verkocht werd aan onder meer de VS, Israël en Australië, staat te boek als een van grootste exportproducten die de Belgische televisie ooit heeft voortgebracht. Vorig jaar maakte de tikkende klok een opgemerkte comeback en werden 52 nieuwe afleveringen ingeblikt.

3. Dragon Ball

Son Goku maakt zonder twijfel deel uit van de meest emblematische personages uit het Japanse manga-universum. Het verhaal van de held, die uit de koker van Akira Toriyama komt, wordt telkens opnieuw heruitgevonden.

Sinds zijn eerste verschijning eind de jaren 80, is Goku nooit meer van het kleine scherm verdwenen. Zijn grote voordeel daarbij is dat hij zowel bij jong als oud aanslaat. Het bewijs daarvan wordt geleverd door het feit dat er recent twee nieuwe series gelanceerd werden: "Dragon Ball Super" en "Super Dragon Ball Heroes".

4. Spongebob

"Kunnen we, kinderen? Ai ai, kapitein. Ik hoor het niet! Ai ai, kapitein. Ooooow, hij woont in een ananas diep in de zee. Spongebob Squarepants ..." Wie dat liedje nog nooit hardop heeft meegebruld, leeft vast en zeker ergens onder een steen. De kleine spons uit Bikini Bottom en zijn vriend Patrick plezieren jong en oud nu al gedurende meer dan 20 jaar.

Na 12 seizoenen kan de eerste low-budget animatiereeks van Nickolodeon niet langer met dezelfde kijkcijfers pronken. Desalniettemin zitten nog genoeg kinderen voor de buis die op zoek zijn naar het perfecte recept voor krabpaté.

5. Dora

Dora en haar vaste maatje het aapje Boots leren onze kinderen al jarenlang een basiswoordenschat Engels aan. De zoektochten van de helden worden echter vaak gedwarsboomd door de verschrikkelijke vos Zwieber.

In 2019, 19 jaar na de première van de serie, maakte de kleine ontdekkingsreiziger ook haar debuut op het grote scherm. "Dora and the Lost City of Gold" werd een wereldwijd succes en kreeg over het algemeen positieve kritieken.

6. Samson en Gert

Ook al maakte Gert Verhulst vorig jaar bekend dat hij, na 30 jaar, niet langer het baasje van Samson zal zijn, toch ziet de toekomst van de Studio 100-reeks er rooskleurig uit. De verscheidene afscheidsshows waren in een mum van tijd uitverkocht en nu Gert het stokje doorgeeft aan zijn dochter Marie krijgt Samson voor het eerst een nieuw baasje.

"Samson en Gert" was voor het eerst te zien op de Vlaamse televisie in 1990 en werd een instant succes. Na 18 seizoenen wordt het dus uitkijken naar het nieuwe baasje van de populaire pratende hond.

7. Pokémon

Ash en Pikachu vereisen geen introductie. De twee helden van Pallet Town zijn sinds het einde van de jaren 90 niet meer weg te denken uit de populaire cultuur. Dankzij animatieseries, films, videospelletjes en het beroemde kaartenspel kent iedereen wel minstens één Pokémon.

Ook al passeren er steeds nieuwe Pokémon de revue, toch blijft het succes van de serie voortduren. Momenteel staat de teller reeds op 23 seizoenen.

8. Looney Tunes

Bugs Bunny, Daffy Duck of Tweety en Sylvester: de Toons lijken onsterfelijk. Na het tijdperk van de cinema, nam de populariteit van de Looney Tunes een hoge vlucht dankzij korte filmpjes op verschillende televisiezenders in 1955. Sindsdien hebben de avonturen van de Warner Bros-helden het dagelijkse leven van kinderen op zijn kop gezet.

Vandaag de dag zijn er meer dan 90 seizoenen met meer dan 30.000 afleveringen beschikbaar.

9. Pippi Langkous

De Zweedse animatiereeks "Pippi Langkous" vindt zijn oorspong in het gelijknamige boek van Astrid Lindgren uit 1945. Het sterkste meisje van de wereld, met haar karakteristieke rode staartjes, beleeft samen met Mr. Nilsson (haar aapje) en de buurkinderen Tommy en Annika allerlei avonturen.

De eerste aflevering verscheen in 1969, waarna het eerste seizoen bewerkt werd tot twee films: "Pippi Langkous" en "Pippi gaat van boord". In 1970 volgden twee vervolgfilms, "Pippi in Taka-Tukaland" en "Pippi zet de boel op stelten", die op hun beurt verwerkt werden tot een tweede seizoen.

Later volgden nog onder meer "De nieuwe avonturen van Pippi Langkous" (1988) en een tekenfilmserie die twee seizoen liep (1997-1998).

10. Batman

De fictionele superheld maakte zijn televisiedebuut in de jaren 60. Samen met Superman geldt Batman als het meest iconische personage uit de stal van DC Comics.

De avonturen van de beroemde vleermuis zijn ook vandaag nog razend populair. Meerdere films en computerspelletjes zorgen ervoor dat de legende van de held van Gotham nog zeker enkele jaren zowel jong als oud zal kunnen boeien.

Music Maestro

Beleef een alternatieve festivalzomer dankzij Proximus Pickx!

De coronapandemie heeft de traditionele Belgische festivalzomer danig in de war gestuurd. Enkele festivals zijn uitgesteld tot volgend jaar, terwijl andere een virtuele editie op poten zetten. We lijs

5 markante momenten uit het bewogen leven van Jessica Simpson

Op vrijdag 10 juli viert zangeres en showbizzicoon Jessica Simpson haar 40ste verjaardag. Behalve in de muziek, waagde de Amerikaanse zich ook aan uitstapjes als actrice, schrijfster en modedesigner.

Jason Derulo zet met Coño TikTok opnieuw in vuur en vlam

Jason Derulo is zich onwijs populair aan het maken bij de gebruikers van de applicatie TikTok. Voor de tweede maal herwerkt hij een populair nummer op de social media-app. Deze keer zal hij met Coño d

Festival Musiq3: voor ieder wat wils

Het coronavirus gijzelt de muziekwereld en er zijn geen grote festivals deze zomer. De tiende editie van Musiq'3 Festival werd uitgesteld naar 2021. Toch werd er een alternatief gevonden met optredens

Ringo Starr wordt 80: dit zijn de mooiste momenten uit zijn carrière

Ringo Starr - Sir Richard Starkey voor de vrienden - is vandaag 80 jaar geworden. De Beatle werd op 7 juli 1940 geboren in Liverpool, terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle hevigheid woedde. Wij kijk

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festiv

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Nothing But Thieves

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op George Ezra

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Gorillaz

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Sport in de kijker

Waarom is teletekst nog steeds zo populair in Duitsland?

Lang voor het digitale tijdperk was teletekst het favoriete kanaal om snel informatie te vergaren. Ook al lijkt het systeem vandaag de dag ouderwets te zijn, in Duitsland maakt een kwart van de bevolk

Herstart NBA: voorbeschouwing

Op 30 juli is het zo ver. Dan staat de NBA voor haar heropstart.

Waarom Lev Jasjin nooit een opvolger zal kennen als Gouden Bal

Dag op dag 60 jaar geleden won de Sovjet-Unie het allereerste Europese kampioenschap voetbal met Lev Jasjin tussen de palen. Drie jaar later zou de Sovjet doelman de eerste en voorlopig ook laatste ke

On This Day: Frankrijk doorprikt WK-droom van Rode Duivels

Dag op dag twee jaar geleden dompelde Frankrijk ons land in een diepe rouw. De Gouden Generatie aan Rode Duivels ambieerde goud op het WK voetbal van 2018, maar een stug Frankrijk belette België van e

One day, one goal: Ibrahimovic tovert tot eigen verbazing tegen Bologna

Zlatan Ibrahimovic begint stilaan een vaste klant te worden in onze rubriek One day, one goal. De Zweed maakte doorheen zijn carrière al tal van pareltjes. Vandaag staan we stil bij het weergaloze doe

One day, one goal: listig lobje Lampard hult Camp Nou in stilte

In Camp Nou kan het op matchdagen altijd spoken. Vraag dat maar aan Frank Lampard, die op Halloween in 2006 met een magistrale lob Victor Valdes aan de grond genageld liet staan. Volgens de voormalige

Nice to meet you ... Delfine Persoon

Zal het er dan toch van komen? Volgens Eddie Hearn, de promotor van Katie Taylor, is een "akkoord heel dichtbij" voor een rematch tussen Taylor en Delfine Persoon. Reden genoeg voor een portret van de

In deze iconische tempels werd voetbalgeschiedenis geschreven

De afgelopen tien weken lijstte Proximus Pickx de meest iconische voetbaltempels wereldwijd op. Tien aantrekkingspolen voor groundhoppers, waar je de geschiedenis kunt opsnuiven en je voetbalhart net

Deze voetballers belandden na hun carrière in de armoede

In het moderne voetbal kan je tegenwoordig een ferme zak geld verdienen met je prestaties. Tijdens hun loopbaan vergaren heel wat voetballers tonnen aan geld wat niet altijd eenvoudig te managen valt.

One day, one goal: de fenomenale volley van Maxi Rodriguez tegen Mexico

Maxi Rodriguez maakte het mooie weer bij onder meer Newell's Old Boys, Atlético Madrid en Liverpool. Toch is het in het shirt van Argentinië dat hij zich wist te onderscheiden. Meer bepaald op het WK

Megan Rapinoe: een vrouwelijk icoon op en naast het (voetbal)veld

Exact één jaar geleden won het Amerikaanse Women's National Team onder leiding van Megan Rapinoe het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Maar deze talentvolle vrouw kan meer dan enkel tegen een

België verslaat Brazilië: beste prestatie ooit van de Rode Duivels?

Op 6 juli 2018 stond België op zijn kop na de fantastische 1-2-zege tegen Brazilië op het WK 2018. Was dit de beste wedstrijd ooit van de Rode Duivels op een WK?

Focus op films, series & tv

Titanic: 5 weetjes die je nog niet wist over Jack en Rose

Komende zaterdag om 20u25 haalt VTM de filmklassieker Titanic vanonder het stof. Iedereen weet hoe het afliep met Jack, Rose en de ijsberg. Maar er vallen nog vijf interessante wist-je-datjes te verte

Hoe Ryan Gosling tegen wil en dank uitgroeide tot een sekssymbool

De 39-jarige Canadese acteur Ryan Gosling groeide na zijn glansprestatie in het romantische "The Notebook" in geen tijd uit tot het sekssymbool van zijn generatie. Maar waar heeft de immer bescheiden

Uitgelicht: 7 liedjes die werden geschreven voor film

Film en muziek zijn voor elkaar gemaakt. Maar wist jij dat heel wat nummers speciaal voor films werden geschreven? Proximus Pickx geeft een overzicht van de zeven bekendste nummers die voor films werd

Zet het weekend goed in met deze filmtips!

Hoera, de werkweek zit erop. Dankzij het grijze weer krijg je komend weekend de kans om voor de buis te hangen en weg te dromen met deze geweldige films en series.

Best of Netflix: 5 sciencefictionseries van de bovenste plank

Elke maand selecteren we voor jou de beste Netflix-series per genre. Deze week nemen de beste sciencefictionseries onder de loep.

Kijk je mee naar deze grappige internetfilmpjes?

Elke week diept Proximus Pickx de grappigste internetfilmpjes voor jou op. Ook deze week beloven we dat je zal dubbel liggen van het lachen.

Al Pacino in "Cruising", een rol die hij liever wenst te vergeten

"Cruising" is zonder enige twijfel een van Al Pacino's meest emblematische films. In de film haalt de acteur zich een uitdagende rol op de hals, waarvoor hij zich dient te overstijgen om er later met

De vijf meest memorabele rollen van Tom Hanks

Tom Hanks is vandaag op deze 9de juli 64 jaar geworden. De ideale gelegenheid om zijn meest gedenkwaardige filmrollen even op te lijsten.

De opmerkelijkste rollen die Megan Fox al vertolkt heeft

Donderdagavond 9 juli serveert zender Q2 de film Transformers. Deze film, waarin buitenaardse robots een belangrijke rol vertolken, zou de filmdoorbraak betekenen van Megan Fox. Als sekssymbool scoord

Wat maakt een Tarantino-film zo uniek?

Wanneer de Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino een film maakt, wordt er vaak reikhalzend naar het resultaat uitgekeken. Elk van zijn films is anders, maar een aantal elementen zien we telkens weer

In deze films verlopen de eerste ontmoetingen met schoonouders niet vlekkeloos

Woensdagavond 8 juli zendt Q2 de film Meet the Parents uit. De komedie, die twee vervolgfilms kreeg, geeft ons de perfecte mogelijkheid om enkele grappige films op te lijsten waar schoonouders een cru

Nieuw op Netflix deze week

Alle series op Netflix al bekeken? Geen paniek! Netflix voegt elke week nieuwe programma's toe om te bingewatchen. Hierbij een selectie van de nieuwe programma's die deze week op de populaire streamin

Nieuws van het esport-front

Voetbalclub River Plate richt zich op Counter Strike

De mythische Argentijnse voetbalclub River Plate investeerde enkele jaren geleden al in esports en heeft nu besloten om zijn horizon te verbreden door zich toe te leggen op Counter Strike: Global Offe

FIFA Play x Unite 2020: Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe vertegenwoordigen ons land (+LIVESTREAM)

Na enkele maanden afwezigheid is het Belgische nationale team terug en klaar om de strijd aan te gaan met andere landen gedurende het FIFA Play x Unite 2020-toernooi. Proximus is partner van het evene

Regional Major Rankings bepaalt welke teams naar Major van Rio mogen

Als gevolg van de uitzonderlijke gezondheidsmaatregelen van de laatste maanden moesten er dit jaar wijzigingen worden doorgevoerd aan de kwalificaties voor de major van Counter-Strike: Global Offensiv

Underdogs League of Legends: Belg Moopz uitgeschakeld in kwartfinales, Vitality wint toernooi

De succesvolle web tv O’Gaming heeft zijn beroemde Underdogs-competitie afgesloten met een bijeenkomst van de beste Franse organisaties. De editie, waarbij heel wat Belgische spelers betrokken waren,

Anderlecht reageert, Brussels Guardians stort in

Nog steeds even spannend als altijd had de zomersplit van het Belgische League of Legends-kampioenschap nogmaals enkele leuke verrassingen voor ons in petto. Opnieuw strijden de teams nek aan nek voor

Belg is Frans kampioen van de e-LIGUE 1 op PS4

Stefano Pinna heeft voor een heel knappe prestatie gezorgd door vice-kampioen van de e-LIGUE 1 te worden in het shirt van LOSC. Hij won wel de nationale titel op de Playstation 4. Onze beste vertegenw

Valorant: Belg kwalificeert zich voor main event van Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn G2-team wonnen de kwalificaties van het Valorant-toernooi georganiseerd door Team Vitality. De gloednieuwe competitie integreert het “Ignition Series”-circuit. In volle ex

BIG is grote winnaar van de cs_summit 6

Berlin International Gaming versloeg Team Vitality in de finale van de cs_summit 6 met 3-2 en maakte zo een einde aan de reeks overwinningen van de Fransen sinds de start van het toernooi. Team Vitali

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.