Vijf series met het perfecte einde

Het is een bij scenaristen bekende kwelling: een mooi einde breien aan je reeks. Waar sommige slotafleveringen kijkers achterlaten met een zure nasmaak, vormen anderen de volmaakte epiloog van een verhaal dat doorgaans meerdere bedrijven kent.

Breaking Bad

Breaking Bad is onomstotelijk één van de beste televisiereeksen die ons scherm afgelopen jaren gesierd heeft. De met Emmy’s overladen reeks kreeg dan ook af te rekenen met torenhoge verwachtingen in de aanloop naar de slotaflevering.
 
Met ‘Felina’ werden die ruimschoots ingelost. Het adieu bevatte alles wat de kijker eiste voor een bevredigend slot: het laatste gesprek tussen Walt en Skyler, een kogelregen, een bevrijdende kreet van de vluchtende Jesse of de doodsreutels van Walter, die op de grond neerzeeg met een kleine overwinningsglimlach op zijn gezicht. Een betere kroon op het werk kon bedenker Vince Gilligan zich niet wensen.

The Office US

Hoewel de reeks niet meer dezelfde was na het vertrek van Michael Scott (Steve Carell), de charismatische en sociaal ongemakkelijke baas van Dunder Mifflin, schonk ‘The Office’ aan alle personages het einde dat ze verdienden.
 
Het huwelijk tussen Jim en Pam zit weer snor, Dwight lukt zijn droomhuwelijk met Angela en realiseert zijn levensdoel, regional manager van Dunder Mifflin in Scranton worden, terwijl Erin haar biologische ouders ontmoet. Zelfs Michael Scott maakt een acte de présence in de slotaflevering, die even grappig als ontroerend is. Zoals alle afleveringen daarvoor.

The Wire

De laatste episode van ‘The Wire’ was geen typische slotaflevering, maar toch was het een perfect einde. Gedurende vijf seizoenen had de serie ons ondergedompeld in de onderwereld van de Amerikaanse stad Baltimore, waarbij protagonisten belicht werden die aan de ene of andere kant van de wet stonden.
 
De finale-aflevering bezegelde het lot van alle personages, terwijl alle verhaallijnen ook netjes afgerond werden. Meteen werd ook het doel van de reeks duidelijk: aantonen dat de misdaad altijd zal blijven bestaan en dat sommige individuen willens nillens afdalen in de onderwereld. Een weinig opbeurende gedachte, maar wel realistisch – zoals de reeks zelf.

Friends

Een einde breien aan een langlopende reeks is nooit een makkelijke opgave, en al zeker niet voor sitcoms. De slotaflevering van Friends, toepasselijk ‘The Last One’ gedoopt, blijft één van de best bekeken episodes in de televisiegeschiedenis en bevat een ontroerend adieu aan de zes hoofdrolspelers.

Six Feet Under

De laatste minuten van ‘Six Feet Under’ schreven televisiegeschiedenis: zo indrukwekkend waren ze. De emotionele slotaflevering ‘Everyone’s Waiting’ is een onvolprezen pareltje dat alle ingrediënten voor een geslaagd einde bevat. De episode toont hoe elk hoofdpersonage één na één het loodje legt en hoe de dood in alle vormen, soorten en maten kan toeslaan.
 
Zelfs het lied dat de laatste momenten van de reeks van muzikale drama voorziet, ‘Breathe Me’ van Sia, staat ongetwijfeld nog in het geheugen van iedere fan gegrift.

Series

Bekijk alles
Top