Deze films werden (deels) opgenomen in de onderwaterstudio in Vilvoorde

De meest geavanceerde filmstudio voor opnames onder water bevindt zich in het Lites-complex in Vilvoorde. Lites vormde reeds het toneel voor verschillende nationale en internationale films en series. Een bloemlezing.

Op 3 april 2019 wordt in Vilvoorde de meest geavanceerde interieurwaterstudio van Europa voorgesteld. De studio vormt samen met vier andere studio's het Lites-complex in Vilvoorde. Het is een bewuste keuze om naast de onderwaterstudio ook vier ‘klassieke’ studio’s te voorzien. Op die manier kan een volledige film in principe op één en dezelfde locatie worden opgenomen, wat het kostenplaatje danig kan drukken.

Wereldwijde belangstelling

Grote bezieler achter het project is CEO Wim Michiels, zelf onderwatercameraman van beroep. Scènes onder water werden tot nog toe grotendeels in open lucht opgenomen, maar daar kunnen serieuze complicaties optreden, aangezien je geen controle hebt over het weer en de temperatuur.

Stuk voor stuk euvels die in Michiels' studio worden verholpen. Er wordt een constante temperatuur van 32 graden gewaarborgd en aangezien alles zich binnen afspeelt, heeft ook het weer geen invloed. “We hebben controle over alles, met één druk op de knop”, vertelt hij trots aan De TIjd.

Bovendien kan ook de ‘look’ van het water aangepast worden - zowel troebel als hemelsblauw water kunnen dus perfect worden weergegeven. Volgens Michiels staan de producties te drummen om opnames te kunnen maken in zijn studio’s.

Hieronder een overzicht van drie films die (deels) in de Lites-studio’s werden opgenomen.

Breaking Surface

De Zweedse thriller “Breaking Surface” is het eerste project dat volledig in de onderwaterstudio van Lites werd opgenomen. Twee weken lang palmde regisseur Joachim Hedén en zijn crew de studio in om het relaas te brengen van een duiktrip van twee zussen. Tijdens het duiken geraakt één van hen geklemd onder vallende rotsblokken en begint er een race tegen de tijd om terug boven water te geraken.

Kursk

Delen van het duikbootdrama “Kursk”, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, werden ook in de Lites-studio’s opgenomen. De film van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, bekend van onder meer “Jagten” (2012) en “Festen” (1998), beschikt over een internationale topcast, want naast Schoenaerts maken ook onder meer Colin Firth en de onlangs overleden Max von Sydow hun opwachting.

Girl

Ook “Girl”, de alom geprezen debuutfilm van Lukas Dhont, werd deels opgenomen in de studio’s in Vilvoorde. De film over transgender Lara kaapte op het Filmfestival van Cannes de Caméra d’Or voor beste debuutfilm weg. Bovendien kreeg Victor Polster, die in de huid kruipt van transgender Lara, de prijs voor beste acteerprestatie toebedeeld.

Films

Bekijk alles
Top