Duel der Borussen: Thuram vs Haaland

Straks om 18u30 vindt een duel aan de top van de Bundesliga plaats: Borussia Monchengladbach (vierde, 46 ptn) kijkt Borussia Dortmund (derde, 48 ptn) in de ogen op de 25ste speeldag in de Duitse eerste klasse. Wij lichten twee hoofdrolspelers uit beide clubs uit: Marcus Thuram versus Erling Braut Haaland. 

De een is geboren in Parma, de ander in Leeds. Hun levenslopen werden bepaald door de voetbalcarrière van hun respectievelijke vaders: Lilian Thuram en Alf-Inge Haaland. Sinds aanvang van dit seizoen hebben Marcus Thuram bij Monchengladbach en Erling Braut Haaland bij Salzburg en daarna Dortmund naam gemaakt op het internationale toneel met hun neus voor doelpunten.

Een familieverhaal

Marcus Thuram zag het levenslicht in Noord-Italië in 1997, terwijl Lilian Thuram met meesterlijke hand heerste over het defensieve compartiment van zijn ploeg. Hij zat nog in de pampers toen zijn vader zijn enige twee doelpunten scoorde voor het Franse nationale elftal, in de halve finale van het WK 1998 tegen Kroatië. De oud-speler van Juventus en FC Barcelona gaf het stokje vervolgens door aan zijn zoon, die eerst bij Sochaux en Guingamp furore maakte, om vorige zomer de overstap te maken naar de Bundesliga.

Erling Braut Haaland zette zijn eerste stapjes in Engeland in 2000. Hij bracht uiteindelijk slechts weinig tijd door in Leeds want zijn vader, die als verdedigende middenvelder speelde, werd getransfereerd naar Manchester City ten tijde van zijn geboorte. Erling was nog te jong om de beruchte horrortackle van Roy Keane op zijn vader in 2001 tijdens de Manchester Derby mee te maken. Erling trad in de voetsporen van zijn vader door zijn professionele voetbalcarrière aan te vatten bij Bryne FK in de Noorse tweede klasse. Hij speelde zich nadien in de kijker bij Molde FK, toen onder leiding van Ole Gunnar Solskjaer, alvorens helemaal te ontbolsteren bij Red Bull Salzburg en uiteindelijk bij Borussia Dortmund.

Moment de gloire van Marcus

Op 10 januari 2019 haalde Marcus Thuram de voorpagina’s van alle sportkranten in Frankrijk. De avond ervoor had hij in de kwartfinale van de Coupe de la Ligue, de Franse beker, in blessuretijd de winnende treffer gescoord met Guingamp tegen het sterrenelftal van PSG in het Parc des Princes, nota bene. Thuram had een eerste strafschop gemist, waarna Neymar scoorde en Guingamp vanop de stip gelijkmaakte. Een derde penalty voor de bezoekers in blessuretijd trapte Thuram wél tegen de touwen, waarna hij tot matchwinnaar werd uitgeroepen. Het kleine Guingamp had het grote PSG uit de beker geknikkerd: een absolute stuntzege.
 
Thuram versierde een transfer naar Monchengladbach en stelt daar niet teleur. De 22-jarige goalgetter was dit seizoen al goed voor tien doelpunten en negen assists in 31 wedstrijden. Een selectie voor Les Bleus wenkt…

Vroegrijpe Erling

Nationale selectie of niet, het is zelfs geen vraag meer voor Erling Haaland. Het 19-jarig wonderkind heeft al twee keer voor het eerste elftal van zijn land gespeeld, evenwel zonder gescoord te hebben, maar bewees zijn klasse al ruimschoots bij de U20. Op 30 mei 2019, tijdens het WK U20 in Polen, deed hij de netten maar liefst 9 keer trillen tegen Honduras.
 
De Noorse bulldozer wekte door zijn prestaties met Salzburg in de Champions League de interesse van vele topclubs, waaronder Borussia Dortmund. Ook zijn statstieken in de Oostenrijkse competitie bleven niet onopgemerkt: 40 goals en 8 assists in 31 wedstrijden. Dat Haaland een vroegrijpe jongen was, is een understatement.
 
De familiestambomen van deze twee groeibriljanten zouden nog vele voetbalclubs plezier kunnen verschaffen. De 18-jarige broer van Marcus, Khéphren, bewijst momenteel zijn voetbaltalent bij OGC Nice, terwijl de neef van Erling, Albert Braut Tjaaland, vorig weekend zijn eerste voetbalstapjes gezet heeft op 16-jarige leeftijd. Bij welke club? U raadt het al: bij Bryne FK, uiteraard.

Bundesliga

Bekijk alles
Top