De ploeg en persoonlijke tactiek van Charleroi-speler “Didista”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vandaag ontmoeten we elkaar weer voor een nieuwe aflevering van onze Belgische rondleiding over de FIFA 20-spelers. Laten we naar Charleroi gaan om het team van Florian “Didista” Vandamme, de vertegenwoordiger van Sporting Charleroi in de Proximus ePro League 2020, te ontdekken.

FIFA Ultimate Team

Op FIFA Ultimate Team begint Florian in 4-5-1, waardoor hij een elftal kan vormen met een samenhorigheid van 100. Zodra de aftrap echter is gegeven, schakelt hij over op een 4-2-3-1, de traditionele opstelling die veel mensen op FIFA 20 gebruiken.

De onderstaande foto illustreert de opstelling van zijn spelers tijdens de wedstrijd:

Op de 9-positie staat niemand minder dan Neymar. Ondanks het feit dat zijn schotkracht niet optimaal is om ook buiten de zestien naar doel te trappen, is hij een van de beste spelers in het spel met zijn vijf sterren voor zijn mindere voet en technische vaardigheden.

Het trio aanvallende middenvelders achter de Braziliaan bestaat uit Cristiano Ronaldo, Wissam Ben Yedder en Ousmane Dembélé.

Dembélé heeft, net als Neymar, de dubbele 5-sterren rating, wat hem ondanks zijn relatief zwakke lichaamsbouw tot een geduchte speler maakt.

Ben Yedder staat centraal. Hij heeft vier sterren voor technische vaardigheden, maar vijf voor zijn mindere voet. Deze eigenschappen maken hem een zeer effectief wapen voor doel. Toen FIFA 20 uitkwam, ontbrak het hem aan snelheid, maar gezien zijn seizoen en de verschillende boosts die hij daarna kreeg, is hij een echte klassespeler geworden om rekening mee te houden.

De laatste speler van het trio, Cristiano, heeft de tegengestelde kwaliteiten van Ben Yedder (vijf sterren voor technische vaardigheden en vier voor zijn mindere voet). Wat echt het verschil maakt met Cristiano is dat hij zich heel gemakkelijk kan draaien en heel krachtig naar de eerste paal kan trappen. En gezien de efficiëntie van de schoten richting eerste paal op FIFA 20, wordt dat echt gewaardeerd.

De verdedigende middenvelders zijn Renato Sanches en Patrick Vieira. Vieira is, zoals elk jaar, de beste op zijn positie op FIFA. De Fransman is een echte defensieve rots en het is moeilijk om ruimte te vinden op het middenveld als je hem tegenkomt. Naast hem staat de Portugees Sanches, die zeer agressief is (in de positieve zin van het woord) tijdens wedstrijden, waardoor hij ook veel ballen kan recupereren.

In de verdediging, aan de linkerkant, vinden we Dalbert terug. Hij is een speler die we al in verschillende teams hebben gezien, waaronder dat van Zayror. Florian speelde al meer dan 250 wedstrijden met de Braziliaan en is momenteel erg blij met zijn prestaties.

Varane en De Ligt vormen de as van de verdediging. De Fransman, die Florian verdedigend echt solide vindt, is snel genoeg om niet in de rug gepakt te worden door de voorhoede van de tegenstander. Naast hem staat De Ligt in de “Team of the Year”-versie met verbluffende statistieken: 96 voor fysiek vermogen en verdedigende kwaliteiten, terwijl het maximum 99 is. Het is echt heel moeilijk om een speler te vinden voor deze positie die sterker is dan de jonge Nederlander.

Op rechts loopt de onvermijdbare Semedo. De Portugees haalt zowel aanvallend (gemiddeld) als verdedigend (hoog) een goed rendement, wat zeer nuttig en redelijk zeldzaam is voor een speler op die positie. Deze kwaliteiten maken van hem een vaste waarde sinds de lancering van FIFA 20.

Edwin Van Der Sar staat in doel omdat hij met De Ligt een goede band heeft. Volgens de vertegenwoordiger van Charleroi begaat hij heel weinig blunders.

De persoonlijke tactiek van Didista is verdedigend gebalanceerd met een blok dat niet té laag staat.

Voor de breedte en diepte kiest hij voor een rating van vier. Gezien zijn 4-2-3-1-opstelling hoeft hij het centrum niet per se enorm te verstevigen.

Ook aanvallend kiest Florian voor een gebalanceerde stijl omdat de verschillende stijlen volgens hem niet veel veranderingen teweegbrengen.

De breedte zet hij op 6 omdat hij graag via de flanken speelt om vervolgens de bal richting centrum te spelen.

Wat betreft volk in de zestien, hoekschoppen en vrije trappen houdt hij ervan om heel wat spelers mee te laten aanvallen. Daarom kiest hij logischerwijs voor een rating die hoger is dan het gemiddelde.

Voor de instructies die aan de spelers worden gegeven, verandert Florian niet veel aan de standaardinstructies. Er zijn desondanks een paar wijzigingen.

Zo blijft de spits in het centrum en vraagt hij de bal in de rug van de verdediging. Op die manier is er centraal altijd iemand aanwezig.

De aanvallende flanken moeten meeverdedigen. De backs blijven achterin wanneer een aanval wordt opgezet.

De instructies voor de verdedigende middenvelders zijn pas echt belangrijk en interessant. Florian vraagt aan zijn spelers om voorzichtig te tackelen om onnodige overtredingen te voorkomen. Ze krijgen ook de opdracht om de passinglijnen af te snijden, achterin te blijven tijdens een aanval en het centrum te dekken.

Voor de aanvallende centrale middenvelder gelden de standaardinstructies.

In FIFA Ultimate Team zijn de belangrijke punten voor de Carolo-vertegenwoordiger de sterren voor de mindere voet, omdat een speler met een goede rating zowel met links als met rechts gevaarlijk kan zijn. Het is mogelijk om de tegenstander op deze manier in de fout te laten gaan. Het tweede punt is de behendigheid van de spelers: op FIFA 20 is deze score inderdaad heel belangrijk. Met een lage score zien de spelers er een beetje “robotachtig” uit. Dit maakt het moeilijk om ze met precisie te bedienen.

Modus 85

Aangezien de 85-modus iets langzamer verloopt dan FUT past een 4-4-2 het best bij de spelstijl van Didista.

Descamps verdedigt het doel. Zoals gebruikelijk wordt de keuze van de keeper bepaald door de grootte. Met zijn 1m94 is Descamps dus een logische keuze.

Voor de rechtsachterpositie had Florian de keuze tussen Busi en Marinos. De twee zijn gelijkwaardig, maar na verschillende tests voelt de Charleroi-vertegenwoordiger zich meer op zijn gemak met Marinos.

Centraal in de verdediging staan Dessoleil en Diagne. De respectievelijke links- en rechtsvoetige verdedigers vormen een complementair duo. Beide spelers zijn 1m88 groot.

Op de linksback vinden we Nurio terug. Hij is een van de beste Charleroi-spelers.

Met o.a. drie sterren voor zijn mindere voet bezet Mamadou Fall de rechterflank.

De keuze op links is enigszins verrassend: Massimo Bruno is basisspeler ondanks het feit dat hij slechts drie sterren heeft voor zijn mindere voet. Henen, die ook op de linkerflank uit de voeten kan, heeft er vier. Florian legt uit dat hij toch voor Bruno kiest omdat hij zich meer op zijn gemak voelt met deze speler.

Ilaimaharitra en Morioka lopen centraal op het middenveld. Ilaimaharitra zorgt voor stabiliteit terwijl Morioka de creatieve pion is. Hij laat zijn teamgenoten voetballen.

Nicholson en Tsadjout, twee grote gabarits, zijn de spitsen. Ze wegen op de verdediging en kunnen op elk moment het verschil maken. Bovendien heeft Nicholson een viersterrenrating voor zijn mindere voet.

Didista’s persoonlijke tactiek op de 85-modus is bijna identiek aan zijn tactiek op FUT. De breedte verschilt wel. Hij kiest aanvallend voor een zes en verdedigend voor een zeven, simpelweg omdat de tactiek aangepast moet worden aan zijn 4-4-2-opstelling.

Florian is een fervent supporter van Sporting Charleroi en we vroegen hem hoe hij zich voelde om de vaandeldrager van deze club te zijn tijdens de Proximus ePro League.

Hij vertelt dat hij heel erg trots is, want hij vertegenwoordigt de club van zijn hart en hij steunt de Zebra’s al bijna 15 jaar in het stadion. Zijn rol is een extra motivatie, maar vooral, in zekere zin, een beloning voor zijn loyaliteit.

Nu weet je hoe Florian Vandamme in staat is om competitief te zijn in de Proximus ePro League. Je kan het slot van de ePro League dankzij Proximus volgen op proximuspickx.be/esports en via de Proximus-decoder (via het menu “Shop” > “Andere” > “Sports”) of via de menu-tab “Proximus VOD” > Sportsectie voor V7-decoders.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top