On this day: Franse biatleet Martin Fourcade domineert wereldbeker biatlon

Martin Fourcade is een illustere naam in de wereld van het biatlon. De wereldtopper maakte onder andere faam door op het WK biatlon in Oslo, vandaag exact vier jaar geleden, vier gouden medailles te behalen.

Op 6 maart 2016 verscheen de toen 27-jarige Fourcade aan de start van de achtervolging (over 12,5 km), die hij zou winnen voor de Noor Ole Einar Bjørndalen en diens landgenoot Emil Hegle Svendsen.

Later zou hij ook nog de gouden medaille behalen op de individuele proef over 20 km in de Noorse hoofdstad. Daarin miste hij wel eenmaal bij het schieten. Het zilver ging naar de Oostenrijker Dominik Landertinger (op 5.1 seconden), die zijn landgenoot Simon Eder (op 14.4) voorging. De twee Oostenrijkers bleven foutloos in het schieten.

Vier op zes

Fourcade zou in Oslo uiteindelijk zegevieren in vier van de zes onderdelen. Op het afsluitende onderdeel, de 15 km massastart, pakte hij zilver achter de Noor Johannes Thingnes Bø. Ook op het onderdeel 4×7,5 km estafette waren de Noren te sterk.

Indrukwekkend palmares

Fourcade behoorde toen al tot de categorie van de wereldtoppers. In de wereldbeker van 2015/2016 domineerde hij al alle klassementen, behalve het individuele. Zelfde verhaal het jaar ervoor, toen werd de Fransman zevende in het individuele klassement. In het seizoen 2012/2013 stond hij ook al op kop in alle tabellen.

In 2014 in Sotsji won hij twee en in 2018 in Pyeongchang drie gouden medailles op de Olympische Winterspelen. Hij heeft een oudere broer die tevens biatleet is, Simon Fourcade, maar diens palmares is iets minder indrukwekkend.

Sport

Bekijk alles
Top