Na de 'Kimback' de 'Tomback'?

Sport |

In een interview met Studio Brussel liet Tom Boonen gisterenochtend een ballonnetje op over een mogelijke comeback, in navolging van Kim Clijsters. Indien Boonen daadwerkelijk zijn stalen ros opnieuw van stal haalt, hoe mogen we de kansen op een geslaagde comeback dan inschatten?

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De comeback van Kim Clijsters zou misschien wel eens tot een tweede opvallende comeback kunnen leiden. Toen Tom Boonen gisteren bij Studio Brussel te gast was voor een interview naar aanleiding van zijn serie "Tom fietst", die die avond in première ging op één, kreeg hij een vraag van een luisteraar in de schoot geworpen.

"Tom, wil je je niet nog één keer opladen om nog één keer extra Parijs-Roubaix te winnen voor ons?", luidde de vraag. Boonen, die de Helleklassieker reeds vier keer op zijn palmares heeft staan en met een vijfde overwinning alleen recordhouder zou worden, verwees de vraag alvast niet meteen naar de prullenmand. "Mag ik daar eens heel lang en heel hard over nadenken?", klonk het. "Ik vraag het me af omdat ik eind dit jaar 40 word. Als ik het ooit één keer moet doen, zal het nu wel moeten zijn. En daarmee heb ik niets gezegd, toch."

Hoe realistisch is zo'n comeback in het wielrennen eigenlijk en zou Boonen er überhaupt in kunnen slagen een vijfde kassei aan zijn palmares toe te voegen?

Valverde als wegbereider

De geschiedenis leert ons alvast dat een comeback in het wielrennen kans op slagen heeft, als je over het nodige talent beschikt. Zo is er Alejandro Valverde, die in de nasleep van Operación Puerto twee jaar geschorst werd voor (vermeend) dopinggebruik. Sinds hij in 2012 opnieuw zijn opwachting maakte in het profpeloton won hij onder meer twee keer Luik-Bastenaken-Luik, vier keer op rij de Waalse Pijl en de Clásica de San Sebastián. Daarnaast grossierde hij ook in podiumplaatsen in de grote rondes: vier keer haalde Valverde het podium van de Vuelta, een keer stond hij op het Giro-podium en ook in de Tour de France bekleedde hij eens de derde plaats in 2015.

El Imbatido’ werd daarnaast op zijn 38ste wereldkampioen wielrennen in Innsbruck.

The Boss

Een andere inspiratiebron zou Lance Armstrong kunnen zijn. De Amerikaan, die door dopinggebruik zeven Tour-zeges door zijn neus geboord zag worden, vierde in 2009 op zijn 37ste zijn comeback na vier jaar afwezigheid. Tegen alle verwachtingen in slaagde de Amerikaan erin om een derde plaats in de Tour uit te brand te slepen, op 5:24 van zijn kopman Alberto Contador. Het jaar daarop kwam hij voor het eerst aan de start van de Ronde van Vlaanderen en nam hij opnieuw deel aan de Ronde van Frankrijk. Na een veelbelovende start, slaagde hij er na verschillende crashes niet in om een rol van betekenis te spelen. In februari 2011 besliste hij dan ook om zijn fiets definitief op te bergen.

Bovenstaande voorbeelden indachtig, en rekening houdend met de oudste winnaar van Parijs-Roubaix - de Fransman Gilbert Duclos-Lassalle, die de Helleklassieker op zijn 38ste en 8 maanden op zijn naam schreef, lijkt ‘Tommeke’ dus niet bij voorbaat kansloos. Bovendien is Parijs-Roubaix de koers bij uitstek, waar een grote motor belangrijker is dan pure explosiviteit.

Bij de Amis de Paris-Roubaix, die jaarlijks instaan voor het onderhoud van de kasseistroken, zien ze een Tomback alvast al helemaal zitten:
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top