Road to EURO 2020: de eindspurt naar de selectie is ingezet

Sport | Op exact 100 dagen voor de start van het Europees kampioenschap voetbal in 2020 volgt bondscoach Roberto Martinez de prestaties van de Rode Duivels op de voet op. Van de loting voor de Nations League tot de wederopstanding van Adnan Januzaj, een overzicht van de meest opvallende feiten van de afgelopen dagen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ogen van de voetbalwereld waren gisterenavond gericht op de loting voor de Nations League in Amsterdam. Voor de troepen van Roberto Martinez leverde die echter weinig verrassingen op. De Belgen komen opnieuw uit tegen IJsland, die ze in de vorige Nations League-campagne tweemaal simpel opzijzetten met 0-3 en 2-0. Daarnaast kijken de Rode Duivels ook opnieuw Denemarken in de ogen, een team dat ze op het komende EK ook zullen treffen.

De sterkste tegenstander in onze poule lijkt Engeland te worden, maar ook daar hebben de Belgen goede herinneringen aan. Op het voorbije WK versloegen we 'The Three Lions' al twee maal - eerst in de groepsfase waarin het 0-1 werd en later in de kleine finale, waarin Hazard en co de Engelsen met 2-0 versloegen.

De wedstrijden voor de Nations League zullen afgewerkt worden tussen september en midden november 2020.

Wederopstanding Januzaj

Voor het zover is, moet de bondscoach eerst zijn selectie samenstellen, die zich in het nationale oefenkamp in Tubeke kan klaarstomen voor het EK. Verschillende certitudes kunnen hun vliegtuigtickets al bestellen, maar voor sommigen zal het er de komende maanden op aankomen om zich in de kijker te spelen.

En daar heeft Adnan Januzaj wel kaas van gegeten. Bij de twee vorige toernooien werd hij op het laatste nippertje aan de selectie toegevoegd en ook nu lijkt de offensieve middenvelder van Real Sociedad net op het goeie moment zijn vorm teruggevonden te hebben.

Sinds afgelopen januari heeft hij zich bij de Basken opnieuw in de ploeg gespeeld, nadat hij eerder op een zijspoor leek te zijn beland. Afgelopen weekend zorgde de 25-jarige Brusselaar eigenhandig voor de drie punten thuis tegen Valladolid, waardoor Sociedad momenteel op een knappe zesde plaats staat geparkeerd. Nu Eden Hazard al zeker tot midden mei in de lappenmand ligt met een vervelende enkelblessure, zou Martinez Januzaj wel eens uit voorzorg in zijn definitieve selectie van 23 kunnen opnemen.

Praet in de balans

Dennis Praet, de afgelopen twee wedstrijden opnieuw titularis bij Leicester City, is ook nog lang niet zeker van zijn plaats. De voormalige middenvelder van Anderlecht, die dit seizoen pendelt tussen de bank en de starterself, heeft voorlopig nog maar één luttele goal laten noteren. Bovendien bevinden de "Foxes" zich in een moeilijke periode, waarin ze uit de laatste vier wedstrijden geen enkele overwinning konden puren. Praet ligt dan waarschijnlijk ook in balans met Hans Vanaken, die met Club Brugge hoge toppen scheert in de Jupiler Pro League. Of het moet zijn dat Marouane Fellaini dan toch zijn comeback zou aankondigen...

De suprise van de chef zou nu wel eens Sebastiaan Bornauw kunnen worden. De 20-jarige centrale verdediger van FC Köln scoorde afgelopen weekend zijn vijfde doelpunt dit seizoen. Voorlopig werd hij nog gepasseerd door Martinez, maar misschien hangt een reünie met Vincent Kompany wel in de lucht...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top