Girl Power: tien kinderfilms die heldinnen opvoeren

Kids |
Van Mulan tot Hermelien: aan vrouwelijke personages ontbreekt het niet in kinderfilms. Wij sommen de sterkste, dapperste en grappigste heldinnen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

MATILDA
 
We bijten de spits af met Matilda. De modelleerlinge wordt omringd door een adoptiegezin dat weinig om haar geeft. Elk gezinslid maakt haar het leven zuur, om van haar strenge directrice nog te zwijgen. Schoolhoofd Agatha predikt op tirannieke wijze orde en tucht in het college. Maar Matilda slaat terug en stelt met de hulp van haar telepathische superkrachten en haar aardige lerares een einde aan het meedogenloze bewind van Agatha. Een familieklassieker van en met een weergaloze Danny deVito.

VAIANA
 
De Amerikaanse 3D-animatiefilm uit 2016 van Disney vertelt het verhaal van de tiener Vaiana, dochter van een dorpshoofd, die op zoek gaat naar de halfgod Maui. Op het kleine eiland in het midden van de Stille Oceaan heerste generaties lang vrede, maar een verschrikkelijk kwaad bedreigt de wereld van Vaiana. Om haar eiland te redden, stort ze zich in een avontuur dat haar leven voorgoed verandert.

HERMELIEN
 
Onmogelijk om dit personage uit het Harry Potter-universum niet op te nemen in dit lijstje. De leerling-tovenaar uit het Griffoendor-kamp werpt zich na verloop van tijd op als één van de beste pupillen van tovenaarsschool Zweinstein. Ze is een trouwe metgezellin van Harry Potter en volgt hem op al zijn avonturen - waarbij ze nooit talmt om haar leven te wagen voor haar boezemvriend. Naar verluidt zou schrijfster J.K. Rowling voor deze naam gekozen hebben omdat het een weinig voorkomende naam is. Zo wou ze voorkomen dat naamgenoten zouden worden geplaagd.
 
RAPUNZEL
 
Rapunzel is ontsproten uit de rijke fantasie van de gebroeders Grimm en is het verhaal van een meisje dat jarenlang opgesloten zit in een hoge toren. Met de hulp van haar magisch lange haren kan ze ontsnappen. Ze ontdekt de wereld voor het eerst, en leert ook zichzelf beter kennen. Dit magisch Disney-sprookje bezit alles wat je van een kinderfilm verlangt.
 
ALICE
 
Het verhaal over een meisje dat een wit konijn volgt naar Wonderland en daar allerlei avonturen beleeft is wereldberoemd. De 19-jarige Alice Kingsleigh, de heldin uit Lewis Carrolls kinderboek 'Alice's Adventures in Wonderland' uit 1865, vond in de daaropvolgende eeuw onderdak bij Disney, dat het verhaal in een animatie- en live-actionfilm goot.

BRAVE
 
Vanaf haar prille jeugd wordt prinses Merida door haar moeder voorbereid op de troon van een fictief rijk in middeleeuws Schotland. Ze rebelleert echter en leert de kunst van het boogschieten. De impulsieve prinses blijkt een natuurtalent en ontketent met haar zege op een boogschiettoernooi ongewild een oorlog tussen drie clans. Na allerlei omzwervingen en avonturen waarin Merida haar stoutmoedigheid etaleert kan ze de rust uiteindelijk doen weerkeren in het rijk.
 
CORALINE
 
'Coraline en de Geheime Deur' is een stop-motion film uit 2009. Het verhaal is gebaseerd op dat uit het gelijknamige kinderboek van Neil Gaiman. Coraline Jones is een uitzonderlijk meisje dat in een saaie wereld leeft, en saaie ouders heeft. Op een dag ontdekt ze een deur naar een parallelle wereld, waarin ouders elke dag feestvieren en alles geweldig is.

Maar Coraline ontdekt al gauw dat ze zich vergist, en dat de mensen in de Andere Wereld geen opperbeste bedoelingen hebben... Deze ontroerende prent van het brein achter 'The Nightmare Before Christmas' neemt zowel kleine als grote kinderen mee naar een vreemd, grappig en betoverend universum.

MULAN

Mulan vertelt het verhaal van een dapper meisje dat inspringt voor haar oude en zieke vader, die als enige man in het gezin opgeroepen wordt voor het leger om de inval van de Hunnen in China te bestrijden. Fa Mulan verkleedt zich als man - vrouwen mogen immers geen soldaat worden - en gaat het Chinese leger in.

Op haar epische avonturen trotseert ze vele gevaren en maakt ze vrienden voor het leven. Ondanks zware thema's als eer en plichtsbesef, innoveerde Disney met deze herwerking van de populaire Chinese volkslegende van Hua Mulan: deze keer redt de prinses de prins.

ANNA
 
In een koninkrijk ver weg groeien twee zussen tezamen op: Elsa en Anna. Op een dag verkoopt grote zus Elsa, die magische krachten bezit, haar kleinere zus per ongeluk een mep, waarna beide zusjes voortaan gescheiden van elkaar moeten leven. Wanneer Elsa een paar jaar later oud genoeg is om de troon te bestijgen, krijgt ze ruzie met haar zusje en nemen haar magische krachten de vrije loop. Overstuur vervloekt ze haar toverkrachten en vlucht ze weg, waarbij ze het koninkrijk in een eeuwige en ijskoude winter achterlaat.

Anna trekt eropuit om haar grote zus te vinden, en om haar ervan te overtuigen dat haar magische krachten wel degelijk ten goede aangewend kunnen worden. 'Frozen', losjes gebaseerd op het sprookje 'De sneeuwkoningin' van de Deense schrijver Hans Christian Andersen, groeide uit tot een absoluut kassucces voor Disney en bombardeerde beide zusjes tot heldinnen bij kinderen overal ter wereld.
 
RILEY
 
Hoewel 'Inside Out' geen echte schurk bevat, toont het verhaal van het meisje Riley - en haar emoties - dat het veel moed vergt om onze gevoelens te aanvaarden en onder controle te houden. Wanneer haar gezin verhuist naar een andere stad ontdekt de jonge Riley dat het leven niet altijd over rozen loopt. Na verloop van tijd verzoent ze zich met het feit dat ze niet altijd gelukkig kan zijn, en dat ze waarde moet hechten aan emoties die bij ieders leven horen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top