Olivier Giroud: de eeuwige doorzetter

FA Cup |

Vanavond om 20u45 staat in de vijfde ronde van de Engelse FA Cup de topper tussen Chelsea en Liverpool op het menu. Misschien wel de kans voor de Franse spits Olivier Giroud om zich opnieuw te bewijzen, nu vaste Chelsea-spits Tammy Abraham een tijdlang onbeschikbaar is. Een profiel van de eeuwige doorzetter Olivier Giroud.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ook al heeft de 33-jarige boomlange Franse spits ondertussen al 228 Premier League-matchen op zijn actief, waarin hij 79 keer het doel wist te vinden, toch is hij niet onomstreden. Zijn wat logge stijl en gebrekkige techniek zorgen er steevast voor dat hij snel voorwerp wordt van de hoon van de supporters.


Eeuwige doorzetter


Toch slaagt Giroud er steeds in om zich opnieuw in het team te spelen. Zo profiteerde hij de laatste twee wedstrijden thuis tegen Manchester United en uit bij de Spurs optimaal van de blessure van Tammy Abraham, die dit seizoen uitgroeide tot de vaste spits bij de troepen van Frank Lampard.


Vanavond is de kans dan ook reëel dat hij opnieuw het speerpunt van The Blues wordt in de topper thuis tegen Liverpool.

De 33-jarige Fransman kwam dit seizoen voorlopig nog maar aan 11 optredens, waarin hij 2 keer het net wist te vinden.


Nooit ‘incontournable’


De rode draad in de carrière van de 33-jarige Giroud lijkt zijn vermogen om telkens opnieuw boven water te komen, wanneer sommigen hem al zouden afschrijven. Bij Chelsea was hij naar de derde plaats in de pikorde verdwenen, na Abraham en Rode Duivel Michy Batshuayi. Beetje bij beetje verdrong Giroud onze landgenoot naar de achtergrond. En nu mag hij het, tijdens de onbeschikbaarheid van Abraham, dus als nummer 1 proberen.


Maar ook bij zijn vorige club Arsenal was hij lang niet ‘incontournable’. Ook al wist hij 105 keer het net te vinden in 253 wedstrijden bij The Gunners.


Hetzelfde geldt bij de Franse nationale ploeg, waar velen eigenlijk liever Real Madrid-vedette Karim Benzema zouden zien spelen. Die wordt echter sinds 2015 niet meer opgeroepen, nadat hij verwikkeld raakte in een afpersingszaak rond een seksschandaal van landgenoot Mathieu Valbuena.


Essentiële rol in wereldtitel Les Bleus


Tijdens het WK voetbal in Rusland in 2018 begon Giroud in de eerste wedstrijd tegen Australië nog op de bank, maar vanaf de tweede wedstrijd tegen Peru liet Deschamps hem telkens bijna de volledige 90 minuten opdraven.


In het sterke Franse geheel – dat uiteindelijk de wereldbeker mee naar huis mocht nemen – fungeerde hij vooral als aanspeelpunt en bliksemafleider in de spits, waar onder meer Kylian Mbappé en Antione Griezmann optimaal van konden profiteren.


Ook al scoorde Giroud geen enkel doelpunt, toch wou Deschamps van geen andere aanvalsleider weten. “Hij is belangrijk voor onze stijl. Hij beschikt misschien niet over een flamboyante stijl, maar het team heeft hem nodig, ook als hij niet scoort,” lichtte Deschamps zijn keuze toen toe.


Misschien is vanavond wel de uitgelezen kans om zich opnieuw in de harten van de Chelsea-supporters te spelen. Al wil Liverpool waarschijnlijk meteen revanche nemen voor de 3-0 nederlaag tegen staartploeg Watford afgelopen weekend. Daarmee kwam een einde aan een ongeslagen reeks van 44 opeenvolgende competitiematchen voor The Reds.


De wedstrijd tussen Chelsea en Liverpool is vanavond om 20u45 te bekijken op Eleven Sports 1, beschikbaar via het All Sports pakket van Proximus TV.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top