Ons elftal van de week speeldag 28

Sport | Vrijdag is het doek gevallen over de tweede periode. Beerschot kroonde zich tot periodekampioen en mag het tegen OH Leuven opnemen in de finale. Voor de Ratten is het al de derde opeenvolgende finale.

In tegenstelling tot de eerste periode was de wedstrijd Virton-OH Leuven een duel zonder inzet. De Luxemburgers toonden het meeste aanvallend initiatief. Ribeiro Costa kwam na een vrije trap dicht bij de 1-0 maar het was Lapoussin die de rebound binnentrapte. Net voor de rust was het wel raak voor de Braziliaan. Perbet maakte een half uur voor tijd de aansluitingstreffer, meteen het sein voor Virton om opnieuw naar voren te trekken. Claes knalde eerst nog tegen de lat, maar de ingavellen Joachim zorgde voor respectievelijk 3-1 en 4-1. Virton sluit zo het seizoen af als leider in het algemene klassement maar de promovendus moet tevreden zijn met play-off 2. De Leuvenaars maken zich op voor de finale tegen Beerschot.

Westerlo moest winnen op het veld van Union om periodekampioen te worden. De co-leider in de tweede periode had het niet makkelijk. De Brusselaars heersten in eigen stadion en creeërden het meeste gevaar. Toch stond het nog 0-0 met de rust. Maar de hoop van Bob Peeters werd al snel weggespoeld door Teddy Teuma in de tweede helft. Na twee minuten legde hij de 1-0 vanop de stip binnen. De Kemphanen slaagden er niet in om aanvallend een vuist te maken. Union daarentegen wel. Twintig minuten voor tijd werd de score dan ook verdubbeld door Sigurdarson. Het domme balverlies van Westerlo werd meteen afgestraft door de Ijslander. Tien minuten voor tijd kwam Westerlo er wel door. Gboho tekende voor de aansluitingstreffer. Maar verder dan dat kwam Westerlo niet meer. In het slot maakte de goed ingevallen Fixelles er zelfs 3-1 van.

Het gaat niet goed met Lokeren. De Waaslanders waren al veroordeeld tot de play-downs maar wilden het reguliere seizoen met een positieve nooit eindigen in eigen huis. Dan moesten Stijn Vreven en co wel stunten tegen Beerschot, dat op zoek ging naar zijn derde opeenvolgende finale. Na twintig minuten leek de droom van de Ratten al waarheid te worden nadat Frans een vrije trap binnenkopte. De reactie van Lokeren bleef niet uit. Benchaib had de gelijkmaker aan de voeten maar Vanhamel hielt zijn team recht met een goede redding. Op de daaropvolgende hoekschop moest de Beerschotdoelman opnieuw een save uit zijn mouwen schudden. Met een kattensprong hield hij zijn netten schoon. Net na rust was het feest in het uitvak helemaal compleet. Noubissi kopte zijn derde goal in twee wedstrijden binnen. Twee minuten later werd Lokeren tot negen spelers gereduceerd na een tweede gele kaart van Van Damme. Even daarvoor moest ook Ben Harush voortijdig gaan douchen. Beerschot speelde de wedstrijd uit en mag zich door het verlies van Westerlo opmaken voor een dubbele confrontatie met OH Leuven.

Het was niet enkel bovenin het klassement spannend op de slotspeeldag. Met Lommel-Roeselare stond er nog een hyperbelangrijk duel op het programma. Roeselare moest winnen van Lommel om play-downs te vermijden. Lommel had dan weer genoeg aan gelijkspel om het behoud te verzekeren. Roeselare moest scoren, maar vergat dat te doen. Naessens kwam er dicht bij maar stuitte op Svedkauskas. Nadien trok Lommel naar voren. Aabbou en Sanyang zorgden voor de Limburgse kansen. In het slot van de wedstrijd kreeg Roeselare nog een grote kans. Zolotic koos voor de lange bal en vond Naessens maar opnieuw besloot de spits op de Lommelse doelman. 0-0, en zo zal Roeselare met Lokeren strijden om het behoud.