Hugh Grant: meer dan de koning van de romcoms

Films | Hugh Grant steelt de show in The Gentlemen, de nieuwste gangsterkomedie van de Britse regisseur Guy Ritchie. Wij zetten enkele van de beste films van de Britse koning van de romantische komedies op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Gentlemen vertelt het verhaal van de Amerikaanse expat Mickey Pearson (Matthew McConaughey), die in Londen een bijzonder winstgevend marihuana-imperium opgebouwd heeft. Een imperium dat hij – volgens de laatste geruchten – van de hand wil doen, maar enkel aan de juiste koper. Kandidaten zijn er genoeg, al spelen ze het spel wel erg vuil... De Londense onderwereld ontploft in een kluwen van chantage, dubbel spel, samenzweringen en bloedvergieten.

Hugh Grant is op zijn best in deze donkere komedie als privédetective annex riooljournalist Fletcher, inclusief moddervet cockneyaccent en licht verwijfde trekjes. De Brit (59) noemde zich vorig jaar nog te oud, lelijk en dik geworden voor romcoms, maar als dit het alternatief is, hoor je ons zeker niet klagen!

Bekijk ook:
The Gentlemen: de gangsterkomedie van Guy Ritchie 'revisited'

Paddington 2

Hugh Grant werd genomineerd voor een BAFTA voor beste acteur in een bijrol voor zijn rol van schurk Phoenix Buchanan in Paddington 2 (2017). Grant bewijst in deze rol zijn perfecte komische timing en geeft ook nog eens blijk van de nodige zelfspot. De allerlaatste musicalscène van de film is bovendien redelijk onvergetelijk.

Paddington voelt zich gelukkig bij de familie Brown in Windsor Gardens, waar hij een populair lid van de gemeenschap is geworden. Tijdens een zoektocht naar het perfecte cadeau voor zijn geliefde tante Lucy's honderdste verjaardag ontdekt Paddington een uniek boek in Mr. Gruber's antiekwinkel. Om het boek te kunnen kopen neemt hij een reeks vreemde baantjes aan. Maar wanneer het boek wordt gestolen is het aan Paddington en de familie Brown om de dief te ontmaskeren.

Florence Foster Jenkins

In 2016 brak Hugh Grant uit het romcomgenre met zijn heerlijke rol van St Clair Bayfield, de echtgenoot en manager van Florence Foster Jenkins in de gelijknamige film (2016). Het leverde hem een terecht nominatie op voor de Golden Globes.

De film van Stephen Frears vertelt het waargebeurde verhaal van Florence Foster Jenkins (Meryl Streep), de legendarische Amerikaanse socialite die in de vorige eeuw wanhopige pogingen deed een beroemde zangeres te worden en zich daarbij niet liet hinderen door gebrek aan talent. Haar echtgenoot en manager St Clair Bayfield was vastbesloten om zijn geliefde Florence af te schermen van de waarheid. Maar wanneer Florence besluit om een openbaar concert in Carnegie Hall te geven in 1944, staat St Clair voor zijn grootste uitdaging tot dan toe.

Music and Lyrics

In Music and Lyrics (2007) speelt Hugh Grant een voormalige popster uit de jaren tachtig met veel charme en ironie. De videoclip voor PoP! Goes my Hart alleen al maakte deze film geslaagd.

Een aan lager wal geraakte zanger krijgt de kans om een nummer 1-hit te schrijven voor popdiva Cora Corman. Het enige probleem is dat hij nog nooit een tekst heeft geschreven en hij heeft maar een paar dagen de tijd. Hij krijgt toevallige hulp van zijn plantenverzorgster (Drew Barrymore).

Love Actually

Love Actually uit 2003 is een van de absolute klassiekers uit het romcomgenre. De film van Richard Curtis was goed voor twee nominaties op de Golden Globes. Hugh Grant is onvergetelijk als de Britse premier, mede dankzij een heerlijke dansscène op de tonen van 'Jump' van The Pointer Sisters in Downing Street 10.

De film volgt het liefdesleven van acht Londenaren in de aanloop naar kerst. De nieuwe premier wordt verliefd op het meisje dat hem thee brengt, terwijl zijn zus huwelijksproblemen heeft. Een vader en zijn stiefzoon moeten het verlies van de moeder verwerken, terwijl de zoon tot over z'n oren verliefd is op een klasgenoot.

About a Boy

Hugh Grant was erg overtuigend als de eeuwige single in About a Boy (2002), een film van Chris en Paul Weitz. De film was goed voor een Oscarnominatie voor beste scenario, Grant zelf werd voor zijn rol genomineerd voor de Golden Globes.

Will is 38 maar gedraagt zich als een tiener. Hij is single, heeft geen kinderen en is nog steeds cool: hij rijdt in een snelle auto, gaat naar trendy clubs en weet welke sportschoenen je hoort te dragen. Hij heeft ook een perfecte manier gevonden om vrouwen te ontmoeten: hij gaat naar bijeenkomsten van alleenstaande ouders, waar veel vrouwen komen die een nieuwe leuke man zoeken, en doet alsof hij zelf ook een kind heeft. Via zo'n bijeenkomst ontmoet hij Marcus (Nicholas Hoult), de oudste twaalfjarige jongen ter wereld. Marcus is een beetje vreemd: hij luistert graag naar Joni Mitchell en Mozart, hij zorgt voor zijn moeder en hij heeft zelfs nog nooit sportschoenen gedragen. Langzaam ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.

Bridget Jones’s Diary

Hugh Grant leek wel gemaakt voor de rol van de gladde versierder Daniel Cleaver in Bridget Jones’s Dairy (2001), naar de populaire chicklitroman van Helen Fielding. Hoewel het Renée Zellweger was die met een Oscarnominatie aan de haal ging voor haar rol in de film, is het Hugh Grant die de show steelt in bijna elke scène waarin hij te zien is.

Bridget Jones (Renée Zellweger) is tweeëndertig, rookt als een ketter, drinkt in hoog tempo, haar liefdesleven lijkt een permanente crisissituatie en ze is nog steeds vrijgezel en wordt daar - alsof ze het zelf nog niet erg genoeg vindt - voortdurend aan herinnerd door haar familie en vrienden. Ze wil verandering in haar leven brengen. Haar goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn onder andere: drastisch afvallen en op zoek gaan naar een aardige, verstandige man. De onhandige Bridget wil meer grip op haar leven krijgen, maar natuurlijk bereikt ze haar doelen niet moeiteloos. Ze koopt een dagboek waarin ze al haar belevenissen neerschrijft. Haar baas Daniel Cleaver is een aantrekkelijke man. Ze flirt met hem, maar twijfelt. Wanneer ze zich aan haar voornemens wil houden lijkt de keuze niet zo moeilijk, maar toch...

Notting Hill

Een van Hugh Grants bekendste rollen is zonder twijfel die van de onhandige boekverkoper William Thacker in Notting Hill (1999). De film van Roger Michell werd een absolute kaskraker en bracht Hugh Grant naar het toppunt van zijn roem. Zijn rol leverde hem een nominatie op voor de Golden Globes.

De beroemde Amerikaanse actrice Anna Scott (Julia Roberts) komt per ongeluk de weinig succesvolle boekverkoper William Thacker tegen. Ze worden verliefd, maar het samenzijn met één van de populairste vrouwen van de wereld blijkt voor William niet gemakkelijk.

Sense and Sensibility

De verfilming van de roman van Jane Austen door Ang Lee uit 1995 was goed voor zeven Oscarnominaties, waarvan het er ook één won. De scène waarin Hugh Grant Elinor (Emma Thompson) ten huwelijk vraagt, is zonder twijfel een van de mooiste in de film.

Op zijn sterfbed laat Mr. Dashwood het huis achter aan zijn enige zoon uit zijn eerste huwelijk. Maar wat moet er gebeuren met zijn tweede vrouw en haar dochters, die door de erfenis uit het landhuis worden gezet? Ze krijgen van hun vriendelijke neef onderdak. De oudste dochters zijn nog steeds vrijgezel, maar hebben geen gebrek aan aandacht van mannen uit de betere kringen.

Bekijk ook:
Deze boeken uit de 19de eeuw zijn nog altijd springlevend dankzij de verfilming!

Four Weddings and a Funeral

Hugh Grant zal altijd in één adem genoemd werden met Four Weddings and a Funeral (1994), de film van Mike Newell waarmee hij internationaal doorbrak. Grant won een BAFTA en Golden Globe voor de rol van de charmante, wat onhandige Charles. De film was ook goed voor twee Oscarnominaties. Vorig jaar kreeg de film een vervolg in de vorm van een miniserie op Hulu.

Charles woont samen met zijn zus en is een typische Engelsman die altijd wel naar bruiloften gaat, maar zelf nooit zijn grote liefde kan vinden. Zodra hij in de nabijheid van een mooie vrouw is, weet hij vaak geen zinnig woord uit te brengen. Dan ontmoet hij de Amerkaanse jongedame Carrie (Andie MacDowell) op een huwelijksfeest waar hij direct verliefd op wordt, maar al snel blijkt dat ze op het punt staat met iemand anders te trouwen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top