Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (februari 2020)

Muziek | In februari moesten we alweer afscheid nemen van heel wat grote en minder grote namen uit de muziekwereld. Een in memoriam.

Door MF

Deel dit nieuws

Andy Gill

Andy Gill, gitarist en medeoprichter van de legendarische Britse postpunkband Gang Of Four, overleed op 1 februari na een korte ziekte, en dat op 64-jarige leeftijd. Gill was sinds de oprichting een vaste waarde in de band, terwijl de andere posities wel regelmatig door iemand anders werden bekleed. Vorig jaar bracht de band nog een nieuw studioalbum uit: ‘Happy Now’. Gill was niet alleen gitarist, maar ook een gerespecteerd producer die mocht samenwerken met onder meer Red Hot Chili Peppers, The Stranglers en Killing Joke.  

Andrew Brough

De 56-jarige ex-zanger, songwriter én gitarist van Straightjackets Fits Andrew Brough overleed op 4 februari. Brough werd een deel van de Straightjackets Fits-familie in 1987, een jaar nadat de band werd opgericht. Na de release van het tweede album ‘Hail’ en een Amerikaanse tournee nam hij opnieuw afscheid van de groep.  

Ola Magnell

Op 6 februari overleed de Zweedse muziekheld Ola Magnell op 74-jarige leeftijd. Magnell scoorde in de jaren zeventig zijn eerste hits en schreef in heel zijn carrière tal van nummers voor de grootste artiesten van zijn thuisland.  

Diego Farias

Diego Farias, gitarist en oprichter van de progressieve metalband Volumes, overleed op 6 februari. De rocker was amper 27 jaar oud. Elf jaar lang stond hij op de planken met zijn geliefde band. Ze brachten samen drie albums uit en twee EP ’s, waaronder de gloednieuwe ‘Coming Clean’. Daarnaast produceerde Diego albums van onder meer Chelsea Grin, Veil en Maya.  

Mirella Freni

Een van de bekendste Italiaanse sopranen, Mirella Freni, overleed op 84-jarige leeftijd. Op 9 februari stierf ze thuis in Modena, na een lange strijd tegen een slepende ziekte. Met rollen als Mimi in ‘La Bohème’ van Puccini, en Desdémone in ‘Otello’ van Verdi raakte ze bekend bij het wereldwijde publiek. In 2005 nam ze op 70-jarige leeftijd afscheid van haar fans, in de rol van Jeanne d’Arc in een opera van Tchaikovsky.  

Lyle Mays

De 66-jarige Amerikaanse jazztoetsenist Lyle Mays overleed op 10 februari na een lange strijd tegen een teruggekeerde ziekte. Mays werd vooral bekend in de jaren zeventig met de groep van stergitarist Pat Metheny. De muziek die hij schreef en componeerde, werd wereldwijd bekend toen David Bowie ‘This is not America’ uit de soundtrack van de film ‘The Falcon and the Snowman’ zong. Met de muziek van de Pat Metheny Group won hij maar liefst elf Grammy Awards.  

Pearl Carr

De 98-jarige Britse zangeres, actrice, comédienne en danseres Pearl Carr overleed op 16 februari. Haar carrière begon bij The Keynotes, maar niet veel later trad ze ook op met haar man Teddy Johnson. Samen mochten ze het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in 1959, met het nummer ‘Sing Little Birdie’. Ze grepen net naast de eerste plaats, maar zetten met hun tweede plaats hun land wel meteen op de kaart.  

Jon Christensen

In de jaren zeventig brak de Noorse drummer Jon Christensen door in de bands van onder meer Bobo Stenson, Jan Garbarek en het Europees kwartet van pianist Keith Jarret. Daarnaast deelde hij het podium met grootheden als Dexter Gordon, Sonny Rolins, Kenny Dorham en Bud Powell. Jammer genoeg overleed hij op 18 februari op 76-jarige leeftijd, en leeft hij voortaan verder in de herinneringen van al zijn fans.  

Pop Smoke

De Amerikaanse rapper Pop Smoke overleed op19 februari na een overval in zijn eigen huis. Hij werd amper twintig jaar. Bashar Barakah Jackson, die vooral bekend was onder de naam Pop Smoke, stond aan het begin van een knallende carrière: het afgelopen jaar scoorde hij met ‘Welcome to the party’ zijn eerste grote hit. Die zou hem zelfs naar ons land brengen, want op 12 juli zou hij op het podium van het Luikse festival Les Ardentes staan.  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top