De ploeg en persoonlijke tactiek van Genk-speler “AbdullahWaiss”

Door Proximus

Deel dit nieuws

We gaan verder met onze reis langs de spelers die onze Belgische clubs met de controller in de hand vertegenwoordigen. Na onze trip richting Moeskroen brachten we vandaag een bezoekje aan Abdullah Waiss in Genk. Hij is een van de favorieten om de competitie te winnen op basis van zijn prestaties in andere soortgelijke competities.

Zoals elke week bekijken we in detail de manier van spelen van de speler op de modi FIFA Ultimate Team en 85.

FIFA Ultimate Team

Abdullah start zijn wedstrijden in een 4-3-2-1 om de samenhorigheid van zijn team zo hoog mogelijk te brengen.

Tijdens de wedstrijden schakelt hij over op een 4-4-2. Hij verkiest een 4-4-2 boven een 4-2-3-1 omdat de opstelling met twee spitsen hem aanvallend meer mogelijkheden geeft. Bovendien staan zijn twee centrale middenvelders dan aan de rand van de zestien van de tegenstander waar ze wachten op de tweede bal.

Alisson staat tussen de palen. Hij heeft namelijk een goede verstandhouding met de twee centrale verdedigers. Volgens Abdullah is de Braziliaan de beste doelman op FIFA 20.

Rechts in de verdediging staat Joao Cancelo, al had Waiss ook voor Kyle Walker kunnen kiezen. De Portugees heeft echter meer sterren voor zijn technische vaardigheden en mindere voet (respectievelijk 4 en 3), waardoor hij vrijer kan spelen. Zowel Walkers technische vaardigheden als mindere voet hebben twee sterren.

Moeten we Virgil Van Dijk nog voorstellen? Hij is een van de beste centrale verdedigers ter wereld, zowel in het echt als op het spel. De Nederlander is groot, fysiek sterk en behoorlijk snel. Er valt niet te discussiëren over deze keuze.

Naast Van Dijk staat Eder Militao, die fysiek iets minder is maar wel iets sneller. Zo is Militao volgens Abdullah de ideale partner voor Van Dijk.

Ferland Mendy bezet de linksachterpositie. Hij is momenteel de beste speler op die positie in FIFA 20. Daarenboven heeft hij vijf sterren voor zijn mindere voet en vier voor zijn techniek.

Patrick Vieira en Frenkie De Jong vormen het centrale duo op het middenveld. De Fransman is de beste verdedigende middenvelder in het spel. Met zijn lange benen recupereert hij enorm veel ballen. Hij is overigens ook heel erg snel waardoor hij aanvallende spelers van de tegenstander voortdurend onder druk kan zetten. Ook De Jong is een uitstekende middenvelder. We kunnen hem vergelijken met Ruud Gullit, die iets minder kost.

Op de rechterflank vinden we Sadio Mané terug. Abdullah gebruikt hem voor het collectief in het begin van de wedstrijd. Ook al is de Senegalees goed, hij is meer dan waarschijnlijk de speler die als eerste vervangen zal worden in het team van Waiss.

Aan de overkant speelt Mbappé wegens zijn snelheid, techniek (vijf sterren) en mindere voet (vier sterren). Met deze eigenschappen is hij een heel interessante speler voor die positie.

De twee spitsen zijn Neymar en Messi, de twee buitenaardse spelers op FIFA 20. Ze zijn allebei heel snel, dribbelen alsof het niets is en scoren met de ogen dicht… Wat moet er nog meer gezegd worden?

De persoonlijke tactiek van de Genk-vertegenwoordiger is verdedigend gebalanceerd.

Als hij aan zijn team de opdracht geeft om achteruit te kruipen, staat zijn team te laag, met als gevolg dat hij na balveroveringen niet genoeg aanvallende oplossingen heeft. Abdullah wil ook niet te veel druk zetten, aangezien de uithouding van zijn spelers dan problematisch zou kunnen worden.

Wat betreft de breedte kiest hij voor de standaardinstelling omdat die hem goed bevalt.

De diepte verlaagt hij naar vier. Met vijf is er te veel ruimte in de rug van de verdediging, met drie staat zijn blok te laag.

Als aanvallende tactiek kiest Waiss voor balbezit. Met die tactiek geven de twee backs meteen een oplossing aan de keeper om uit te voetballen.

De breedte blijft op vijf. De gulden middenweg is het beste compromis. “Spelers in de zestien” zet hij slechts op drie om counters van de tegenstander te vermijden. Daarom kiest Abdullah ook voor een laag cijfer aangaande hoekschoppen en vrije trappen.

De instructies voor zijn spelers zijn redelijk eenvoudig, ook al zijn er enkele bijzonderheden:

  • LB/RB: blijven achterin tijdens een aanval
  • CB: standaard
  • LM/RM: mee helpen verdedigen en in de zestien komen
  • CM: achterin blijven tijdens een aanval en het centrum dekken
  • ST: standaard

Modus 85

Op de afbeelding hierboven staat het type-elftal van Abdullah Waiss in de Proximus ePro League.

Didillon staat in doel. Hij is namelijk de grootste doelman in de Limburgse selectie.

Maehle is de enige rechtsback in de selectie en is dus zeker van zijn plaats. Op links kiest Abdullah voor Uronen vanwege zijn vier sterren voor zijn mindere voet. Dat hij niet de grootste is, is van ondergeschikt belang.

Dewaest en Lucumi vormen het centrale duo achterin omwille van hun lengte. Dezelfde redenering geldt voor Thorstvedt en Heynen. Ze zijn de grootste linksvoetige en rechtsvoetige centrale middenvelder.

De Japanner Ito is de grootste rechterflankaanvaller in Genk. Bongonda is dan weer de grootste op links.

In de spits staat Onuachu. Met zijn 2m01 is hij een belangrijk aanspeelpunt voor Ito en Bongonda. Zij sluiten namelijk bij.

Naast Onuachu vinden we Odey terug, die drie sterren heeft voor zijn mindere voet. Dat is niet enorm, maar veel andere opties zijn er niet.

Wanneer we deze opstelling onder de loep nemen, stellen we vast dat Abdullah bezig is met de details: sterren voor de mindere voet, een linkspoot op links en een rechtsvoetige speler op rechts en, nogmaals, de lengte van de spelers.

Wat de persoonlijke tactiek en de instructies betreft, kiest hij voor de instellingen die hij ook in FIFA Ultimate Team gebruikt. Volgens Abdullah is er niet echt een verschil tussen beide spelmodi. Afgezien van het feit dat de 85-modus iets langzamer is, past de Genkse vertegenwoordiger zijn spel gewoon aan en neemt hij wat meer tijd bij een aanval.

Abdullah is van mening dat het aantal sterren voor de mindere voet de belangrijkste eigenschap is, of het nu om FUT of de 85-modus gaat. Wanneer een speler vier of vijf sterren heeft, weet de tegenstander namelijk niet welke richting de speler zal uitgaan om op doel te trappen.

Nu hebben jullie een idee wat de doorslag geeft in het spel van Abdullah Waiss. Je kan de ePro League dankzij Proximus volgen op proximuspickx.be/esports en via de Proximus-decoder (via het menu “Shop” > “Andere” > “Sports”) of via de menu-tab “Proximus VOD” > Sportsectie voor V7-decoders.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top