Ons elftal van de week speeldag 26

Sport | De tweede periode begint meer en meer te lijken op een wielerwedstrijd. Met nog twee speeldagen op het programma lijkt een kopgroep van drie clubs te gaan sprinten voor de periodewinst. Of komt er toch nog een achtervolger terug?

Beerschot en Oud-Heverlee Leuven maakten er vrijdag een leuke wedstrijd van. De eerste grote kans kwam er al snel voor Beerschot. Maar Ibara knalde op de paal. Ook aan de andere kant trilde het doelhout al snel. Aguemon schilderde de bal op het hoofd van Kamal, die op de paal kopte. Net na de rust was het wel raak. Ibara speelde naar Tissoudali, die bijzonder rustig bleef in de zestien en de 1-0 tegen de netten duwde. Tien minuten later zaten de ratten helemaal op rozen. Frans kopte een hoekschop goed binnen en zorgde voor de dubbele voorsprong. Bijna werd het zelfs 3-0, maar ook Tissoudali besloot op het doelhout. Met nog 10 minuten te spelen bracht Van den Bergh de spanning terug met een knap omhaaldoelpunt. Maar verder dan de aansluitingstreffer kwamen de Leuvenaars niet meer. In de stand volgen ze nu op 3 punten van het leiderstrio.

Union kon in 2020 nog maar één keer winnen. Een overwinning tegen Roeselare was dus welkom. De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd. Na 24 minuten ging Tabekou op wandel door de Roeselaredefensie en werkte hij de 1-0 binnen. Drie minuten later was het al 2-0, dankzij een hard geplaatst schot van Nielsen. Nog voor de rust leken de drie punten al binnen voor Union. Sigurdarson degradeerde de verdedigers van Roeselare tot kegels en schoot de 3-0 tegen de touwen. Drie mooie doelpunten voor Union maar ook Vega wilde een gooi doen naar het mooiste doelpunt van de dag. De rechtsback probeerde het vanop afstand maar trof de dwarsligger. Het was het laatste wapenfeit van Union en het begin van een West-Vlaamse remonte. Camargo zorgde met twee strafschoppen voor de aansluiting en de ingevallen Saviour deed zijn naam alle eer aan door nog een punt te redden. Een zure nederlaag voor de Brusselaars en meteen het einde van de titelambities.

Westerlo had er op bezoek bij Lommel zin in. De Kemphanen kozen meteen voor de aanval en kwamen bijna op voorsprong. Svedkauskas redde eerst het schot van Keita en kreeg in de daaropvolgende hoekschop hulp van de deklat. Dan was het de beurt aan Brüls, die probeerde het met een plaatsbal, maar zonder succes. Aan de andere kant was het wel bijna prijs. Sanyang kwam oog in oog met Özer, maar geraakte niet voorbij de Turkse doelman. Kort na de rust schudde Özer opnieuw een knappe redding uit zijn mouw. Neven kopte dicht bij doel, maar met een goede reflex hield de Westerlodoelman zijn netten schoon. De wedstrijd leek af te stevenen op een 0-0, maar Brüls dacht daar anders over. Met een heerlijke vrije trap schoot hij zijn team naar de overwinning en de leidersplaats in de tweede periode.

De laatste van het leiderskwartet die aan de bak moest, was Virton. Op bezoek bij Lokeren kregen de Luxemburgers maar weinig weerwerk. Zeker niet wanneer Lokeren nog voor het halfuur met tien verder moest. Iets minder dan 10 minuten daarvoor had Rosa da Cruz zijn team al op voorsprong gebracht. Claes zette goed voor en de Angolese middenvelder kopte overhoeks binnen. Nog voor de rust knalde Turpel een vrije trap op de lat. Het was slechts uitstel van executie want zes minuten voor tijd viel de bevrijdende 2-0 wel. Opnieuw trof Turpel het kader, maar deze keer was Ribeiro Costa goed gevolgd om de rebound binnen te schieten. In de toegevoegde tijd pakte ook Beridze een rode kaart, maar de wedstrijd was toen al beslist. De promovendus blijft mee aan kop in de tweede periode en is nu ook leider in het algemene klassement.