Tottenham-Leipzig en Atalanta-Valencia: twee clubs met vleugels in de 1/8e finales van woensdag

Sport |
Ook woensdag worden 1/8e finales van de Champions League gespeeld, met twee onuitgegeven affiches die live kunnen worden gevolgd met onze commentatoren en analisten op Proximus Sports. De Spurs, de finalisten van vorig jaar, nemen het op tegen Leipzig, een van de opkomende ploegen in het Europese voetbal. Atalanta, een verrassende naam bij de laatste 16, ontvangt Valencia dat droomt van de successen van weleer.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Tottenham - Leipzig: de Champions League geeft je vleugels!
 
Tottenham, de verliezende finalist van de Champions League 2018/2019, krijgt het bezoek van RB Leipzig voor een duel dat zich vrij open aankondigt. Na een moeilijk begin van het seizoen dat Mauricio Pochettino zijn baan kostte, hebben de Spurs zich goed herpakt onder leiding van José Mourinho die Tottenham al 8 plaatsen hoger in de Premier League bracht.
De Londenaars werden makkelijk tweede in hun groep achter Bayern München. Tegen de kampioenen van Duitsland maakten ze niet zo'n goede beurt, met een historische nederlaag in eigen huis (2-7) en ook een verliespartij bij der Rekordmeister in Beieren (3-1). Met Leipzig krijgt Tottenham opnieuw een ploeg uit de Bundesliga tegenover zich, en niet de minste, want de club is verwikkeld in een scherpe strijd met de topclub uit München om de Duitse titel.
 
De Duitsers eindigden bovenaan in hun groep, voor Lyon, Benfica en Zenit. De opmars die ze bewerkstelligen in eigen land, willen ze ook op het Europese strijdtoneel inzetten, in hun derde campagne op het kampioenenbal.
 
Het duel biedt alvast een mooie confrontatie van speelstijlen tussen de sterren van de Spurs (Lucas Moura, Heung-Min Son, Dele Alli, ...) en het Duitse collectief dat kan rekenen op een sterke aanval (Werner, Nkunku). Bovendien wordt het wellicht ook een tactisch steekspel tussen twee strategen, de ervaren José Mourinho en de jonge belofte Julian Nagelsmann. In de groepsfase lieten beide ploegen ook zien dat ze achteraan kwetsbaar kunnen zijn: Tottenham kreeg 14 doelpunten te slikken (waarvan 10 tegen Bayern) en Leipzig 8.
 
De cijfers:
Tottenham droomt er uiteraard van om even goed te doen als vorig seizoen. De Spurs eindigden tweede in hun groep, achter FC Barcelona, en schakelden daarna in de 1/8e finales ook al een ploeg uit de Bundesliga uit, Borussia Dortmund. Voor RB Leipzig is het de eerste keer dat de club zich bij de laatste 16 op het kampioenenbal kan plaatsen.
 
De Belgen in actie: 
Sinds het vertrek van Massimo Bruno telt Leipzig geen Belgen meer in zijn rangen. Tottenham kan nog altijd op twee Rode Duivels rekenen: Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. 
 

 
Atalanta - Valencia: het Klein Duimpje en de glorie van weleer
 
Dat Atalanta, de club uit Bergamo, in de 1/8e finales van de Champions League zit, mag gerust een mirakel worden genoemd. Bij hun allereerste deelname aan het kampioenenbal hebben de ploegmaats van Timothy Castagne een waar huzarenstuk klaargespeeld: ze kwalificeerden zich in een groep met Manchester City, Shakhtar Donetsk en Lille. En dan te zeggen dat de Italianen maar één schamel puntje hadden weten te pakken in hun eerste vier poulewedstrijden!
 
Valencia is op zoek naar de glorie uit het verleden en heeft al 13 jaar niet meer de kwartfinales van de Champions League gehaald. De club haalde twee keer de finale, in 1999-2000 en 2000-2001, maar verloor twee keer: tegen Real Madrid en Bayern. Het is van 2012-2013 geleden dat ze nog eens de 1/8e finales haalden. Dit jaar schittert de club weer: het werd eerste in zijn groep dankzij een beter doelsaldo dan Chelsea.
Atalanta, getraind door Gian Piero Gasperini, doet het dit seizoen goed in de Serie A: het staat vierde in het klassement na Inter, Juve en Lazio. Atalanta moet voor een van de grootste momenten uit de geschiedenis van de club wel uitwijken naar het San Siro in Milaan: er wordt gewerkt in het eigen Stadio Atleti Azzurri d'Italia (met 25.000 zitjes).
 
De ploeg maakt indruk met zijn 3-4-3-opstelling, de onophoudelijke drang naar balbezit en offensieve ingesteldheid. Atalanta beschikt over de beste aanval van de Serie A, met 63 doelpunten. Vooraan kan het rekenen op de Sloveen Ilicic, de Colombiaan Zapata en de Argentijn Gomez. In het middenveld of het aanvallende compartiment komen we een oude bekende tegen: Ruslan Malinovsky, ex-Racing Genk.
 
Net als Atalanta speelt ook Valencia een voetbal zonder complexen. Los Ché staan momenteel 7e in La Liga. Het is een typisch Spaanse ploeg die steunt op goede technische spelers, zoals Parejo, een echte nummer 10, Coquelin, Kondogbia of Cheryshev… Vlotte combinaties in één tijd zijn het handelsmerk van het huis. Vooraan staat de beweeglijke Rodrigo die graag het duel aangaat. Doelman Cillessen is fit, maar haalde vorig weekend niet de selectie. Trainer Albert Celades blijft de voorkeur geven aan Jaume Domènech.
 
Helaas voor de Spanjaarden moeten ze Ezequiel Garay missen: hij is enkele maanden out met gescheurde kruisbanden. Zonder de geschorste Gabriel Paulista moet Valencia een nieuwe manier zien te vinden om de offensieve armada van Atalanta defensief aan banden te leggen. 
 
Op papier spreekt deze 1/8e finales misschien niet zo tot de verbeelding, maar misschien wordt het wel het spectaculairste kijkstuk. 
 
De cijfers:
Atalanta is de eerste club in de geschiedenis van de Champions League die zich wist te kwalificeren na verlies van de eerste drie partijen in de groepsfase. Dat was nog nooit gebeurd in de huidige formule van de Champions League, want het was ook al Newcastle overkomen, maar dan wel in 2002.
 
De Belgen in actie: 
Timothy Castagne
 
 
 
Woensdag 19 februari vanaf 20u50
Tottenham - Leipzig (Proximus Sports 2)
Atalanta - Valencia (Proximus Sports 3)

Volg ook de Multilive vanaf 20u15 (Proximus Sports 1)
 
Mis in de vooravond ook niet onze exclusieve reportage over het grote avontuur van Timothy Castagne bij Atalanta.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top