Wat je moet weten over Rihanna

Muziek | Op haar nieuwe, negende album is het vier jaar na de laatste worp Anti nog altijd wachten. Maar Rihanna zat de laatste jaren niet stil: ze acteerde en lanceerde een eigen beauty- en lingerielijn. Op 20 februari mag ze 32 kaarsjes uitblazen. Wij proberen het fenomeen Rihanna te vatten in enkele weetjes!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Haar vele hits en bekroningen

Rihanna brak door in 2005 met Pon de Replay en verzamelde al snel de top tien noteringen. In 2007 bereikte ze voor het eerst de nummer één in de Vlaamse Ultratop met Umbrella. Meer nummer 1-hits scoorde ze bij ons met Don’t Stop the Music, Disturbia en Love the Way You Lie. Haar albums waren telkens goed voor goud of platina, met uitzondering van het laatste. In Amerika stond ze maar liefst veertien keer op de eerste plaats met ook nog hits als Rude Boy, Only Girl (In the World), Diamonds en Work. Het leverde haar een karrevracht aan prijzen op: 9 Grammy Awards, 13 American Music Awards, 7 MTV Video Music Awards en 12 Billboard Music Awards. Haar muziekstijl varieert van R&B met reggae- en popinvloeden over dance, electropop en rock.

Haar exotische afkomst

Robyn Rihanna Fenty groeide op in Barbados, een klein eiland in de Antillen waar reggaemuziek heel populair is. Haar jeugd werd grotendeels bepaald door de alcohol- en crackverslaving van haar vader. Op haar veertiende werd ze ontdekt door producer Evan Rogers, die op vakantie was in Barbados. Rihanna kwam auditie doen in zijn hotel met haar meidengroepje, maar het was zij alleen die opgepikt werd. Haar demo’s (met onder andere Pon de Replay) werden naar verschillende platenmaatschappijen gestuurd, waaronder Def Jam Recordings van Jay-Z, waar ze uiteindelijk ook een contract tekende. Ze verhuisde naar de Verenigde Staten nog voor ze haar school had afgewerkt, maar blijft haar roots trouw: ze gaat elk jaar op vakantie bij haar familie en doet ook altijd vrolijk mee aan de plaatselijke carnavalsoptocht.

Haar veelbesproken liefdesleven

Op liefdesvlak zit het Rihanna voorlopig niet echt mee. In 2007 begon ze een relatie met collega-zanger Chris Brown. In 2009 kwam die relatie ten einde na huiselijk geweld. Rihanna moest haar optreden op de Grammy Awards toen annuleren nadat Brown haar bont en blauw had geslaan. De foto van Rihanna met haar verwondingen ging de wereld rond. Toch verzoende het koppel zich kort in 2013, maar ook deze keer bleef de relatie niet duren.

Tussen 2009 en 2016 had Rihanna een knipperlichtrelatie met rapper Drake, met wie ze in 2010 een hit scoorde met What’s My Name, goed voor de eerste plaats in de VS. Het zorgde voor een gênant moment toen Drake in 2016 Rihanna een prijs mocht overhandigen op de MTV Video Music Awards.

In 2017 begon ze een relatie met de Saudi-Arabische zakenman Hassan Jameel, maar ook die relatie zou onlangs op de klippen zijn gelopen.

Haar zakenimperium

In 2017 lanceerde Rihanna haar beautymerk Fenty Beauty bij het luxebedrijf LVMH, dat meteen veel bijval kreeg. Onder de producten onder andere foundation, highlighters, bronzers, blush en lipgloss. Vooral voor haar foundation voor maar liefst 40 verschillende huidskleuren kreeg ze veel lof. In 2018 volgde de lingerielijn Savage X Fenty, die meteen werd voorgesteld op de New York Fashion Week. Vorig jaar bracht ze dan een volledige modelijn uit bij LVMH, inclusief accessoires.

Haar werk als actrice

Rihanna maakte haar debuut als actrice in de film Battleship uit 2012. Haar acteerwerk in de film, die losjes gebaseerd is het gelijknamige spelletje, kon echter op weinig bijval rekenen. Meer succes kende ze met haar rol in het vijfde seizoen van Bates Motel en in de film Valerian and the City of a Thousand Planets van Luc Besson. In 2018 was ze een van de vrouwelijke sterren in de kraakfilm Ocean’s 8.

Haar steun aan het goede doel

Rihanna zet zich van in het begin van haar carrière belangeloos in voor verschillende goede doelen. In 2012 richtte ze haar eigen Clara Lionel Foundation op, een eerbetoon aan haar grootouders. Met haar stichting richt ze zich op onderwijs in ontwikkelingslanden maar ook op noodhulpprogramma’s voor slachtoffers van natuurrampen. Daarnaast laat ze haar stem horen tegen de discriminatie van vrouwen, zwarten en LBGT.

Haar vele tattoos

Rihanna is een grote liefhebber van tattoos, ze zou er ondertussen zo’n 25 hebben. Zo liet ze de Egyptische godin Isis onder haar boezem plaatsen als eerbetoon aan haar grootmoeder. Onder haar oksel staat een kleine maar opvallende revolver. In haar nek staat "Rebelle fleur", een verkeerde Franse vertaling van "rebelse bloem". Op haar rug staan sterretjes die ze in 2008 liet zetten samen met haar toenmalig vriendje Chris Brown. Samen met Drake liet ze dan weer een haai tatoeëren op haar enkel. Op haar hand heeft ze een tattoo in hennastijl en verder heeft ze ook nog quotes in Sanskriet en Arabisch op haar lichaam staan. Op haar vingers staan zowel "Shhh" als "Love".

Nog enkele leuke weetjes

Om de zenuwen tegen te gaan, drinkt Rihanna voor elk optreden een shotje tequila of vodka. Kwestie dat ze stevig op haar benen staat op het podium, want die benen liet ze verzekeren voor maar liefst 1 miljoen dollar! Dat ook de rest van haar lichaam gezien mag worden, is duidelijk. In 2011 werd ze door Esquire uitgeroepen als Sexiest Woman Alive. Rihanna weigerde verschillende keren een aanbod van Playboy om naakt te gaan. In de shoots voor haar eigen lingerielijn, laat ze evenwel ook weinig aan de verbeelding over…

Op haar verjaardag wordt Rihanna in de bloemetjes gezet op Trace Urban. Deze muziekzender maakt deel uit van het basisaanbod van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top