De UEFA Champions League is er weer: hier kijken we naar uit

Sport | De groepsfase ligt al twee maanden achter ons, dus is het nu tijd voor de achtste finales in de UEFA Champions League. Zestien ploegen uit vijf landen maken hun opwachting in de race naar de beker met de grote oren. Titelverdediger Liverpool is er nog steeds bij, het Italiaanse Atalanta Bergamo is debutant in deze UEFA Champions League en mag meteen de knock-outfase spelen.
Dankzij Proximus Sports hoef je er niets van te missen!

Door MF

Dortmund-PSG

Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain speelden eerder nog maar twee keer tegen elkaar. In 2010 troffen beide clubs elkaar voor het eerst in de groepsfase van de Europa League. Toen was PSG nog niet de topclub die het vandaag is en Dortmund werd dat seizoen kampioen in de Bundesliga. Nu, tien jaar later, zijn beide ploegen enorm hard veranderd. PSG won quasi met de vingers in de neus zijn groep voor Real Madrid, Club Brugge en Galatasaray. Dortmund eindigde tweede na FC Barcelona in groep F.

Live uitzending: dinsdag 18/2 vanaf 20u50 op Proximus Sports 3.

Atletico Madrid-Liverpool

Liverpool en Atletico kijken elkaar voor het eerst weer in de ogen sinds 29 april 2010. Die wedstrijd was de halve finale van de allereerste Europa League. Atletico verloor toen met 2-1 in Liverpool, maar speelde de finale nadat het de heenwedstrijd won met 1-0. Namen als Fernando Torres, Steven Gerrard, Dirk Kuyt en Sergio Kun Agüero stonden toen op het wedstrijdblad. Het jaar ervoor speelden de twee clubs twee keer gelijk in de groepsfase van de UEFA Champions League.Dit jaar eindigde Liverpool in de groepsfase eerste met dertien punten in groep E. Daar hield het Napoli, Salzburg en Genk achter zich. Atletico Madrid eindigde in groep D tweede achter Juventus. Beide clubs konden nog maar één keer van elkaar winnen. Twee keer speelden ze 1-1 gelijk.

Live uitzending: dinsdag 18/2 vanaf 20u50 op Proximus Sports 2.

Atalanta-Valencia

Wat een knalprestatie is deze UEFA Champions League voor Timothy Castagne en Atalanta. De Noord-Italianen spelen voor het eerste op het kampioenenbal en plaatsten zich na een mooie groepsfase meteen voor de knock-outfase. De club uit Bergamo eindigde met zeven punten achter Manchester City. Valencia won zijn groep door in de laatste wedstrijd te winnen op het veld van Ajax, waardoor de Amsterdammers naar de Europa League moesten.Het is de eerste keer dat beide clubs Europees tegen elkaar uitkomen. Valencia heeft nog maar één keer kunnen winnen op Italiaanse bodem. In 2009 won het met 1-2 op het veld van Genua. Atalanta speelde nog nooit tegen een Spaanse tegenstander.

Live uitzending: woensdag 19/2 vanaf 20u50 op Proximus Sports 3.

Tottenham-Leipzig

Nog twee ploegen die elkaar voor het eerst treffen op het Europese toneel. Tottenham is de uittredende verliezende finalist in de UEFA Champions League. Met Duitse tegenstanders hebben de Spurs het vaak lastig. Zo verloren ze in de groepsfase twee keer met duidelijke cijfers van Bayern München: 3-1 en 2-7. Voor Leipzig is het de eerste keer dat ze een Engelse club treffen.Leipzig won zijn groep met elf punten voor Lyon, Benfica en Zenit. Met José Mourinho heeft Tottenham nu een trainer in huis die de UEFA Champions League al meermaals won en dus weet wat hij moet doen om zijn spelers op scherp te zetten.

Live uitzending: woensdag 19/2 vanaf 20u50 op Proximus Sports 2.

Chelsea-Bayern München

Een van de absolute topwedstrijden in deze achtste finales is die tussen Bayern München en Chelsea. De laatste wedstrijd tussen de Engelsen en de Duitsers dateert van de Supercup in 2013. Toen won Bayern na strafschoppen; Romelu Lukaku miste toen voor Chelsea de beslissende penalty.De meest opmerkelijke wedstrijd die beide clubs uitvochten, is ongetwijfeld de UEFA Champions League-finale van 2012. Toen domineerde Bayern in eigen huis, maar geraakte het niet over de Londenaren, die uiteindelijk de beker met de grote oren in de lucht mochten steken. Chelsea eindigde in groep H tweede op gelijke hoogte van Valencia. Bayern won groep B zonder moeite met achttien op achttien.

Live uitzending: dinsdag 25/2 vanaf 20u50 op Proximus Sports 3.

Napoli-Barcelona

Nog zo'n topwedstrijd in deze achtste finales. Dries Mertens treft met zijn club Napoli FC Barcelona. Nooit eerder troffen Barça en Napoli elkaar op Europees niveau. De Italianen wonnen op veertien wedstrijden tegen een Spaanse tegenstander nog maar vier keer. Barcelona daarentegen heeft al heel wat wedstrijden tegen een Italiaanse club op de teller staan, 63 in totaal. Dries Mertens is naar alle waarschijnlijkheid aan zijn laatste maanden bezig in Napels en wil zich daarom maar al te graag in de kijker spelen van andere Europese topclubs. Onlangs stak hij ook Diego Maradona voorbij op de topschutterslijst aller tijden bij de Italianen en nu wacht enkel Marek Hamsik nog.Napoli stond in de groep met Genk, Salzburg en Liverpool. Het moest enkel Liverpool voor zich dulden. Barcelona werd eerste in de groep met Dortmund, Inter en Slavia Praag.

Live uitzending: dinsdag 25/2 vanaf 20u50 op Proximus Sport 2.

Lyon-Juventus

Een wedstrijd die alle kanten zou kunnen uitgaan, is die tussen Lyon en Juventus. Lyon werd zonder schroom tweede in zijn groep achter Leipzig. Juventus had iets minder moeite om zich te kwalificeren. Het haalde zestien punten in de groep met Atletico, Leverkusen en Lokomotiv Moskou.Voor Lyon kan het de eerste keer zijn dat het van Juventus kan winnen. In de vorige vier confrontaties konden de Fransen Juventus nog niet over de knie leggen. Meer zelfs: ze verloren drie keer. Het laatste treffen was in de groepsfase van de UEFA Champions League in 2016. Toen hielden Lyon en Juventus elkaar in evenwicht. Dat was overigens de enige keer dat Lyon niet verloor van de Oude Dame.

Live uitzending: woensdag 26/2 vanaf 20u50 op Proximus Sports 3.

Real Madrid-Manchester City

De absolute kraker om naar uit te kijken deze achtste finales, is de wedstrijd tussen Manchester City en Real Madrid. Manchester City kon nog nooit winnen van de Koninklijke. In vier wedstrijden - alle vier in de UEFA Champions League - won Real twee keer en speelden de clubs twee keer gelijk. Kevin De Bruyne kon zich in 2016 niet plaatsen voor de finale nadat hij de terugwedstrijd met City verloor in Madrid.Real Madrid werd in de groep met Club Brugge tweede. De Madrilenen moesten enkel PSG voor zich dulden. Kevin De Bruyne voetbalde zich met Manchester City naar de eerste plek in groep C. Ze behaalden veertien punten.

Live uitzending: woensdag 26/2 vanaf 20u50 op Proximus Sports 2.

Speelschema

De speeldagen worden verdeeld over vier weken.

Borussia Dortmund - Paris Saint-Germain (heen: 18 februari - terug: 11 maart)
Atletico Madrid - Liverpool (heen: 18 februari - terug: 11 maart)
Atalanta - Valencia (heen: 19 februari - terug: 10 maart)
Tottenham - Leipzig (heen: 19 februari - terug: 10 maart)
Chelsea - Bayern München (heen: 25 februari - terug: 18 maart)
Napoli - Barcelona (heen: 25 februari - terug: 18 maart)
Lyon - Juventus (heen: 26 februari - terug: 17 maart)
Real Madrid - Manchester City (heen: 26 februari - terug: 17 maart)

Alle wedstrijden worden gespeeld om 21u en zijn uiteraard live te volgen met vakkundig commentaar en analyse via Proximus Pickx.

Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus Pickx.