RSCA-kapitein Nicky “Taz” Riat: “We zijn van niemand bang!”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Met de Belgian League in volle gang gingen we naar de aanvoerder van het League of Legends-team van RSC Anderlecht. Hij vertelt ons over het debuut in de competitie en ook over de toekomst van de line-up.

Voor degenen onder ons die jou nog niet kennen, kan je je kort voorstellen aan onze lezers?

Mijn naam is Nicky “Belgian Taz” Riat. Ik ben 24 jaar oud, ik woon in Rixensart en ik zit in mijn laatste jaar informatica aan de EPHEC in Louvain-la-Neuve.

Ik ben videospelletjes beginnen spelen toen ik ongeveer 6 jaar oud was. Ik herinner me dat we vroeger als gezin in de woonkamer Crash Team Racing speelden op de Playstation 1. Sindsdien ben ik nooit meer gestopt!

Later ben ik overgestapt op online games met Dofus. Het klinkt misschien vreemd, maar dat spel heeft me veel bijgeleerd. Ik heb veel geoefend op aankoop/verkoop en ik heb wat basiskennis van economie opgedaan die ik later in de praktijk heb kunnen gebruiken.

Na een tijdje op Counter-Strike te hebben gespeeld, raadde een vriend mij aan om League of Legends te proberen. De stijl is helemaal anders, maar we zijn er allebei aan begonnen en we spelen het spel al sinds het eerste seizoen, nu bijna tien jaar geleden.

Wanneer raakte je geïnteresseerd in esports?

Ik ben er vrij laat in geïnteresseerd geraakt! Ik heb op League of Legends een paar wedstrijden gespeeld in seizoen 1 totdat ik het “Silver” niveau bereikte. Nadat ik de smaak te pakken had gekregen, heb ik doorgezet en in het tweede seizoen niveau “Diamond” behaald, wat op dat moment niet eenvoudig was.

Het is pas in het derde seizoen dat ik me in de community ben beginnen integreren door mijn games live uit te zenden. Ik heb gestreamd op bekende kanalen zoals die van ZeratoR en Millenium. Maar nooit in competitief verband, alleen voor de recreatieve en entertainende kant.

© Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool

Ik moest dat echter opgeven om een jaar lang in de Verenigde Staten te gaan studeren. Pas toen ik terugkeerde, trad ik toe tot de competitieve wereld binnen de discipline, rond seizoen 5.

Het grappige is dat ik in mijn eerste team al samenspeelde met “Saitam”. Tien jaar later spelen we nog altijd samen!

Je maakt nu deel uit van het League of Legends-team van RSC Anderlecht. Wat heeft je overtuigd om die keuze te maken?

Sinds ons vertrek bij Brussels Guardians zaten we zonder team. We speelden onder “Zeeman”, maar dat was niet officieel, enkel voor de fun.

Ons doel was om deel te nemen aan de Belgian League en daarvoor hadden we een officiële organisatie nodig. We waren dus op zoek naar nieuwe kleuren om te vertegenwoordigen, een organisatie met dezelfde ambitie als de onze die ons een meerwaarde zou opleveren in termen van imago.

Van zijn kant was RSC Anderlecht op zoek naar spelers na de selectie voor de Belgian League. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de competitie, 4Entertainment, gaf onze namen door aan RSCA. Zo ging de bal aan het rollen en werden we uiteindelijk aangeworven.

Ik denk dat onze stabiliteit en de resultaten van onze line-up in het verleden de staff van RSCA hebben overtuigd. Dat we vijf Belgen zijn, was handig meegenomen!

© Belgian League

Jullie vertrouwde “jungler”, Noamane “Taour” Boukhari, maakt geen deel uit van het avontuur. Wat is er gebeurd?

We wilden natuurlijk met hem doorgaan. Helaas heeft zijn job als streamer/YouTuber hem soorten sponsors (casino) opgeleverd die door Riot Games verboden zijn. Daardoor kon hij niet deelnemen aan de Belgian League.

Hij heeft er daarom, en terecht, voor gekozen om door te gaan met zijn huidige baan in plaats van het risico te nemen om alles op te geven om met ons deel te nemen aan dit nieuwe avontuur.

Hij werd vervangen door de Fransman Théo “Findus” Fouassier. Waarom precies hij?

RSC Anderlecht heeft ons voor deze transfer volledig vertrouwd. We zien dat ze ervaring hebben op dit niveau, wat ons de volledige vrijheid gaf om de vervanger van Taour te kiezen. De club was zich ervan bewust dat, gezien zijn kennis van het milieu, het ongepast zou zijn geweest om onze keuze te beïnvloeden…

We stelden RSCA Findus voor en de club ging akkoord. We staan vrij dicht bij de Franse League of Legends-scene waar hij vandaan komt. De meesten van ons hadden al met of tegen hem gespeeld in verschillende trainingen of vriendschappelijke wedstrijden. Dus dat maakte het makkelijker.

Heeft hij een andere speelwijze dan Taour?

Hun gameplay verschilt in het algemeen niet veel. Ze zijn allebei redelijk agressief en proactief in het spel.

Maar ik zou zeggen dat Findus meer ervaring heeft op hoog niveau, wat tot uiting komt in sommige beslissingen. Hij is erg rigoureus en doet niets toevallig, daar waar Taour soms de neiging heeft om een of ander klein detail te vergeten en meer op instinct te spelen. Het is minimaal verschil, maar dat soort dingen kunnen uiteindelijk een verschil maken.

Dankzij je nieuwe team neem je deel aan de Belgian League. Wat vind je van deze competitie?

We zijn erg blij met dit nieuwe kampioenschap. Het is een competitie waar veel over is nagedacht, vooral met de introductie van heen- en terugwedstrijden. Dat is iets wat niet altijd het geval is geweest in ons land.

© Belgian League

Het stelt de teams in staat om te evolueren, om de zwakke punten van in de eerste ronde te overwinnen door er specifiek aan te werken. De invoering van de twee splits geeft ons ook een zekere stabiliteit. We kunnen ons nu op lange termijn inzetten in een competitie. Dat is heel aangenaam.

Wat waren jullie doelstellingen voor aanvang van het kampioenschap?

We zijn competitiebeesten, we houden van winnen. Dus we mikken duidelijk op de eerste plaats in de Spring Split. Ik denk dat dat realistisch is en dat we daartoe in staat zijn!

Jullie wonnen op de openingsspeeldag overtuigend van Brussels Guardians, je voormalig team. Wat was je gevoel na de match?

We wonnen met 17 kills tegen 3. Brussels Guardians had een non-match, ondanks dat ze in het eerste halfuur goed stand hebben gehouden.

We waarderen deze organisatie omdat we er in het verleden zelf deel van hebben uitgemaakt. We hebben nog altijd een zeer goede relatie met hen. Buiten het spel zijn het allemaal goede vrienden.

Ze hebben wat tijd nodig gehad om hun spel te ontwikkelen door de komst van nieuwe spelers. Maar ik maak me geen zorgen over hun toekomst in deze competitie.

Dit gezegd zijnde is het wel altijd extra speciaal om te winnen van je voormalig team (lacht).

Nadien volgden twee nederlagen. Wat is er gebeurd in de eerste nederlaag tegen Aethra?

We zijn niet in de partij geraakt. We hebben gedraft zoals we wilden, net zoals zij. Het begin van de wedstrijd verliep niet zo slecht, maar we hadden wel personages gekozen die op een intelligente manier moesten vechten. Dat is ons in die wedstrijd niet gelukt. We zaten er gewoon niet in.

Jullie verloren nadien tegen de favorieten. Zijn ze echt onverslaanbaar?

Nee, ik denk niet dat ze onverslaanbaar zijn. Dat is niemand.

De nederlaag tegen Aethra liet echter sporen na. We hadden niet verwacht dat we die wedstrijd zouden verliezen.

De spelers van Sector One hebben ons tijdens de draft volledig verrast met hun keuzes. We hadden ze voor de competitie al een beetje geanalyseerd en ons daarop voorbereid. Ze hebben dat goed gespeeld.

Tijdens de wedstrijd hadden we de vorige nederlaag in gedachten en zijn we opnieuw niet in ons spel gekomen. We hebben een paar fouten gemaakt en daar hebben ze ten volle van geprofiteerd. Ze waren op alle vlakken beter dan wij.

Maar nu weten we waar we aan moeten werken voor de terugwedstrijd en ik weet zeker dat die in ons voordeel zal uitdraaien.

Jullie staan na twee speeldagen op de derde plaats. Zijn jullie hiermee tevreden?

Ja en nee. We willen natuurlijk graag op de eerste plaats staan, maar het seizoen is nog maar net begonnen. Het programma voor de komende dagen is, op papier, in ons voordeel en we moeten in staat zijn om langzaamaan te stijgen in het klassement.

© Belgian League

RSCA kent onze ambities en weet dat we niet tevreden zullen zijn met een derde plaats! De eerste vier teams kwalificeren zich voor de play-offs, wat betekent dat het eindklassement alleen nuttig zal zijn om de reekshoofden te bepalen.

Van wie zijn jullie het meeste bang in deze competitie? Wie is op papier, volgens jou, de favoriet?

We zijn van niemand bang! Maar dat weerhoudt ons er niet van om onze tegenstanders te respecteren, vooral Sector One, dat een solide line-up heeft. We hebben in dit begin van de Belgian League kunnen zien dat ze weten hoe ze het spel moeten spelen en dat ze de grote favorieten zijn voor de eindoverwinning.

Maar we zullen ons niet laten doen!

Hoe ziet de toekomst eruit? Beginnen jullie aan de Summer Split in paars-witte kleuren?

We spelen de twee splits in het shirt van Anderlecht, daar hebben we voor getekend.

We zouden ook graag willen deelnemen aan de Yes We Lan!, een League of Legends-klassieker in Wallonië. En waarom niet nog andere competities als de club ons helpt.

Slotwoord

Dank aan RSCA voor het vertrouwen. We zullen blijven werken en verbeteren om de paars-witte kleuren ver te dragen.

Bedankt aan alle supporters die ons volgen. We zullen proberen om jullie spektakel te brengen met ons spel tijdens deze Belgian League!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top