Waarom Torpedo een mijlpaal is in de Vlaamse filmgeschiedenis

Films | De film ‘Torpedo’ speelt zich af in het jaar 1943. Een groep Vlaamse rebellen krijgt een geheime opdracht en moet een lading uranium in een gekaapte duikboot van Congo naar Amerika brengen. Het probleem: ze hebben zelf weinig ervaring met het besturen van een duikboot. Hun enige interesse is het uitmoorden van Duitse nazi’s. De intriges, spanning en humor aan boord kan je binnenkort zelf bekijken, want ‘Torpedo’ is vanaf 22/2 beschikbaar via de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Door MF

Deel dit nieuws

Het is de allereerste Vlaamse duikbootfilm

Er werden al een aantal Vlaamse oorlogs- en actiefilms gemaakt, maar ‘Torpedo’ is de eerste volledige duikbootfilm in Vlaanderen. De duikbootfilm wordt gezien als een subcategorie van de oorlogsfilm. Het plot van zo’n film draait logischerwijze grotendeels om het leven in en rond een onderzeeër en het leven van een select groepje bemanningsleden die omgaan met conflicten, zowel in de duikboot zelf als conflicten gerelateerd aan de oorlogsvijand. Zowat elke scène van de film ‘Torpedo’ speelt zich dan ook af in een duikboot en werd gefilmd in een loods waar een levensechte duikbootset werd gebouwd.

Zeven jaar wachten op de opnames

Toen regisseur Sven Huybrechts, zoon van sportcommentator Carl Huybrechts, zijn script voorlegde aan verschillende producenten of partners, geloofde niemand echt in het project, omdat het té ambitieus was. En ook best veel geld zou kosten voor een Vlaamse productie van een regisseur die bijna geen ervaring had. Een van de redenen waarom 'Torpedo' dan toch groen licht kreeg, was het succes van ‘Patser’ en ‘Black’, waardoor het productiehuis A Team Productions meer middelen had om de duikbootfilm te realiseren.

Een ‘bescheiden’ budget van 3,5 miljoen euro en eigen inbreng

Om een spectaculaire film te maken, zijn budgetten nodig. Om nog maar te zwijgen van een film met een dure set omdat het de eerste in zijn genre is. In Vlaanderen kunnen filmmakers rekenen op bepaalde filmfondsen, maar de film ‘Torpedo’ kon maar op weinig financiële steun rekenen, omdat de film te commercieel werd bevonden. Van de 3,5 miljoen euro die nodig was om de prent te realiseren, heeft het productiehuis zelf nog een deel moeten ophoesten en nog was het budget nipt. Oplossing: de producers hebben vaak zelf een handje toegestoken bij het (op)bouwen van de set. Ach, de Vlaamse naarstigheid.

De filmposter is waanzinnig cool

Van Vlaamse films wordt vaak verwacht dat de filmposter vrij bescheiden is, zoals Vlamingen wel eens getypeerd worden. Maar ‘Torpedo’ bewijst het tegendeel met z’n kleurrijke poster waarop heel wat actie te zien is. De ontploffingen, de hoofdrolspelers die stoer maar typisch achter elkaar poseren in driehoeksformatie, de effecten die lijken op illustraties… Je zou bijna kunnen zeggen dat het een typische clichéposter is zoals je er in Hollywood dertien in een dozijn hebt. En nét dat is een extra factor waarom de film zo succesvol was en een mijlpaal was in de Vlaamse filmgeschiedenis.

Debuterend regisseur strikt sterrencast

Dat Vlaanderen, en bij uitbreiding België, heel wat talent heeft, staat buiten kijf. Maar een kersverse regisseur die met een nieuw genre afkomt én meteen A-sterren als Koen De Bouw, Ella-June Henrad, Joren Seldeslachts, Bert Haelvoet, Sven De Ridder, Vic De Wachter én Gilles De Schrijver kan overtuigen, dat bewijst dat onze Vlaamse acteurs geloven in het talent van eigen bodem.

Ambitieuze dry for wet-methode en miniaturen

Om een verhaal dat zich afspeelt onder water zo realistisch mogelijk te laten overkomen in de filmzaal, moet je natuurlijk heel wat speciale effecten uit je mouw schudden. Huybrechts bestudeerde jaren de dry for wet-methode, een techniek waarbij rook, gekleurde filters en speciale lichteffecten het gevoel geven alsof de acteur onder water zit, terwijl hij in realiteit op een droge set staat. Die techniek testte hij uit met miniaturen en liet hij zien aan onder andere topregisseur Jan Verheyen, die meteen onder de indruk was van de methode en ambitie van Sven Huybrechts.

Een oorlogsfilm die vooral fun is

De fascinatie van de regisseur voor oorlogsfilm en Hollywood is duidelijk zichtbaar in de film. Als kind was Huybrechts namelijk dol op oorlogsfilms uit de jaren ’60. Films zoals ‘The Great Escape en ‘Where Eagles Dare’, maar ook ‘E.T.’, ‘Jaws’ en ‘The Good, the Bad and the Ugly’ hebben een plekje in zijn hart veroverd. Daarom omschrijft hij 'Torpedo' dan ook eerder als ‘war adventure’, een avonturenfilm of ‘old school cinemafun’ dan als pure oorlogsfilm. Ook al bestaat het filmgenre al wereldwijd, toch drukt hij meteen zijn eigen stempel op het nieuwe Vlaamse genre, wat hoge verwachtingen schept voor de volgende Vlaamse filmmaker die zich aan een duikbootfilm waagt.

102 minuten actie

Al heel vroeg in de films krijgen de liefhebbers van actie en explosies hun zin. En actie loert steeds om de hoek. Om een spektakelfilm ook op het grote scherm te laten uitkomen, werden heel wat effects gebruikt doorheen de film: metershoge vlammen, spectaculaire ontploffingen, een regen aan kogels en een heus apocalyptisch vuurgevecht waar zelfs de acteurs op de set even van moesten slikken. En dat zonder special effects, dus dat belooft!

Gesmaakt door het grote publiek

Na de première stroomden de recensies van filmliefhebbers binnen. Een greep uit de lovende commentaren: “Topfilm met Hollywood-allures”, “Indiana Jones in een duikboot”, “Puur entertainment, niet zomaar het leven zoals het is op een duikboot”, “Bomvol verrassende wendingen”, “De film heeft me geen seconde verveeld”, “De zotste Vlaamse film die ik ooit heb gezien”... Heel wat filmfanaten lieten ook weten dat ze de film meermaals in de cinemazaal hebben bekeken of dat ze van plan waren om ‘m nog vaak terug te bekijken. Waar wacht je dus nog op?

Filmgeschiedenis op je eigen scherm

De film werd in de Belgische zalen getoond in het najaar van 2019. Heb je hem gemist, maar heb je wel zin gekregen om de avontuurlijke film te bewonderen en een deeltje van de Vlaamse filmgeschiedenis op je eigen scherm te projecteren? Dan kan je de film bekijken in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx. 

TORPEDO is vanaf 22 februari beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.
 
Naar de Op aanvraag catalogus van Proximus Pickx? Druk op het 'On Demand' of 'Shop'-knop van je afstandsbediening!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top