De 10 beste Belgische prestaties in esports uit 2019

Door Proximus

Deel dit nieuws

We zijn nu al in de maand februari aanbeland. En voordat we definitief en onherroepelijk in het jaar 2020 duiken, is dit de perfecte gelegenheid om een blik over de schouder te werpen om de beste Belgische prestaties van het afgelopen jaar in de kijker te zetten.

Elk jaar groeit het fenomeen in ons kleine landje. Steeds meer zwart-geel-rode klompjes onthullen zichzelf en maken indruk op de nationale en zelfs internationale scene met hun talent. De selectie was niet gemakkelijk, maar hier is onze top 10 van 2019!

Suezhoo, wereldkampioen Fortnite

Het is een resultaat dat we niet zagen aankomen. Hoewel onze ogen gericht waren op Noward en DRG, was het een andere jonge Belg die vanaf dag één op de Fortnite World Cup in juli jongstleden opviel. Suezhoo won met zijn team, bestaande uit Cizzorz, Zand en HiimTylerH, simpelweg de wereldtitel op de modus “creative”. Deze deathrun-specialisten wonnen van o.a. Kouto en Gotaga om de 1.345.000 dollar aan prijzengeld in de wacht te slepen. In zijn eentje verliet onze landgenoot New York met de mooie cheque van 300.000 dollar.

Fortnite: Noward en DRG, tussen openbaring en bevestiging

Hier zijn twee spelersnamen die niemand meer kan negeren. Een jaar geleden raakten deze twee Belgische esporters bekend bij het grote publiek. Als Teeqzy op dat moment het nationale icoon op Fortnite was, kreeg hij al snel gezelschap van Howard “Noward” Castiaux, een jonge student die van zich liet spreken tijdens de Winter Royal en een ticket voor de ESL Katowice verzilverde. Dat is al een prestatie op zich! Iets later, rond april, verscheen een ander talent op het hoofdpodium. Zijn naam: Evan “DRG” Depauw! De jonge inwoner van Jemeppe-sur-Sambre, toen 15 jaar oud, was de eerste Belg die zich kwalificeerde voor het WK in de categorie solo. Hij kreeg nadien gezelschap van Noward, die zijn ticket voor de duocompetitie had gewonnen.

Een sappig klein detail: door zich te kwalificeren waren de twee spelers al zeker van $50.000. Hun doel was natuurlijk om zo dicht mogelijk bij de eerste plaats en de 3.000.000 dollar te komen. Hun optredens waren intussen duidelijk niet onopgemerkt gebleven. De twee jonge spelers kwamen al snel op de radar van grote teams. Zozeer zelfs, dat Howard naar Cooler trok terwijl DRG zich aansloot bij de grote “V” van Vitality!

Uiteindelijk eindigden Noward en zijn teamgenoot 4ZR op een mooie 13e plaats van de 50. DRG was 45e in zijn categorie. Het toernooi was een echte inwijding voor deze spelers met een goed hoofd op de schouders. Sindsdien vertegenwoordigen ze steeds de Belgische vlag op de scene.

De Belg Keoz kwalificeert zich voor de CSGO Major van Berlijn

Dit is het verhaal van een prestatie van een Belgische speler met een buitengewoon traject. Nicolas “Keoz” Dgus, de voormalige speler van MAXISAUCISSE en Epsilon, was begin 2019 bezig met het inpakken van zijn koffers voor Kazachstan en Syman Gaming. Een ongewone transfer, maar een die gerechtvaardigd zou kunnen worden door de Oekraïense afkomst van de speler. Zijn roots vergemakkelijken in ieder geval zijn gesprekken met de spelers uit dit deel van de wereld. Zijn verhuis naar Kazachstan bleek positief uit te draaien voor de fan van Counter Strike: Global Offensive.

Afgelopen zomer leverde de toen 18-jarige speler uit La Louvière een van zijn beste prestaties door zich te kwalificeren voor de Major van Berlijn na een prachtig parcours en een tweede plaats op de CIS Minor. De kwalificatie van 15.000 dollar was extra bijzonder, omdat Syman Gaming het jongste team in de competitie was.

Syman Gaming kwalificeerde zich voor het eerst voor een Major en kwam in de New Legends Stage terecht. Het team maakte zelfs een opmerkelijk debuut door Vitality te verslaan (8-16). Maar nadien werd het avontuur ingewikkelder met nederlagen tegen North en NRG. Ondanks een 2-0-overwinning tegen FURIA in ronde 4, verloren ze nog een laatste keer in de laatste ronde tegen AVANGAR (1-2). Met een negatieve ratio van twee overwinningen en drie nederlagen eindigde het grote avontuur van het Kazachse team.

De resultaten waren bemoedigend voor deze groep debutanten die, dankzij deze ervaring, met een goede dynamiek konden verdergaan en in december het seizoen op een mooie manier konden afsluiten tijdens de NEST Pro Series. Hieronder te ontdekken.

Shadoow wint de eerste Proximus ePro League

Het is onnodig om te vermelden dat de FIFA-scene in Europa en in de rest van de wereld blijft groeien. De Proximus ePro League is ontstaan uit deze positieve flow en de massale belangstelling van de professionele voetbalclubs. Het principe? Elke club in de Jupiler Pro League wordt vertegenwoordigd door een professionele FIFA-speler, die direct gekwalificeerd is voor de play-offs, en/of een amateur die verantwoordelijk is voor de kwalificatie via een reguliere competitie. Het was dus in 2018-2019 dat deze innovatieve formule in België tot stand kwam, tot grote vreugde van de voetbalfans.

Terwijl we in de traditionele rangschikking vaak clubs als Anderlecht, Club Brugge, Standard of zelfs Genk en KAA Gent bovenaan vinden, is de rangschikking op de virtuele velden heel anders. Na een voorfase waarin zes van de zestien amateurspelers zich kwalificeerden voor de play-offs, werden elf vertegenwoordigers in twee groepen verdeeld, waarbij alleen de top twee van elke groep doorging naar de eindfase. Ondanks een zeer open tabel kwalificeerden de twee spelers van Club Brugge zich voor de halve finales, samen met Zakaria “Emperatoor” Bentato van Anderlecht en Quentin “ShadooW” Vande Wattyne van … Moeskroen! Hoewel blauw-zwart goed geplaatst was om de allereerste beker te winnen, was het toch de speler uit Moeskroen die won na een finale tegen Emperatoor, een van zijn belangrijkste rivalen. Het werd een prachtige 0-4-overwinning, waardoor ShadooW de geschiedenis ingaat als de allereerste winnaar van de Proximus ePro League. De kampioen, nu een sleutelfiguur in de Belgische competitie, zal in de komende weken graag zijn titel willen verlengen, maar dit keer in het shirt van Standard.

Takamura eindigt net naast het podium van de Red Bull Kumite 2019

Het is een minder bekende scene in België. En toch is het op Street Fighter V dat een andere Belg zich heeft onderscheiden. Het gaat om Rabie “Takamura” Houmaid. Afgelopen december werd deze vechtsportfanaat uitgenodigd voor de Red Bull Kumite, het grote evenement van het jaar dat in Japan werd georganiseerd! Het werd een lange en mooie reis naar het land van de rijzende zon voor Takamura, die tot de beste “samoerai” van de moderne tijd zou gaan behoren! Tegenover spelers als Tokido, Bonchan, Fujimura of Punk werd de uitdaging enorm.

Hoewel hij slecht begon met een nederlaag tegen kampioen Fujimura “Fujimura” Atsushi, zou Rabie een prestatie van wereldklasse neerzetten en doorstoten naar de halve finales. De Belg maakte indruk op de toeschouwers en eindigde aan de voet van het podium na een prestatie die niemand zich had kunnen inbeelden… behalve hij!

Stefano Pinna wint de LQE van Londen

Hij is een van onze grote vertegenwoordigers in het FIFA-spel geworden. In 2019 heeft PINNA97 opnieuw bewezen dat hij tot de top van de wereld behoort. Na een tweede plaats op het WK op PS4 in augustus 2018 wist de PSV-speler zich te kwalificeren voor de Licensed Qualifying Events (LQE) in Londen. Hoewel deze deelname op zich al een prestatie was, ging Stefano nog een stapje verder met een kampioenstitel tegen de speler van VfB Stuttgart, DrErhano (2-0). Hij was sensationeel doorheen het hele toernooi en scoorde maar liefst 41 doelpunten. Laten we hopen dat onze beste vertegenwoordiger nu in de kleuren van LOSC MCES, de club uit Rijsel, verder kan gaan op zijn elan.

Badjian, sensationele winnaar van de NBA2K Invitational

De Belgen staan aan de top van het internationale basketbal. Wist u dat niet? Het is echt waar… maar wel op het spel NBA2K! Onze sterspeler? Bryan “Badjian” Badjie! De Londen Invitational, georganiseerd in december door de beroemde NBA2K League, deed de 20 beste spelers strijden in een prestigieus toernooi. Badjian, die samen met een Duitser, twee Spanjaarden en een Welshman een team vormde, maakte een slechte start met een nederlaag tegen Rise Above (43-71). Het You Know The Vibes (YKTV) team, dat gedegradeerd werd naar een looser bracket, maakte een dramatische comeback door Europe Kings te verslaan (76-56) en wraak te nemen op Rise Above (53-48). Het was dan ook dankzij een ontketende Badjian en zijn 26 punten dat YKTV de eerste finale won (58-44). De vijf vrienden, gedragen door hun heldendaden, wonnen vervolgens de terugwedstrijd om de titel op te eisen! De titel aan de top van Europa stelt Badjian hopelijk in staat om de aandacht te trekken van een van de vele NBA-scouts voor de 2K League Draft van volgend seizoen. Het is niet langer een utopie om binnenkort een Belg te zien die een club in de beroemde Amerikaanse competitie vertegenwoordigt.

Belgian Taz, de 1v1-aas op League of Legends

Onder de bekende figuren van de Belgische League of Legends-scene vinden we Nicky “Belgian Taz” Riat terug! De LoL-fan, vorig jaar alomtegenwoordig op de teampodia van de BeNeLux, onderscheidde zich ook individueel!

Nicky nam deel aan het eerste Red Bull Payer One-toernooi in België afgelopen oktober tijdens de GameForce in Mechelen. Hij wist de finale te bereiken tegen Karol “Velon” Dachowski. De jongeman nam dankzij zijn ervaring met trots de trofee in ontvangst en droeg de nationale vlag op zijn rug. Hij kreeg de eer om deze vlag te vertegenwoordigen op het eindtoernooi in Zuid-Amerika. Meer dan alleen de nationale titel, stelde de winnaar namelijk ook zijn ticket naar Brazilië en de vijfde mondiale editie in die categorie veilig.

Ondanks het feit dat hij in de eerste ronde tegen de besten ter wereld knock-out werd geslagen, was de prestatie van Taz net zo schitterend als zijn Braziliaanse ervaring. U kunt hem nu steunen als aanvoerder van RSCA’s allereerste League of Legends-team in de Belgian League.

Bwipo, de Belgische ster onder de All-Star League of Legends

In 2018 werd Gabriel “Bwipo” Rau aan de wereld geopenbaard nadat hij de prijs voor rookie van het jaar had ontvangen. 2019 zou het jaar van de bevestiging worden voor de Belg. Afgelopen december reisde de toplaner van Fnatic naar Las Vegas (VS) voor het “All-Star Event”. Het jaarlijkse evenement van Riot Games, voornamelijk gericht op spektakel met de aanwezigheid van sterren zoals Faker van SK Telecom 1, organiseert verschillende minicompetities waaronder de 1v1. Een discipline die Bwipo waarschijnlijk heeft toegelachen! Na Boulu, Pabu en FoFo te hebben verslagen, won de Belgische speler met 2-1 in de halve finale in zijn BO3 tegen de Zuid-Koreaan TheShy van Invictus Gaming. In de finale stond hij tegenover Uzi van Royal Never Give Up, tweevoudig winnaar van de competitie. Maar de regerende kampioen bleek niet in staat om onze landgenoot te verslaan. Bwipo won de titel van ster onder de sterren in de 1v1-categorie.

Als klap op de vuurpijl werd hij opgenomen in het Europese team en won hij ook de showmatch tegen Noord-Amerika in een 5v5.

Keoz wint de NEST Pro Series 2019

Om te eindigen, blikken we terug op het parcours van de vriendelijke Keoz. Na zijn optreden in Berlijn schitterde de CSGO-speler deze keer in China. Na enkele competitiemaanden won hij met zijn team Syman Gaming een ticket voor de finale van de NEST Pro Series 2019, een samenwerking tussen CGA en 5E Arena. Na lange kwalificaties in Azië, Zuid-Amerika en Europa reisde de top 16 naar de Yangcheng International Gaming Arena om te strijden voor de titel.

De wedstrijd zag er voor de Belg vanaf het begin ingewikkeld uit. Tegenover de grote favorieten TYLOO zette Syman Gaming een hoogvliegende prestatie neer met een overwinning op twee maps met een score van 16-01 en 16-14, een prestatie die de vijf spelers op weg zou zetten richting finale.

De finale stond in het teken van revanche, met TYLOO dat terugkwam uit de lower bracket. Ondanks een fantastische comeback kon TYLOO niets doen tegen de Belg en zijn teamgenoten die onverslaanbaar leken (2-0). Keoz, opnieuw zegevierend aan het einde van het jaar, kroonde een seizoen vol successen. Het nieuwe seizoen lijkt veelbelovend voor het Kazachse team.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top