De voorjaarskoersen van Flanders Classics komen eraan! Flanders wie?

Sport | Met de Omloop Het Nieuwsblad begint op 29 februari het Vlaamse voorjaarsseizoen. De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn wijd en zijd bekend. Ze worden door miljoenen mensen wereldwijd bekeken en behoren tot de grootste koersen voor de renners aan de grote rondes beginnen. Flanders Classics is de organisator van de meeste wedstrijden. Maar wat is Flanders Classics nu precies?

Door MF

Deel dit nieuws

Wat is Flanders Classics?

Flanders Classics is een organisatie die instaat voor het organiseren van wielerwedsrijden. In totaal zijn er zes koersen die onder de Flanders Classics vallen. De CEO is Wouter Vandenhaute. In 2010 riep hij Flanders Classics in het leven met de organisatie van de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen. Daar zijn in de loop der jaren vier koersen bij gekomen en sinds 2018 organiseert Flanders Classics ook de Superprestige in het veldrijden. Verder staat het ook in voor de 1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker.

Wouter Vandenhaute

Wouter Vandenhaute is de grote baas van Flanders Classics. Vandenhaute besloot in 2009 om de grote Omloop Het Nieuwsblad en Vlaanderens Mooiste op te kopen. Een jaar later hield hij Flanders Classics boven het doopvont en intussen is hij de organisator van zes WorldTour-koersen bij de mannen en de vrouwen. Met Flanders Classics richt Vandenhaute zich enkel op het Vlaamse wielervoorjaar.

Welke koersen zijn er?

Flanders Classics telt in totaal zes koersen. Het Vlaamse voorjaar begint naar goede gewoonte in Gent met de Omloop Het Nieuwsblad. Dit jaar vindt die plaats op zaterdag 29 februari. Daarna is het een maand wachten vooraleer de naam van Flanders Classics nog eens op de proppen komt: op 29 maart staat Gent-Wevelgem In Flanders Fields op het programma. Dat is het begin van een zware tweeweekse. Enkele dagen later, op 1 april, volgt immers Dwars Door Vlaanderen en nog een paar dagen later (op 5 april) rijden de renners Vlaanderens Mooiste. De Ronde van Vlaanderen is ieder jaar dé Vlaamse voorjaarsklassieker bij uitstek in voorbereiding op Paris-Roubaix.Tussendoor vindt dan ook nog eens de Scheldeprijs plaats op 8 april. Een week later volgt dan de afsluiter van de Vlaamse klassiekers met De Brabantse Pijl

Ook voor wielerliefhebbers!

Ieder jaar kan je de koersen van Flanders Classics ook zelf rijden. De organisatie voorziet meestal de dag voor de eigenlijke wedstrijd een moment waarop de liefhebbers al eens het parcours kunnen verkennen. Onder de naam Peloton kan iedere wielerfanaat zich aanmelden om mee te rijden met het peloton en al eens te proeven van het traject, al dan niet ingekort. Peloton rijdt mee in de wielerwedstrijden van onder andere de Proximus Cycling Challenge.

Veldrijden

Sinds 2018 stort Flanders Classics zich ook op het veldrijden. De organisatie is sinds vorig seizoen eigenaar van de Superprestige-wedstrijden. Vanaf volgend seizoen komen daar ook de wedstrijden van de Wereldbeker bij.

Great War Remembrance Race

Flanders Classics organiseerde in 2018 de Great War Remembrance Race. Dat was een koers die georganiseerd werd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De organisatie besloot vorig jaar om geen tweede editie te houden. Daarmee is de Est Mihkel Räim voorlopig de enige winnaar op de erelijst.

Omloop Het Nieuwsblad

De Omloop Het Nieuwsblad is de traditionele opener van het Vlaamse wielervoorjaar. Samen met de Ronde van Vlaanderen was deze koers de eerste die onder Flanders Classics viel. De Omloop Het Nieuwsblad begon als Omloop van Vlaanderen in 1945. Maar al snel veranderde de naam in Omloop Het Volk, genoemd naar de organiserende krant. Sinds 2008 draagt de naam Omloop Het Nieuwsblad. De finish is door de jaren heen al gewijzigd, maar het startschot wordt steeds in Gent gegeven. De laatste winnaars waren Zdenek Stybar en Chantal Blaak. Zij verdedigen op zaterdag 29 februari hun plek op de erelijst. Bij de mannen zijn er in totaal al 56 Belgische zeges geweest. Dat zijn er veertig meer dan alle buitenlandse samen. In 1945 zegevierde Jean Bogaerts voor het eerst. Greg Van Avermaet is de laatste Belgische winnaar (2017). De vrouwen kenden nog geen Belgische winnaar sinds het ontstaan in 2006.

Je kan de ploegenvoorstelling van zowel de vrouwen- als de mannenteams in 't Kuipje vanaf 9u45 live bekijken via de livestream op proximuspickx.be. Aansluitend kan je kijken naar de live captatie van de wedstrijd bij de vrouwen.

Op woensdag 1 april kan je ook kijken naar Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen via de livestream op proximuspickx.be.


Ronde van Vlaanderen

Maar dé koers waar iedereen naar uitkijkt, is natuurlijk Vlaanderens Mooiste. Elk jaar is de Ronde van Vlaanderen de hoogmis van het Vlaamse voorjaar. En dat sinds 1913. Dit jaar vindt op zondag 5 april de 104de editie plaats. Vorig jaar won de Italiaan Alberto Bettiol bij de mannen, bij de vrouwen zijn landgenote Marta Bastianelli. De eerste winnaar was onze landgenoot Paul Deman. Zowel de start- als de finishplaats zijn in de loop der jaren al veelvuldig gewijzigd. Dit jaar is het de vierde keer dat Antwerpen het startschot geeft. De aankomst ligt in Oudenaarde, tot 2011 was dat Meerbeke. In 2012 besloot de organisatie om de Kapelmuur te schrappen uit het parcours, maar sinds 2017 trekken de renners weer over de kuitenbijter, een van de drukst bevolkte plekken langs het parcours. Jarenlang werd de Muur van Geraardsbergen gezien als dé plek waar de koers beslist werd op iets meer dan een tiental kilometer van de finish. Nu is hij gastheer voor het peloton op ruim honderd kilometer van de finish, maar in het eerste jaar deed hij zijn naam opnieuw alle eer aan. Toen liet de winnaar Philippe Gilbert de tegenstand achter op de Muur.

Je kan de Ronde van Vlaanderen voor beloften (U23) op zaterdag 11 april live bekijken via de livestream op proximuspickx.be.

Brabantse Pijl

De afsluiter van het Vlaamse wielervoorjaar is de Brabantse Pijl op woensdag 8 april. Nadat de renners een uiterst drukke tweeweekse hebben gehad, sluit het Vlaamse wielervoorjaar in het Vlaams-Brabantse Overijse. Dit jaar verdedigt Mathieu van der Poel in de zestigste editie zijn knappe overwinning van vorig jaar. De koers vindt steeds plaats op de eerste woensdag na Paris-Roubaix. In 1961 vond de eerste editie plaats. Het was de Belg Pino Cerami die voor eeuwig de geschiedenisboeken inging door zich als eerste op het palmares te zetten. Twee jaar geleden was Tim Wellens de laatste Belgische winnaar. 

Je kan de Brabantse Pijl voor vrouwen op woensdag 15 april live volgen via de livestream op proximuspickx.be.

1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker

Maar een van de mooiste initiatieven van Flanders Classics is de 1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker. Vanuit een centrale plek rijdt het peloton twee ritten per dag van elk 125 kilometer. De eerste wordt naar een middagstad gereden. Elke dag is dat een andere stad. Een renner kan alleen deelnemen, maar dan rijdt die alle 1000 kilometer. In een groep van acht kunnen alle ritten verdeeld worden.Sinds 2010 organiseert Flanders Classics de 1000 Kilometer. Dit jaar vindt de elfde editie plaats tijdens het Hemelvaartweekend (21-24 mei). Om mee te doen, moet je eerst 5500 euro inzamelen. Sinds vorig jaar zijn er ook internationale deelnemers toegelaten. De opbrengst van de 1000 Kilometer gaat naar wetenschappelijk onderzoek tegen kanker, een ziekte waar Wouter Vandenhaute zelf mee geconfronteerd werd. Hij is dan ook een fervente deelnemer.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top