De voorjaarskoersen van Flanders Classics komen eraan! Flanders wie?

Met de Omloop Het Nieuwsblad begint op 29 februari het Vlaamse voorjaarsseizoen. De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn wijd en zijd bekend. Ze worden door miljoenen mensen wereldwijd bekeken en behoren tot de grootste koersen voor de renners aan de grote rondes beginnen. Flanders Classics is de organisator van de meeste wedstrijden. Maar wat is Flanders Classics nu precies?

Wat is Flanders Classics?

Wat is Flanders Classics? © belga

Flanders Classics is een organisatie die instaat voor het organiseren van wielerwedsrijden. In totaal zijn er zes koersen die onder de Flanders Classics vallen. De CEO is Wouter Vandenhaute. In 2010 riep hij Flanders Classics in het leven met de organisatie van de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen. Daar zijn in de loop der jaren vier koersen bij gekomen en sinds 2018 organiseert Flanders Classics ook de Superprestige in het veldrijden. Verder staat het ook in voor de 1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker.

Wouter Vandenhaute

Wouter Vandenhaute © belga

Wouter Vandenhaute is de grote baas van Flanders Classics. Vandenhaute besloot in 2009 om de grote Omloop Het Nieuwsblad en Vlaanderens Mooiste op te kopen. Een jaar later hield hij Flanders Classics boven het doopvont en intussen is hij de organisator van zes WorldTour-koersen bij de mannen en de vrouwen. Met Flanders Classics richt Vandenhaute zich enkel op het Vlaamse wielervoorjaar.

Welke koersen zijn er?

Welke koersen zijn er? © photonews

Flanders Classics telt in totaal zes koersen. Het Vlaamse voorjaar begint naar goede gewoonte in Gent met de Omloop Het Nieuwsblad. Dit jaar vindt die plaats op zaterdag 29 februari. Daarna is het een maand wachten vooraleer de naam van Flanders Classics nog eens op de proppen komt: op 29 maart staat Gent-Wevelgem In Flanders Fields op het programma. Dat is het begin van een zware tweeweekse. Enkele dagen later, op 1 april, volgt immers Dwars Door Vlaanderen en nog een paar dagen later (op 5 april) rijden de renners Vlaanderens Mooiste. De Ronde van Vlaanderen is ieder jaar dé Vlaamse voorjaarsklassieker bij uitstek in voorbereiding op Paris-Roubaix.Tussendoor vindt dan ook nog eens de Scheldeprijs plaats op 8 april. Een week later volgt dan de afsluiter van de Vlaamse klassiekers met De Brabantse Pijl

Ook voor wielerliefhebbers!

Ook voor wielerliefhebbers! © belga

Ieder jaar kan je de koersen van Flanders Classics ook zelf rijden. De organisatie voorziet meestal de dag voor de eigenlijke wedstrijd een moment waarop de liefhebbers al eens het parcours kunnen verkennen. Onder de naam Peloton kan iedere wielerfanaat zich aanmelden om mee te rijden met het peloton en al eens te proeven van het traject, al dan niet ingekort. Peloton rijdt mee in de wielerwedstrijden van onder andere de Proximus Cycling Challenge.

Veldrijden

Veldrijden © belga

Sinds 2018 stort Flanders Classics zich ook op het veldrijden. De organisatie is sinds vorig seizoen eigenaar van de Superprestige-wedstrijden. Vanaf volgend seizoen komen daar ook de wedstrijden van de Wereldbeker bij.

Great War Remembrance Race

Great War Remembrance Race © photonews

Flanders Classics organiseerde in 2018 de Great War Remembrance Race. Dat was een koers die georganiseerd werd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De organisatie besloot vorig jaar om geen tweede editie te houden. Daarmee is de Est Mihkel Räim voorlopig de enige winnaar op de erelijst.

Omloop Het Nieuwsblad

Omloop Het Nieuwsblad © belga

De Omloop Het Nieuwsblad is de traditionele opener van het Vlaamse wielervoorjaar. Samen met de Ronde van Vlaanderen was deze koers de eerste die onder Flanders Classics viel. De Omloop Het Nieuwsblad begon als Omloop van Vlaanderen in 1945. Maar al snel veranderde de naam in Omloop Het Volk, genoemd naar de organiserende krant. Sinds 2008 draagt de naam Omloop Het Nieuwsblad. De finish is door de jaren heen al gewijzigd, maar het startschot wordt steeds in Gent gegeven. De laatste winnaars waren Zdenek Stybar en Chantal Blaak. Zij verdedigen op zaterdag 29 februari hun plek op de erelijst. Bij de mannen zijn er in totaal al 56 Belgische zeges geweest. Dat zijn er veertig meer dan alle buitenlandse samen. In 1945 zegevierde Jean Bogaerts voor het eerst. Greg Van Avermaet is de laatste Belgische winnaar (2017). De vrouwen kenden nog geen Belgische winnaar sinds het ontstaan in 2006.

Je kan de ploegenvoorstelling van zowel de vrouwen- als de mannenteams in 't Kuipje vanaf 9u45 live bekijken via de livestream op proximuspickx.be. Aansluitend kan je kijken naar de live captatie van de wedstrijd bij de vrouwen.

Op woensdag 1 april kan je ook kijken naar Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen via de livestream op proximuspickx.be.


Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen © belga

Maar dé koers waar iedereen naar uitkijkt, is natuurlijk Vlaanderens Mooiste. Elk jaar is de Ronde van Vlaanderen de hoogmis van het Vlaamse voorjaar. En dat sinds 1913. Dit jaar vindt op zondag 5 april de 104de editie plaats. Vorig jaar won de Italiaan Alberto Bettiol bij de mannen, bij de vrouwen zijn landgenote Marta Bastianelli. De eerste winnaar was onze landgenoot Paul Deman. Zowel de start- als de finishplaats zijn in de loop der jaren al veelvuldig gewijzigd. Dit jaar is het de vierde keer dat Antwerpen het startschot geeft. De aankomst ligt in Oudenaarde, tot 2011 was dat Meerbeke. In 2012 besloot de organisatie om de Kapelmuur te schrappen uit het parcours, maar sinds 2017 trekken de renners weer over de kuitenbijter, een van de drukst bevolkte plekken langs het parcours. Jarenlang werd de Muur van Geraardsbergen gezien als dé plek waar de koers beslist werd op iets meer dan een tiental kilometer van de finish. Nu is hij gastheer voor het peloton op ruim honderd kilometer van de finish, maar in het eerste jaar deed hij zijn naam opnieuw alle eer aan. Toen liet de winnaar Philippe Gilbert de tegenstand achter op de Muur.

Je kan de Ronde van Vlaanderen voor beloften (U23) op zaterdag 11 april live bekijken via de livestream op proximuspickx.be.

Brabantse Pijl

Brabantse Pijl © belga

De afsluiter van het Vlaamse wielervoorjaar is de Brabantse Pijl op woensdag 8 april. Nadat de renners een uiterst drukke tweeweekse hebben gehad, sluit het Vlaamse wielervoorjaar in het Vlaams-Brabantse Overijse. Dit jaar verdedigt Mathieu van der Poel in de zestigste editie zijn knappe overwinning van vorig jaar. De koers vindt steeds plaats op de eerste woensdag na Paris-Roubaix. In 1961 vond de eerste editie plaats. Het was de Belg Pino Cerami die voor eeuwig de geschiedenisboeken inging door zich als eerste op het palmares te zetten. Twee jaar geleden was Tim Wellens de laatste Belgische winnaar. 

Je kan de Brabantse Pijl voor vrouwen op woensdag 15 april live volgen via de livestream op proximuspickx.be.

1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker

1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker

Maar een van de mooiste initiatieven van Flanders Classics is de 1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker. Vanuit een centrale plek rijdt het peloton twee ritten per dag van elk 125 kilometer. De eerste wordt naar een middagstad gereden. Elke dag is dat een andere stad. Een renner kan alleen deelnemen, maar dan rijdt die alle 1000 kilometer. In een groep van acht kunnen alle ritten verdeeld worden.Sinds 2010 organiseert Flanders Classics de 1000 Kilometer. Dit jaar vindt de elfde editie plaats tijdens het Hemelvaartweekend (21-24 mei). Om mee te doen, moet je eerst 5500 euro inzamelen. Sinds vorig jaar zijn er ook internationale deelnemers toegelaten. De opbrengst van de 1000 Kilometer gaat naar wetenschappelijk onderzoek tegen kanker, een ziekte waar Wouter Vandenhaute zelf mee geconfronteerd werd. Hij is dan ook een fervente deelnemer.

Music Maestro

AB Canapé: de bezwerende synthpop van Oscar and the Wolf

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

35 jaar na benefietsingle ‘We Are The World’: hoe verging het de liefdadigheidsartiesten?

Op 7 maart 1985 verscheen één van de bekendste benefietsingles ooit: ‘We Are The World’. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië. Uitvoerder was de supergroep USA for Afr

AB Canapé: herbeluister de electropop van SOLDOUT

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: stevige garagepunk met SONS

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: de rauwe postpunk van Whispering Sons

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Clip van de week: Wash Off

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. In heel wat landen ligt het sociale leven helemaal plat. Ook wij Belgen worden gevraagd “in ons kot” te blijven.

AB Canapé: de koortsige poprock van Balthazar

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Proximus Pickx Live bij je thuis - Elke avond om 21u: een exclusief concert!

Nu de meesten van ons thuis zitten omwille van het coronavirus en al de concerten zijn afgelast, zet Proximus vanaf vrijdag 3 april concerten centraal op haar kanaal Picxk Live en op deze website. De

Elf jaar geleden ontdekte de wereld ene Susan Boyle

De Schotse zangeres Susan Boyle blaast vandaag 59 kaarsjes uit. Haar ster rees zo’n elf jaar geleden, door een inmiddels wereldberoemde auditie in Britain's Got Talent. Dit is het verhaal van de vrouw

AB Canapé: laat je meevoeren door Kapitein Winokio

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Mijn quarantaine-dag: Chantal Acda geeft enkele tips om deze coronatijden door te komen

Om de coronaquarantaine iets draaglijker te maken, schotelt Proximus Pickx jou een nieuwe rubriek voor. In 'Mijn quarantaine-dag' vragen we bekende en iets minder bekende artiesten/muzikanten/acteurs

AB Canapé: Intergalactic Lovers verovert harten

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Sport in de kijker

On this day: Moderne Olympische Zomerspelen trekken zich op gang

Vandaag exact 124 jaar geleden trokken de eerste moderne Olympische Zomerspelen zich op gang. Met een openingscermonie op 6 april 1896 werden de Olympische Spelen in Athene plechtig geopend.

Proximus Sports serveert 5 doelpuntenrijke wedstrijden

Wegens het coronavirus zijn vrijwel alle grote sportevenementen wereldwijd uitgesteld of afgelast. In afwachting op betere tijden past Proximus Sports zijn programmering aan en biedt u elke dag de kan

One day, one goal: Roberto Carlos tart de wetten van de fysica

Roberto Carlos is een van de beste vleugelverdedigers uit de geschiedenis. De Braziliaan was tevens gezegend met een fantastische schotkracht en de gave om de bal een onvoorspelbaar traject mee te gev

On this day: Antwerpen uitverkoren als gaststad voor de Olympische Spelen 1920

Dag op dag 101 jaar geleden kreeg België voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst groen licht om de Olympische Spelen te organiseren. Gaststad Antwerpen mocht zich in 1920 opmaken voor het

Uitgelicht: vrouwen en jeugd aan de macht

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

One day, one goal: Supersub Solskjaer schenkt Manchester United de Champions League

Flashback naar mei 1999. Tijdens de Champions Leaguefinale zal Manchester United constant moeten vechten tegen het gevoel dat dit niet hun wedstrijd zou worden. De Engelsen gaan in allerlaatste instan

On this day: wielerwereld neemt afscheid van Briek Schotte

16 jaar geleden, uitgerekend op de dag van de Ronde van Vlaanderen, blies tweevoudig winnaar Briek Schotte zijn laatste adem uit. De Laatste Flandrien werd 84 jaar. Een terugblik.

Uitgelicht: de meest historische remontada’s ooit in de Champions League

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

Wielerjargon: hongerklop

Geen Ronde van Vlaanderen dit weekend, maar niet getreurd. In deze aflevering van wielerjargon zoomen we in op het fenomeen van de hongerklop. En laat dat nu net in de Ronde van Vlaanderen door nieman

One day, one goal: een voetbalgenie geeft zijn visitekaartje af op het WK ‘58

1958. Op een doordrenkt terrein in het Rasunda Stadium in Zweden zou een 17-jarige Braziliaan de wereld verbazen met zijn aangeboren voetbaltalent. De straatvoetballer uit Três Corações zou algauw de

On this day: Bjarne Riis ziet het levenslicht

Op 3 april 1964 zag Bjarne Lykkegård Riis het levenslicht. De Deense wielrenner en ploegleider zou niet onbesproken door het leven gaan. Een portret.

Uitgelicht: Charleroi aan het feest

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

Focus op films, series & tv

Niet te missen op tv (6 - 12 april): 5 spectaculaire films

Robert Downey Jr. blaast 55 kaarsjes uit: een greep uit zijn beste films

De Amerikaanse superster Robert Downey Jr. wordt vandaag 55 jaar. Tijd voor een terugblik op de bewogen carrière van de acteur, die zou uitgroeien tot een van de succesvolste acteurs aller tijden.

Stevige Belgische inslag in Lars von Triers meesterwerk "Nymphomaniac"

In deze tweede aflevering van onze zoektocht naar Belgen in internationale (top)films/series lichten we er "Nymphomaniac" uit. Dat meesterwerk van Lars von Trier had, naast een sterrenkast, met onder

Britse versus Amerikaanse detectiveseries: zijn ze zo verschillend?

Het accent, de kostuums en de favoriete sporten. Amerikanen en Britten delen dan wel dezelfde taal, maar daar lijken de gelijkenissen ook mee op te houden. Ook in televisieseries springen de stijlvers

"We gaan eens reclameren, dat zijn ze toch gewoon van de Marokkanen": de beste quotes uit 'First Dates'

'First Dates' heeft ondertussen ook Vlaanderen in zijn greep. Wij selecteerden voor jou de beste quotes en zinsneden van de single cupido's uit aflevering 9.

Luchtig het weekend in: Stuck On You wordt jouw vrijdagavondfilm

In deze zware tijden van corona mag er zeker ook eens gelachen worden. Geen beter plan te bedenken dan op vrijdagavond het weekend in te luiden met een portie humor. Daarom biedt televisiezender Q2 va

Bekijk La Casa de Papel, deel 4 nu op Netflix

Wacht. Wat? Deel 4 van 'La Casa de Papel', exclusief op Netflix? Vanaf 3 april? Ho maar! Even aanstippen in de agenda, want dit deel wil je toch echt niet missen.

Deze filmklassiekers veranderden voorgoed onze kijk op autisme

Vandaag is het Wereldautismedag. Wij grasduinden in het onmetelijke filmarchief en pikten er drie tijdloze filmklassiekers uit die een hoofdpersonage met autisme opvoeren.

"Gert Late Night" light maakt opwachting in coronatijden

Vanaf maandag 6 april trakteert Gert Verhulst Vlaanderen op een nieuwe jaargang van "Gert Late Night". Hoe het programma er concreet uit zal zien, is in deze coronatijden echter nog koffiedik kijken.

“Mijn geld is volledig op”: de beste quotes uit Blind Gekocht

Na het succesvol debuut krijgt het woonprogramma Blind Gekocht een vervolg. In het kraaknieuwe seizoen trekt Dina Tersago opnieuw de baan op met aankoopmakelaar Béa Vandendael en interieurarchitect Ba

Gratis films voor de hele familie in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Omdat we allemaal nog wat langer binnen moeten blijven, wil Proximus het bij je thuis zo aangenaam mogelijk maken. Daarom hebben we beslist om onze voordelen te verlengen met onder andere nieuwe extra

Nieuw in april in Movies & Series

In april staan er weer nieuwe films en series voor je klaar in Movies & Series van Proximus Pickx! Kies tussen verhalen uit de criminele wereld, de sciencefictionwereld, Smurfenland en zelfs Vlaandere

Nieuws van het esports-front

Abdullah Waiss en Gilles Bernard tekenen contract bij KRC Genk

KRC Genk heeft van zich laten horen binnen de FIFA esports-scene door de komst van twee grote namen aan te kondigen. Abdullah Waiss en Gilles Bernard zullen in de toekomst het Limburgse shirt dragen.

Nycom: “De Proximus ePro League heeft veel deuren voor mij geopend”

In twee edities van de Proximus ePro League hebben enkele namen zichzelf in de schijnwerpers gezet. We gaan de spelers tegemoet die, na een seizoen als amateur, nu een profstatuut hebben! Een speler d

Speeldag 1 van ESL Proximus Cup op CSGO is kolfje naar de hand van Sector One

De eerste speeldag van de ESL Proximus Cup op CSGO vond plaats op 3 april. In dit artikel vind je alle resultaten van de competitie voor spelers uit de Benelux! Sector One bleek van meet af aan zeer s

Stan Van Dessel en Michel Vlap gaan de JPL-strijd virtueel met elkaar aan op FIFA 20

De meeste voetbalwedstrijden zijn wereldwijd uitgesteld vanwege het coronavirus. Professionele spelers kunnen hierdoor niet voetballen. België is geen uitzondering op de regel.

Dimitri Vegas en SMASH Esports organiseren liefdadigheidsevenement tegen corona

De Belgische organisatie SMASH Esports organiseert een liefdadigheidsevenement met een mix van gaming en muziek om donaties in te zamelen die gebruikt zullen worden om het coronavirus te bestrijden. P

ESL Proximus Cup: het CSGO-toernooi toegankelijk voor iedereen

In samenwerking met ESL organiseert Proximus de ESL Proximus Cup, een toernooi op Counter Strike: Global Offensive dat toegankelijk is voor iedereen. In dit artikel vind je alle informatie over deze c

RIV4L College League: eindklassementen krijgen stilaan vorm

Het aftellen is begonnen en de scholen beginnen aan hun laatste wedstrijden. Terwijl sommigen de witte vlag al hebben gehesen, zetten anderen alles op alles om de kwalificatie in de wacht te slepen. W

Belgen AztraL en Bilbo zijn Europees kampioen op Rocket League

Op zondag 29 maart stond Team Dignitas tegenover Renault Vitality in de finale van de Rocket League Championship Series (RLCS). Twee Belgen behoorden tot de line-up van de nieuwe Europese kampioen. De

Gilles Bernard: “Het niveau van de amateurspelers in de Proximus ePro League ligt heel hoog”

Tijdens de Proximus ePro League hebben veel commentatoren hun zegje gedaan. Ook Gilles Bernard, met Stefano Pinna momenteel een van de beste Belgische spelers op FIFA, had heel wat te vertellen. Gille

Sector One wint de Belgian League ongeslagen

30 maart wordt een dag die voor altijd tot de Belgische esportsgeschiedenis zal blijven behoren. Ondanks de lockdown hadden we het geluk om de allereerste finale van de Belgian League, de nationale co

De ploeg en persoonlijke tactiek van Moeskroen-profspeler “Rego”

We hadden eerder al een ontmoeting met RMPVal, die Moeskroen vertegenwoordigde in de reguliere competitie van de Proximus ePro League. Vandaag is het tijd voor Anthony Rocchetti, beter bekend onder he

Ronde van Zwitserland komt met primeur en laat profs virtuele koers rijden

De organisatoren van de Ronde van Zwitserland hebben vandaag een primeur aangekondigd. De WorldTour-wedstrijd zal tussen 22 en 26 april als eerste een volledig virtuele koers organiseren. "Daarin word

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.