Wist je dit al over Downton Abbey?

'Downton Abbey' is een Brits kostuumdrama dat zich afspeelt in de jaren 1912-1925. De zes seizoenen en de extra kerstspecials werden in meer dan 200 landen warm onthaald, mede dankzij de fantastische acteurs en actrices, zoals Hugh Bonneville, Maggie Smith, Dan Stevens, Jim Carter en Penelope Wilton. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar kende je deze aparte feiten en intrigerende verhalen over de reeks al?

We onthullen er al één: er bestaat ook een film van 'Downton Abbey' en die is vanaf 5 februari te bekijken via de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Een flinke duit per aflevering

Een flinke duit per aflevering © ITV

De fenomenale kostuums, een set bouwen in een oud kasteel en levensechte replica’s en historische rekwisieten zijn niet goedkoop. Laat staan het casten van topacteurs en het inhuren van al het personeel achter de schermen. Volgens de makers van de show zou elke episode maar liefst 1 miljoen pond of 1,2 miljoen euro gekost hebben. Tja, om je kijkers op een realistische manier bijna een eeuw terug te sturen in de tijd is wat nodig.  

Authentieke geurtjes op set

Authentieke geurtjes op set © ITV

Omdat de kostuums handgemaakte meesterwerkjes of soms authentieke kostuums waren, mochten de jurken niet gewassen worden. Dezelfde outfit werd dus meermaals per opname of zelfs per seizoen gebruikt. En dat leverde al eens wat geurtjes op de set op. De creatieve aanpak van het kostuumteam: stukjes stof die provisoir in de okselholtes van de kledij werden ingenaaid en die wel af en toe gewassen werden.  

Koningin Elizabeth II is fan (en streng)

Koningin Elizabeth II is fan (en streng) © ITV

De koninklijke biograaf Brian Hoey heeft bevestigd dat heel wat leden van de koninklijke familie graag naar de serie kijken, onder wie de Britse koningin Elizabeth II zelf. Maar Lizzie houdt geen binge-marathons van 'Downton Abbey' puur voor haar eigen entertainment. Ze houdt er namelijk van om incorrecte historische details te spotten. Ook al was er een feitenchecker betrokken op de set, toch vond de monarch nog enkele foutjes. Zo was er in een bepaalde aflevering een soldaat die had meegevochten in de Eerste Wereldoorlog en medailles droeg die pas na de Tweede Wereldoorlog gemaakt werden.  

Verschil in klasse en in… hoogte

Verschil in klasse en in… hoogte © ITV

Matt Milne en Lucille Sharpe – oftewel Alfred Nugent en Miss Reed – moesten vaak samenspelen. Hun personages, een butler en een meid, krijgen gevoelens voor elkaar en grijpen in de wandelgangen elke kans om dat duidelijk te maken. Maar de acteurs schelen in het echt bijna 30 centimeter. Daardoor moest Matt vaak een heel stuk door de knieën gaan en moest Lucille voor sommige scènes zelfs op een kratje staan om goed in beeld te komen naast hem en hem te kunnen kussen.  

Waargebeurde schandalen als verhaallijn

Waargebeurde schandalen als verhaallijn © ITV

De serie is zo waarheidsgetrouw mogelijk wat betreft locatie, gedragingen, decor… maar de gebeurtenissen en personages zijn voornamelijk fictief. Toch komt er hier een daar een verhaallijn aan te pas die gebaseerd is op waargebeurde feiten. Zo sterft in het eerste seizoen een Turkse diplomaat in de slaapkamer van Lady Mary, een ongetrouwde vrouw. Omdat ze niet wil dat ze het onderwerp wordt van een schandaal, versleept ze met haar dienstmeiden het lichaam uit haar kamer. Hoe vergezocht dit ook lijkt, toch onthulde een van de schrijvers dat dit verhaal gebaseerd is op een verhaal dat de oudtante van een kennis in haar dagboek had neergepend.  

Amerikaans woordje uitleg

Amerikaans woordje uitleg © ITV

De show zit bomvol Britse gewoontes, referenties en uitspraken. Toen 'Downton Abbey' in Amerika op het televisiescherm verscheen, vonden de makers het nodig om een woordje uitleg toe te voegen voor de ‘onwetende’ Amerikaan. Zo kwam het idee om vóór elke aflevering enkele typische Britse termen en gebruiken te laten toelichten door de Amerikaanse actrice Laura Linney. Deze keuze werd door velen gezien als ‘neerbuigend tegenover Amerikaanse kijkers’, maar je kan nooit genoeg bijleren, vinden wij!

De Downton Abbey-wet

De Downton Abbey-wet © ITV

In de allereerste aflevering komt meteen een delicaat item aan het licht. Wanneer de wettelijke erfgenamen van Lord Grantham sterven, blijft er niemand over om Downton Abbey aan over te laten. Lord Grantham heeft wel 3 dochters, maar aristocratische titels konden in die tijd niet doorgegeven worden aan vrouwen. En dat is verbazend genoeg nog steeds het geval. Ook al werd er in 2013 een wet voorgelegd in het parlement die dit moest veranderen. Het wetsvoorstel kreeg als officiële naam ‘the Equality (Titles) Bill’, maar werd onofficieel ‘de Downton Abbey-wet’ genoemd. Helaas keurde het parlement de wet niet goed.  

Butler up

Butler up © ITV

Door de serie steeg de aanvraag naar butlers aanzienlijk. Zo werden er tussen 2010 en 2012 (de eerste aflevering kwam uit op 26 september 2010) dubbel zo veel privébutlers ingeschakeld in huishouden over de hele wereld, maar voornamelijk in China, Rusland en het Midden-Oosten. China opende zelfs de eerste butlerschool van het land in 2014. Zeg nu zelf, wie wil er nu geen mannetje in huis dat bij elke vingerknip voor je klaarstaat?  

Van kasteel tot hospitaal

Van kasteel tot hospitaal © ITV

In het tweede seizoen van 'Downton Abbey' wordt het kasteel gebruikt als revalidatiecentrum voor soldaten die gevochten hadden in de Eerste Wereldoorlog. Het kasteel waar de serie is opgenomen, Highclere Castle in Hampshire, stelde in het echt ook maar al te graag zijn deuren open voor mensen in nood. Zo werden er in de jaren ’14-’18 gewonde soldaten opgevangen en in de jaren ’40-’45 ontfermden de inwoners van het kasteel zich over kinderen die door hun ouders weggestuurd waren om te ontsnappen aan de oorlog.  

Meer 'Downton Abbey'-plezier op je scherm

Meer 'Downton Abbey'-plezier op je scherm © Universal Pictures UK

De zes seizoenen uitgekeken? Niet getreurd! Wist je dat je kan nagenieten van de reeks dankzij een even spectaculaire film? In de film - die zich afspeelt in 1927 - krijgt het Downton-gezelschap de koning George V en koningin Mary over de vloer. Het kasteel staat dus in rep en roer, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor romantiek, intriges en spanning tussen je favoriete personages. Droom weg en bekijk de film vanaf 5 februari in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.  

De échte King & Queen op bezoek

De échte King & Queen op bezoek © Getty Images

De plot van de 'Downton Abbey'-film is niet helemaal fictief. Van 8 tot 12 juli 1912 brachten de toenmalige monarchen koning George V en koningin Mary een bezoek aan Wentworth Woodhouse in Yorkshire. Het bezoek was bedoeld om de onderdanen dichter bij de koninklijke familie te brengen en zo de trouw aan de monarchie te versterken onder het volk. Net als in de 'Downton Abbey'-film waren er maanden nodig om het koninklijke gezelschap op gepaste wijze te ontvangen: zowel de bedienden als de inwoners en gasten moesten zich aanpassen aan zo'n bezoek op locatie. Om de link met het originele bezoek in stand te houden, werden enkele scènes opgenomen in Wentworth Woodhouse zelf.

De 'tweedehandse' wardrobe van koningin Mary

De 'tweedehandse' wardrobe van koningin Mary © Shutterstock

De kostuums voor de film werden ontworpen door Anna Mary Scott Robbins, de designer die ook meewerkte aan de kostuums voor de serie, in samenwerking met het bedrijf COSPROP. Dat bedrijf is gespecialiseerd in historische kledij. Maar ze kregen extra hulp om de kledij zo authentiek mogelijk te maken: ze kregen namelijk een deel van koningin Mary's warderobe in handen om te bestuderen. Zo konden ze heel wat details laten terugkomen in de filmkostuums. En het werd nog authentieker: een van de jurken van actrice Geraldine James, die koningin Mary speelt, bevatte zelfs onderdelen van een van de originele jurken.Downton Abbey, de film is vanaf 5 februari beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Waag je kans en win

Bekijk alles

Music Maestro

Bekijk alles
De tien favoriete platen van Sioen

De tien favoriete platen van Sioen

Frederik Sioen is een vaste waarde in het Belgische muzieklandschap. Als hij niet op tour is met zijn bevriende Zuid-Afrikaanse vrienden voor 'Calling Up Soweto' (de hommage aan 'Graceland' van Paul S

10 opvallende Belpopbands uit de jaren ‘80

10 opvallende Belpopbands uit de jaren ‘80

In de jaren ’80 introduceerde Gust De Coster de term Belpop: die sloeg op muziek van Belgische pop- en rockgroepen, voornamelijk uit dat decennium. De eighties waren een vruchtbare bodem voor het genr

Quentin Tarantino in tien songs

Quentin Tarantino in tien songs

Quentin Tarantino kennen we allemaal: 'Pulp Fiction', 'Inglorious Bastards', 'One upon a time in Hollywood', 'From Dusk till Dawn', ... De man rijgt de fantastisch coole films gewoon aaneen. En hij do

Schoon volk op de uitreiking van de MIA’s 2019

Schoon volk op de uitreiking van de MIA’s 2019

Donderdag werden de MIA’s, de prijzen van de Vlaamse muziekindustrie, uitgereikt. Angèle werd de grote winnares van de avond met maar liefst vijf MIA’s maar blonk ook uit door haar afwezigheid.De dert

Nick Cave in tien platen: begeesterend, beklijvend, rauw en echt

Nick Cave in tien platen: begeesterend, beklijvend, rauw en echt

Valt Nick Cave te herleiden tot tien platen? In het geheel niet. 's Mans oeuvre is zodanig omvangrijk dat hij zelf een team van archivarissen nodig heeft om alles te catalogiseren. Met deze selectie v

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (januari 2020)

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (januari 2020)

Ook in januari moesten we weer afscheid nemen van heel wat muzikaal talent. Van Lexii Alijai bijvoorbeeld. De naam zegt je misschien niet veel, maar de Amerikaanse rapster was goed bezig om de muziekw

De rode loper van de Grammy Awards

De rode loper van de Grammy Awards

Op de uitreiking van de 62ste Grammy Awards werden Billie Eilish en Lizzo de grote winnaars. De twee straalden op de rode loper, net als Ariana Grande, Dua Lipa en vele anderen. Bekijk hier een select

Tien van de pot gerukte YouTube-muziekvideo's

Tien van de pot gerukte YouTube-muziekvideo's

Leve het internet! Leve YouTube en leve de creatieve geesten die muziekvideo's uploaden of de artiesten die menen dat hun muziek beter wordt bij gratie van een clipje. Het wereldwijde web onthoudt all

De tien meest invloedrijke vrouwelijke artiesten van 2019

De tien meest invloedrijke vrouwelijke artiesten van 2019

Leve Lady Gaga en alle vrouwen die vandaag het mooie weer maken in de rock, pop, dance etc. Give credit where credit is due. Vrouwelijke artiesten worden nog te vaak onderbelicht en te weinig naar waa

De tien favoriete platen van Sam Vloemans

De tien favoriete platen van Sam Vloemans

Sam Vloemans is muzikant, componist, arrangeur en producer. Hij is de drijvende kracht achter muziekcollectief Cargo Mas, naast eerdere projecten zoals zijn eigen band en Bord du Nord.

2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

Hoog tijd om een blik te werpen op de bands en artiesten die hun opwachting maken voor 2020. We beperken ons in de keuze tot België. Talent genoeg van jonge - en iets oudere - muzikale duizendpoten di

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (december 2019)

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand (december 2019)

December was opnieuw een donkere maand. Verschillende muziekhelden overleden, en schitteren voortaan verder aan de hemel.

Sport in de kijker

Bekijk alles
De voorjaarskoersen van Flanders Classics komen eraan! Flanders wie?

De voorjaarskoersen van Flanders Classics komen eraan! Flanders wie?

Met de Omloop Het Nieuwsblad begint op 29 februari het Vlaamse voorjaarsseizoen. De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn wijd en zijd bekend. Ze worden door miljoenen mensen wereldwijd bekeken en behoren

De UEFA Champions League is er weer: hier kijken we naar uit

De UEFA Champions League is er weer: hier kijken we naar uit

De groepsfase ligt al twee maanden achter ons, dus is het nu tijd voor de achtste finales in de UEFA Champions League. Zestien ploegen uit vijf landen maken hun opwachting in de race naar de beker met

Wat je moet weten over het NBA All Star Weekend

Wat je moet weten over het NBA All Star Weekend

Het is weer feest in de NBA, want het All Star Weekend staat voor de deur. Het is editie nummer 69 van de jaarlijkse hoogmis in het Amerikaanse basketbal. Dit jaar nemen - net zoals vorig jaar - Team

De tien opvallendste wintertransfers (internationaal)

De tien opvallendste wintertransfers (internationaal)

De wintermercato 2020 is er weer één voor de geschiedenisboeken. Het was een transferperiode om duimen en vingers bij af te likken. Zo trokken enkele jonge talenten naar de Europese topploegen en kwam

De mercato is voorbij: een overzicht van alle transfers in de Jupiler Pro League

De mercato is voorbij: een overzicht van alle transfers in de Jupiler Pro League

Wie is vertrokken, wie is erbij gekomen? We geven u per club een overzicht van de inkomende en uitgaande transfers. Zo kunt u zelf oordelen wie zich heeft versterkt en wie verzwakt is…

Niet te missen: sport op Proximus Pickx in februari

Niet te missen: sport op Proximus Pickx in februari

De eerste maand van het nieuwe jaar ligt alweer achter ons. En die bracht al een flinke dosis spanning mee in sportland. Dat belooft enkel maar goeds voor februari. Zo begint de UEFA Champions League

De favorieten en outsiders op de wereldtitel veldrijden (m/v)

De favorieten en outsiders op de wereldtitel veldrijden (m/v)

Het wereldkampioenschap veldrijden staat voor de deur. In het Zwitserse Dübendorf strijden de beste veldrijders van de wereld voor de befaamde regenboogtrui. Grote vraag bij de mannen is: wie klopt Ma

Deze tien dingen vielen al op in het NBA-seizoen

Deze tien dingen vielen al op in het NBA-seizoen

Het NBA-seizoen draait intussen op volle toeren. Dat wil zeggen dat we een eerste balans kunnen opmaken. Tien zaken die ons opvielen, van de opkomst van de LA Lakers en een verbazingwekkende Luka Donc

Het gala van de Gouden Schoen

Het gala van de Gouden Schoen

Hans Vanaken van Club Brugge heeft voor het tweede jaar op rij de Gouden Schoen op zijn naam geschreven. De middenvelder bleef nipt Dieumerci Mbokani van Antwerp voor, ook al een ex-winnaar. Derde wer

Deze tenniss(t)ers moeten we in het oog houden het komende jaar

Deze tenniss(t)ers moeten we in het oog houden het komende jaar

Het Grand Slam-seizoen opent dit jaar op 20 januari en dat gebeurt naar goede gewoonte met de Australian Open in de Rod Laver Arena. Maar naar welke tennissers (m/v) moeten we uitkijken in 2020?Bekijk

Deze tien veldrijders zijn de favorieten en outsiders voor de Belgische trui

Deze tien veldrijders zijn de favorieten en outsiders voor de Belgische trui

Op zondag 12 januari 2020 vindt het Belgisch Kampioenschap veldrijden plaats in Antwerpen. Vorig jaar won Toon Aerts dit BK. Hij haalde daarmee zijn eerste Belgische trui als prof binnen. Maar wie zij

Wie pakken de prijzen bij het Gala van de Gouden Schoen 2019?

Wie pakken de prijzen bij het Gala van de Gouden Schoen 2019?

Wint een speler van Club Brugge voor de vierde keer op rij de Gouden Schoen, wie wordt de beste Belg in het buitenland, wie wordt verkozen tot beste coach, wie is de doelman van het jaar, wie de belof

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
Tv-tips van de week (17 t.e.m. 23 februari)

Tv-tips van de week (17 t.e.m. 23 februari)

Niets op tv? Dat dacht je maar! Wij selecteerden het beste uit het zendschema!

Temptation Island 2020: maak kennis met de verleiders

Temptation Island 2020: maak kennis met de verleiders

Wie zorgt voor de ultieme verleiding in een nieuw seizoen van de ultieme relatietest? Vanaf 28 februari maken deze heren het televisiescherm elke week wat heter. Maak kennis met de acht verleiders die

Deze documentaires op Proximus Pickx mag je niet missen!

Deze documentaires op Proximus Pickx mag je niet missen!

Een documentaire is vaak pakkender dan een ‘gewone’ film, omdat het verhaal echt gebeurd is. Een documentaire kan ook een hele nieuwe hoek belichten van een gekend verhaal. Scherp je kennis aan over e

Cryptische films die je hersenen doen kraken

Cryptische films die je hersenen doen kraken

Wie zegt dat een film per se ontspannend moet zijn? Kies eens voor een film met een goed uitgedokterde plot(twist), raadselachtige mysteries of intriges en laat je uitdagen vanuit je woonkamer. Zo den

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (13 februari)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (13 februari)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

De valentijnspassie laait hoog op bij Proximus Pickx

De valentijnspassie laait hoog op bij Proximus Pickx

Nog tot 19 februari bekijk je de beste romantische komedies en feelgoodfilms op Proximus Pickx in de valentijnselectie. Neem een kijkje in de Op aanvraag-catalogus en kies voor ‘Valentijn voor iederee

Tv-tips van de week (10 t.e.m. 16 februari)

Tv-tips van de week (10 t.e.m. 16 februari)

Film, documentaire, serie of reality? Er is weer voor elk wat wils op tv de komende dagen. Ontdek hier onze aanraders!

Glamour op de rode loper van de Oscars

Glamour op de rode loper van de Oscars

Op de 92ste editie van de Academy Awards schreef Parasite geschiedenis door als eerste niet-Engelstalige film de prijs voor beste film in de wacht te slepen. De belangrijkste acteerprijzen gingen zoal

De beste Oscarwaardige films bekijk je met Proximus Pickx

De beste Oscarwaardige films bekijk je met Proximus Pickx

In de nacht van zondag op maandag werden de Academy Awards of de Oscars uitgereikt. Proximus Pickx pakt uit met een selectie Oscarwaardige films. Ontdek ze hier!Ga naar de Op aanvraag-catalogus van Pr

Films die in één take werden opgenomen

Films die in één take werden opgenomen

Ja, de schoonheid van '1917' schuilt vooral in het feit dat hij in lange takes werd gemaakt. Dat is een zeldzaamheid in de filmwereld. Maar we zijn er toch in geslaagd nog een paar andere dergelijke f

Deze nieuw toegevoegde docu's op Netflix moet je gezien hebben

Deze nieuw toegevoegde docu's op Netflix moet je gezien hebben

Netflix voegt regelmatig nieuwe films en series toe aan haar aanbod en daar zitten vaak schitterende documentaires bij. Elke documentaireliefhebber vindt er zijn gading: docu’s over de prachtige natuu

Ook in februari zit er een leuke bonusfilm bij je Tuttimus en Familus!

Ook in februari zit er een leuke bonusfilm bij je Tuttimus en Familus!

Februari durft al eens nat en stormachtig uit de hoek te komen. Het ideale weer dus om je gezellig in de zetel voor de tv te nestelen. Als Tuttimus en Familus-klant ook deze maand weer je keuze maken

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
Proximus ePro League : speeldag 11

Proximus ePro League : speeldag 11

Het einde van de reguliere competitie is in zicht en wie nu pijnlijk puntenverlies lijdt, kan zijn dromen stilaan beginnen opbergen. Veel wedstrijden om het nog recht te trekken zijn er niet meer, dus

Six Invitational R6S: BDS en Belg rxwd bereiken net niet de finale

Six Invitational R6S: BDS en Belg rxwd bereiken net niet de finale

Hij heeft ons tot de laatste manche laten genieten, maar de droom van de Six Invitational kwam afgelopen zaterdag abrupt ten einde voor de Belg Morgan “rxwd” Pacy. Ondanks de vroege uitschakeling v

Proximus ePro League : speeldag 10

Proximus ePro League : speeldag 10

We kregen enkele serieuze verrassingen voorgeschoteld op speeldag 10. Zo liet leider STVV punten liggen tegen Eupen en kregen zowel Club Brugge als AA Gent een ferme tik te verwerken. De toppers op sp

Wegen van Belg “DRG” en Vitality scheiden

Wegen van Belg “DRG” en Vitality scheiden

De populairste Franse organisatie heeft zojuist het vertrek van een speler aangekondigd, en niet de minste, namelijk de Belg Evan “DRG” Depauw.Vitality ondergaat heel wat verschuivingen. Het team kond

Belgian League: KVM wint eerste keer, Sector One blijft ongeslagen

Belgian League: KVM wint eerste keer, Sector One blijft ongeslagen

Op de vierde speeldag van de Belgian League heeft KVM Esports eindelijk zijn eerste overwinning beet. Sector One gaat door op zijn elan en blijft leider in het klassement. In de eerste wedstrijd va

Drie nieuwe esports-categorieën op Belgian Game Awards 2020

Drie nieuwe esports-categorieën op Belgian Game Awards 2020

De ceremonie ter ere van de beste producties en studio’s van het land is een van de meest bijgewoonde evenementen op de volgende 1UP Conference & Expo. Deze zal plaatsvinden op 21 februari 2020 om 20u

CDC Londen: de Belg Denza verzamelt belangrijke punten

CDC Londen: de Belg Denza verzamelt belangrijke punten

Afgelopen weekend vond de Call of Duty Challengers van Londen plaats. De Belg Bjarne “Denza” Sleebus nam er deel met zijn “Team WaR”. De Call of Duty Challengers (CDC) is de springplank richting de

De ploeg en persoonlijke tactiek van Standard-speler “Sheva”

De ploeg en persoonlijke tactiek van Standard-speler “Sheva”

Na Sint-Truiden en Oostende komt vandaag de tactiek van Standard aan de beurt. Timour “Sheva” Warrimont vertegenwoordigt de Luikse club in de Proximus ePro League. FIFA Ultimate Team Omdat e

Six Invitational R6S: Belgen risze en Crapelle zijn reeds uitgeschakeld

Six Invitational R6S: Belgen risze en Crapelle zijn reeds uitgeschakeld

Zij waren de twee Belgen van het Rogue-team die mochten deelnemen aan de grootste competitie van het jaar op Rainbow Six Siege, maar Valentin “risze” Liradelfo en Laurent “Crapelle” Patriarche zijn de

De ploeg en persoonlijke tactiek van KVO-speler “Dns”

De ploeg en persoonlijke tactiek van KVO-speler “Dns”

Vorige week leerden we Zayror, de speler van STVV in de Proximus ePro League, kennen. Vandaag maken we tijd voor Kevin “Dns” Lenglet, de vertegenwoordiger van KV Oostende. Normaal gezien vertegenwo

Belgisch CSGO-icoon Ex6Tenz gaat op pensioen

Belgisch CSGO-icoon Ex6Tenz gaat op pensioen

Het bericht sloeg in als een bom op de Belgische esports-scene en meer bepaald op het spel Counter Strike: Global Offensive. Kévin “Ex6TenZ” Droolans beëindigt zijn carrière als professionele speler.

RSCA-kapitein Nicky “Taz” Riat: “We zijn van niemand bang!”

RSCA-kapitein Nicky “Taz” Riat: “We zijn van niemand bang!”

Met de Belgian League in volle gang gingen we naar de aanvoerder van het League of Legends-team van RSC Anderlecht. Hij vertelt ons over het debuut in de competitie en ook over de toekomst van de line

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.