Wist je dit al over Downton Abbey?

'Downton Abbey' is een Brits kostuumdrama dat zich afspeelt in de jaren 1912-1925. De zes seizoenen en de extra kerstspecials werden in meer dan 200 landen warm onthaald, mede dankzij de fantastische acteurs en actrices, zoals Hugh Bonneville, Maggie Smith, Dan Stevens, Jim Carter en Penelope Wilton. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar kende je deze aparte feiten en intrigerende verhalen over de reeks al?

We onthullen er al één: er bestaat ook een film van 'Downton Abbey' en die is vanaf 5 februari te bekijken via de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Een flinke duit per aflevering

Een flinke duit per aflevering © ITV

De fenomenale kostuums, een set bouwen in een oud kasteel en levensechte replica’s en historische rekwisieten zijn niet goedkoop. Laat staan het casten van topacteurs en het inhuren van al het personeel achter de schermen. Volgens de makers van de show zou elke episode maar liefst 1 miljoen pond of 1,2 miljoen euro gekost hebben. Tja, om je kijkers op een realistische manier bijna een eeuw terug te sturen in de tijd is wat nodig.  

Authentieke geurtjes op set

Authentieke geurtjes op set © ITV

Omdat de kostuums handgemaakte meesterwerkjes of soms authentieke kostuums waren, mochten de jurken niet gewassen worden. Dezelfde outfit werd dus meermaals per opname of zelfs per seizoen gebruikt. En dat leverde al eens wat geurtjes op de set op. De creatieve aanpak van het kostuumteam: stukjes stof die provisoir in de okselholtes van de kledij werden ingenaaid en die wel af en toe gewassen werden.  

Koningin Elizabeth II is fan (en streng)

Koningin Elizabeth II is fan (en streng) © ITV

De koninklijke biograaf Brian Hoey heeft bevestigd dat heel wat leden van de koninklijke familie graag naar de serie kijken, onder wie de Britse koningin Elizabeth II zelf. Maar Lizzie houdt geen binge-marathons van 'Downton Abbey' puur voor haar eigen entertainment. Ze houdt er namelijk van om incorrecte historische details te spotten. Ook al was er een feitenchecker betrokken op de set, toch vond de monarch nog enkele foutjes. Zo was er in een bepaalde aflevering een soldaat die had meegevochten in de Eerste Wereldoorlog en medailles droeg die pas na de Tweede Wereldoorlog gemaakt werden.  

Verschil in klasse en in… hoogte

Verschil in klasse en in… hoogte © ITV

Matt Milne en Lucille Sharpe – oftewel Alfred Nugent en Miss Reed – moesten vaak samenspelen. Hun personages, een butler en een meid, krijgen gevoelens voor elkaar en grijpen in de wandelgangen elke kans om dat duidelijk te maken. Maar de acteurs schelen in het echt bijna 30 centimeter. Daardoor moest Matt vaak een heel stuk door de knieën gaan en moest Lucille voor sommige scènes zelfs op een kratje staan om goed in beeld te komen naast hem en hem te kunnen kussen.  

Waargebeurde schandalen als verhaallijn

Waargebeurde schandalen als verhaallijn © ITV

De serie is zo waarheidsgetrouw mogelijk wat betreft locatie, gedragingen, decor… maar de gebeurtenissen en personages zijn voornamelijk fictief. Toch komt er hier een daar een verhaallijn aan te pas die gebaseerd is op waargebeurde feiten. Zo sterft in het eerste seizoen een Turkse diplomaat in de slaapkamer van Lady Mary, een ongetrouwde vrouw. Omdat ze niet wil dat ze het onderwerp wordt van een schandaal, versleept ze met haar dienstmeiden het lichaam uit haar kamer. Hoe vergezocht dit ook lijkt, toch onthulde een van de schrijvers dat dit verhaal gebaseerd is op een verhaal dat de oudtante van een kennis in haar dagboek had neergepend.  

Amerikaans woordje uitleg

Amerikaans woordje uitleg © ITV

De show zit bomvol Britse gewoontes, referenties en uitspraken. Toen 'Downton Abbey' in Amerika op het televisiescherm verscheen, vonden de makers het nodig om een woordje uitleg toe te voegen voor de ‘onwetende’ Amerikaan. Zo kwam het idee om vóór elke aflevering enkele typische Britse termen en gebruiken te laten toelichten door de Amerikaanse actrice Laura Linney. Deze keuze werd door velen gezien als ‘neerbuigend tegenover Amerikaanse kijkers’, maar je kan nooit genoeg bijleren, vinden wij!

De Downton Abbey-wet

De Downton Abbey-wet © ITV

In de allereerste aflevering komt meteen een delicaat item aan het licht. Wanneer de wettelijke erfgenamen van Lord Grantham sterven, blijft er niemand over om Downton Abbey aan over te laten. Lord Grantham heeft wel 3 dochters, maar aristocratische titels konden in die tijd niet doorgegeven worden aan vrouwen. En dat is verbazend genoeg nog steeds het geval. Ook al werd er in 2013 een wet voorgelegd in het parlement die dit moest veranderen. Het wetsvoorstel kreeg als officiële naam ‘the Equality (Titles) Bill’, maar werd onofficieel ‘de Downton Abbey-wet’ genoemd. Helaas keurde het parlement de wet niet goed.  

Butler up

Butler up © ITV

Door de serie steeg de aanvraag naar butlers aanzienlijk. Zo werden er tussen 2010 en 2012 (de eerste aflevering kwam uit op 26 september 2010) dubbel zo veel privébutlers ingeschakeld in huishouden over de hele wereld, maar voornamelijk in China, Rusland en het Midden-Oosten. China opende zelfs de eerste butlerschool van het land in 2014. Zeg nu zelf, wie wil er nu geen mannetje in huis dat bij elke vingerknip voor je klaarstaat?  

Van kasteel tot hospitaal

Van kasteel tot hospitaal © ITV

In het tweede seizoen van 'Downton Abbey' wordt het kasteel gebruikt als revalidatiecentrum voor soldaten die gevochten hadden in de Eerste Wereldoorlog. Het kasteel waar de serie is opgenomen, Highclere Castle in Hampshire, stelde in het echt ook maar al te graag zijn deuren open voor mensen in nood. Zo werden er in de jaren ’14-’18 gewonde soldaten opgevangen en in de jaren ’40-’45 ontfermden de inwoners van het kasteel zich over kinderen die door hun ouders weggestuurd waren om te ontsnappen aan de oorlog.  

Meer 'Downton Abbey'-plezier op je scherm

Meer 'Downton Abbey'-plezier op je scherm © Universal Pictures UK

De zes seizoenen uitgekeken? Niet getreurd! Wist je dat je kan nagenieten van de reeks dankzij een even spectaculaire film? In de film - die zich afspeelt in 1927 - krijgt het Downton-gezelschap de koning George V en koningin Mary over de vloer. Het kasteel staat dus in rep en roer, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor romantiek, intriges en spanning tussen je favoriete personages. Droom weg en bekijk de film vanaf 5 februari in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.  

De échte King & Queen op bezoek

De échte King & Queen op bezoek © Getty Images

De plot van de 'Downton Abbey'-film is niet helemaal fictief. Van 8 tot 12 juli 1912 brachten de toenmalige monarchen koning George V en koningin Mary een bezoek aan Wentworth Woodhouse in Yorkshire. Het bezoek was bedoeld om de onderdanen dichter bij de koninklijke familie te brengen en zo de trouw aan de monarchie te versterken onder het volk. Net als in de 'Downton Abbey'-film waren er maanden nodig om het koninklijke gezelschap op gepaste wijze te ontvangen: zowel de bedienden als de inwoners en gasten moesten zich aanpassen aan zo'n bezoek op locatie. Om de link met het originele bezoek in stand te houden, werden enkele scènes opgenomen in Wentworth Woodhouse zelf.

De 'tweedehandse' wardrobe van koningin Mary

De 'tweedehandse' wardrobe van koningin Mary © Shutterstock

De kostuums voor de film werden ontworpen door Anna Mary Scott Robbins, de designer die ook meewerkte aan de kostuums voor de serie, in samenwerking met het bedrijf COSPROP. Dat bedrijf is gespecialiseerd in historische kledij. Maar ze kregen extra hulp om de kledij zo authentiek mogelijk te maken: ze kregen namelijk een deel van koningin Mary's warderobe in handen om te bestuderen. Zo konden ze heel wat details laten terugkomen in de filmkostuums. En het werd nog authentieker: een van de jurken van actrice Geraldine James, die koningin Mary speelt, bevatte zelfs onderdelen van een van de originele jurken.Downton Abbey, de film is vanaf 5 februari beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Music Maestro

Drie hits ter ere van Mariah Careys 50ste verjaardag

Driewerf hoera! Popzangeres Mariah Carey blaast vandaag 50 kaarsjes uit. Reden genoeg om eens te grasduinen in het rijke muzikale oeuvre van de zangeres met de engelenstem.

Clip van de week: Is Everybody Going Crazy?

Het zijn bizarre tijden omwille van het coronavirus. In heel wat landen ligt het sociale leven helemaal plat. Ook wij Belgen worden gevraagd “in ons kot” te blijven. Onze ‘lockdown light’ loopt nu al

Muziek in tijden van corona: klassiek bij je thuis

Concerten bij je thuis! De komende weken kan je van de nood een deugd maken en je woonkamer omtoveren tot een heuze concertzaal. Maar liefst veertien Europese klassieke concertzalen gaan de komende ti

Deze 5 muziekpodcasts moet je zeker gehoord hebben

Podcasts zijn de laatste jaren opnieuw heel populair. Het format biedt luisteraars niets dan voordelen: je kan een programma beluisteren waar en wanneer je wilt, en de kwaliteit van veel uitzendingen

Deze vijf lentehits sleuren je door de lockdown

Vergeet corona en lockdowns: dit zijn de hits die u door deze ellendige periode zullen sleuren. Draaien aan die volumeknop, en meebrullen maar!

Clip van de week: Love Lockdown

Het zijn bizarre tijden omwille van het coronavirus. In heel wat landen ligt het sociale leven helemaal plat. Ook wij Belgen worden gevraagd “in ons kot” te blijven. Ook al spreekt de Belgische regeri

"Live 4 Quarantine": pik topconcerten mee vanuit jouw zetel

De coronapandemie treft naast gewone mensen ook talloze artiesten. Dat weerhoudt enkelen er echter niet van om met vernuftige oplossingen op de proppen te komen. Zo bieden een aantal artiesten livestr

4 concerten die je helpen de coronaquarantaine door te komen

Als gevolg van het coronavirus dienen velen onder ons gedwongen thuis te blijven. Weet je niet meteen wat gedaan met je vrijgekomen tijd, dan heeft Proximus Pickx 4 concerten die het herbekijken meer

5 nieuwe liedjes die u deze week zeker eens moet beluisteren

Er werd de voorbije week heel wat nieuwe muziek op ons afgevuurd. Wij beluisterden voor u dit nieuwe, muzikale geweld en selecteerden 5 singles die u deze week in uw Spotify-lijst mag opslaan.

Clip van de week: 'I Love Me' van Demi Lovato

Demi Lovato is terug. Na een overdosis in 2018 stelt de zangeres het beter en daar zingt ze ook over in haar nieuwe single.

Vergeet corona, ziehier de festivalzomer

Corona is alles wat de klok slaat dezer dagen, maar Pickx biedt u prettiger vooruitzichten. Met onze festivalkalender als leidraad kan je tussen vier muren alvast aftellen naar de talloze muziekfeeste

Vijf vrouwelijke artiesten om dit jaar naar uit te kijken

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en dus zetten we bij Proximus Pickx vijf vrouwelijke artiesten in de schijnwerpers die we dit jaar van nabij zullen volgen.

Sport in de kijker

Uitgelicht: 5 masterclasses van Jonathan David

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

One day, one goal: de schicht van Marco van Basten

Op 25 juni 1988 kroonde Nederland zich tot Europees kampioen. Het werd voor Oranje de eerste en enige triomftocht ooit in het mondiale voetbal. Nederland haalde het in de finale van de toenmalige Sovj

On this day: drama voor de Belgische autosport

Jacky Ickx is de meest succesvolle Belgische autocoureur aller tijden. Maar in 1969, toen Jacky Ickx zijn eerste van zes overwinningen in de 24 uur van Le Mans boekte, kwam er ook een einde aan de bel

Basket Day: Focus op de EuroMillions Basketbal League

Omwille van de Covid-19-pandemie zijn alle sportevenementen geannulerd of uitgesteld voor de komende weken. In afwachting van de terugkeer van de grote wedstrijden past Proximus Sports de programmerin

One day, one goal: Iniesta schiet Barcelona van de hemel naar de hel

6 mei 2009 is tot op vandaag een dag die de fans van Chelsea liever zouden vergeten. Die dag leken de Blues op weg naar de finale van de Champions League, tot ene Andrés Iniesta in de laatste minuten

On this day: de geboorte van Igor Astarloa

Ex-wielrenner Igor Astarloa mag vandaag 43 kaarsjes uitblazen. De Spaanse baroudeur beleefde tussen de jaren 2000 en 2009 enkele mooie triomftochten, niet in het minst een wereldtitel op de weg.

Uitgelicht: kampioenswedstrijden in de Jupiler Pro League

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

One day, one goal: Agüero bezorgt Man City op de valreep de titel

Op 13 mei 2012 schoot Sergio Agüero zijn ploeg Manchester City naar een delirium. In de ultieme seconden tijdens de slotspeeldag, bezorgde hij de Citizens de titel na maar liefst 44 jaar wachten. Tijd

On this day: zwarte dag voor het Belgische wielrennen

28 maart 2016 staat te boek als een gitzwarte dag voor het Belgische wielrennen. Dag op dag vier jaar geleden verloor ons land in één klap twee jeugdige wielrenners: Antoine Demoitié en Daan Myngheer.

Uitgelicht: Rode Duivels in de Champions League

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

One day, one goal: Rooney zet Manchester City op zijn plaats

Een derby is nooit een match zoals een ander. In februari 2011 vormt de partij tussen Manchester United en Manchester City geen uitzondering, want de match werd gekleurd door een buitengewone ingeving

Wielerjargon: de bus en buschauffeur

Nu het wielerseizoen momenteel stil ligt vanwege het coronavirus, halen we enkele klassiekers uit het wielerjargon van stal om zo de voeling met de trappers alvast niet te verliezen. In deze afleverin

Focus op films, series & tv

Aflevering 4 De Mol: "Hoe vaak ga je dat nog flikken?"

Aflevering vier van De Mol bracht de zeven overgebleven kandidaten naar de Griekse hoofdstad Athene. De geldpot zou mooi gespekt worden, maar ook het vertrouwen in de groep kreeg alvast een ferme deuk

Dit zijn de nieuwe singles van First Dates

Het eerste Vlaamse First Dates-restaurant is geopend op Eén. Elke week leren de kijkers een diverse groep singles kennen, op zoek naar de ware liefde. De zenuwen en kriebels die gepaard gaan met zo'n

Niet te missen op tv (30 maart - 5 april): 5 programma’s om voor in uw kot te blijven

In 2014 zaten bijna een miljoen mensen op het puntje van hun stoel voor ‘Cordon’ op VTM.

Summer Time

Zaterdag op zondag is het zomeruur opnieuw ingevoerd. Om 2 uur precies is de klok een uur vooruit gedraaid, zodat we uitkomen op de standaardtijd GMT +2 (of de wereldtijd plus twee uur). De tijd is oo

Van peper in hun gat tot stukje tekst vergeten: dit waren de laatste knock-outs in The Voice Kids

In The Voice Kids waren we gisteren toe aan de laatste knock-outronde alvorens het VTM-programma zich opmaakt voor de eindstrijd. Wie pakte de laatste tickets richting de halve finales? Een overzicht.

Lichten uit voor Earth Hour: deze docu’s richten de spots op de klimaatzaak

Vandaag is Earth Hour: een internationaal evenement waarbij de lichten overal ter wereld één uur gedoofd worden, om ons bewust te maken van de klimaatproblematiek. De actie verzeilt misschien op de ac

Dit is uw vrijdagavondfilm: "The Broken Circle Breakdown"

Nu cafés, restaurants en andere etablissementen nog steeds no-go zones zijn, is een gezellige avond voor de buis een aantrekkelijk alternatief. Elke week selecteert Proximus Pickx de vrijdagavondfilm

“Ik wil een elftal kinderen”: de beste quotes uit ‘First Dates’

Het is zover: het internationale succesprogramma ‘First Dates’ heeft nu ook Vlaanderen in zijn greep. De zevende aflevering van de Vlaamse versie was deze week op de buis te zien. Mooie praatjes, merk

Gelukkige 57e verjaardag, Quentin Tarantino!

Quentin Tarantino begon zijn carrière in Hollywood als het enfant terrible van de filmwereld, maar zijn status groeide film na film. Vandaag wordt QT tot de allergrootsten van Tinseltown gerekend. Wij

Nieuw op Netflix vanaf eind maart en in april

De nieuwe serie ‘The Letter for the King’ is gebaseerd op het Nederlandse boek ‘De brief voor de Koning’ van Tonke Dragt.

Niets is wat het lijkt: deze films zetten je hersencellen aan het werk

Op zoek naar afleiding in deze coronatijden? Met deze films uit de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx krijgt verveling alvast geen kans! Wedden dat je hersenen zullen kraken bij deze topfilms?Na

Deze ziekenhuisseries genezen de eenzaamheid in dagen van lockdown

Verscheidene ziekenhuisreeksen zagen de afgelopen jaren het levenslicht. Allen trachten ze op een pragmatische manier het reilen en zeilen achter de ziekenhuismuren bloot te leggen, maar toch beschikk

Nieuws van het esports-front

Ronde van Zwitserland komt met primeur en laat profs virtuele koers rijden

De organisatoren van de Ronde van Zwitserland hebben vandaag een primeur aangekondigd. De WorldTour-wedstrijd zal tussen 22 en 26 april als eerste een volledig virtuele koers organiseren. "Daarin word

Belgian League: reguliere klassement wordt gerespecteerd in play-offs

Het uur van de waarheid is aangebroken. Na een spannend seizoen, een ommekeer op de laatste dag en de suprematie van Sector One hoopten we in deze eerste play-offs in de geschiedenis van de Belgian Le

Stefano Pinna en Gilles Bernard vertegenwoordigen België op FIFA 20 tegen Zwitserland

Stefano Pinna en Gilles Bernard zijn de beste Belgische vertegenwoordigers op FIFA 20. Daarom vormen zij het duo dat deelneemt aan de nationale esportswedstrijden van de Royal Belgian Football Associa

RIV4L College League: het gaat er hard aan toe in de arena’s van Rocket League

We beginnen aan de negende week van de competitie en alles lijkt in gereedheid voor de eindsprint. De tenoren hebben zich bekend gemaakt maar moeten de kwalificatie nog over de streep trekken, terwijl

De CSGO ESL One Rio Major is uitgesteld door het coronavirus

Het coronavirus dwingt veel organisatoren van esportsevenementen om hun toernooien vanwege de lockdown in veel landen uit te stellen of af te gelasten. Ook de ESL One Rio Major van CSGO, die in mei ve

De ploeg en persoonlijke tactiek van Zulte Waregem-profspeler “Nycom”

Nu de reguliere competitie langzaam ten einde loopt, is het tijd om de profs die deelnemen aan de Proximus ePro League beter te leren kennen. Om te beginnen gaan we naar Zulte Waregem om Nicolas “Nyco

Asensio schenkt Real Madrid de zege in FIFA20-toernooi

Op het veld scoort Marcos Asensio door blessureleed al een tijdje niet meer voor Real Madrid, maar in het populaire voetbalspel FIFA20 heeft hij zijn team zondag de overwinning bezorgd in een onlineto

De ploeg en persoonlijke tactiek van Charleroi-profspeler “Matthax”

Na een bezoekje aan Zulte Waregem en de voorstelling van hun profspeler trekken we vandaag naar Charleroi om hun jonge goudklomp te ontdekken. Matthias “Matthax” Rousselet vertegenwoordigt Sporting Ch

Proximus en de Pro League lanceren de Proximus Pro League e-cup op FIFA 20

De voetbalcompetities liggen tijdelijk stil door de maatregelen die genomen zijn om het Corona-virus in te dijken. De Pro League en haar partners zaten de voorbije week echter niet stil en hebben de k

Stefano Pinna: “Genk kan de Proximus ePro League winnen”

Gedurende wedstrijddagen bevinden zich heel wat mensen in de backstage van de Proximus ePro League. Tussen de begeleiders, coaches, organisatoren en gasten is het onmogelijk om geen interessante en ve

Creatief in tijden van corona: Formule 1 lanceert virtuele GP’s

De Formule 1-wereld ligt net als vele andere sportcompetities helemaal stil wegens het coronavirus. De organisatie achter de brommende bolides is nu met een creatief idee op de proppen gekomen. Alle G

RIV4L College League: ULB neemt koppositie over van EPHEC

We hadden het vorige week al aangekondigd. Hoewel EPHEC mooi aan de leiding stond, volgden in haar spoor PXL en de ULB. En het is inderdaad die laatste die slechts een paar dagen nodig heeft gehad om

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.