Wist je dit al over Downton Abbey?

Films | 'Downton Abbey' is een Brits kostuumdrama dat zich afspeelt in de jaren 1912-1925. De zes seizoenen en de extra kerstspecials werden in meer dan 200 landen warm onthaald, mede dankzij de fantastische acteurs en actrices, zoals Hugh Bonneville, Maggie Smith, Dan Stevens, Jim Carter en Penelope Wilton. Dat wist je waarschijnlijk al. Maar kende je deze aparte feiten en intrigerende verhalen over de reeks al?

We onthullen er al één: er bestaat ook een film van 'Downton Abbey' en die is vanaf 5 februari te bekijken via de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Door MF

Deel dit nieuws

Een flinke duit per aflevering

De fenomenale kostuums, een set bouwen in een oud kasteel en levensechte replica’s en historische rekwisieten zijn niet goedkoop. Laat staan het casten van topacteurs en het inhuren van al het personeel achter de schermen. Volgens de makers van de show zou elke episode maar liefst 1 miljoen pond of 1,2 miljoen euro gekost hebben. Tja, om je kijkers op een realistische manier bijna een eeuw terug te sturen in de tijd is wat nodig.  

Authentieke geurtjes op set

Omdat de kostuums handgemaakte meesterwerkjes of soms authentieke kostuums waren, mochten de jurken niet gewassen worden. Dezelfde outfit werd dus meermaals per opname of zelfs per seizoen gebruikt. En dat leverde al eens wat geurtjes op de set op. De creatieve aanpak van het kostuumteam: stukjes stof die provisoir in de okselholtes van de kledij werden ingenaaid en die wel af en toe gewassen werden.  

Koningin Elizabeth II is fan (en streng)

De koninklijke biograaf Brian Hoey heeft bevestigd dat heel wat leden van de koninklijke familie graag naar de serie kijken, onder wie de Britse koningin Elizabeth II zelf. Maar Lizzie houdt geen binge-marathons van 'Downton Abbey' puur voor haar eigen entertainment. Ze houdt er namelijk van om incorrecte historische details te spotten. Ook al was er een feitenchecker betrokken op de set, toch vond de monarch nog enkele foutjes. Zo was er in een bepaalde aflevering een soldaat die had meegevochten in de Eerste Wereldoorlog en medailles droeg die pas na de Tweede Wereldoorlog gemaakt werden.  

Verschil in klasse en in… hoogte

Matt Milne en Lucille Sharpe – oftewel Alfred Nugent en Miss Reed – moesten vaak samenspelen. Hun personages, een butler en een meid, krijgen gevoelens voor elkaar en grijpen in de wandelgangen elke kans om dat duidelijk te maken. Maar de acteurs schelen in het echt bijna 30 centimeter. Daardoor moest Matt vaak een heel stuk door de knieën gaan en moest Lucille voor sommige scènes zelfs op een kratje staan om goed in beeld te komen naast hem en hem te kunnen kussen.  

Waargebeurde schandalen als verhaallijn

De serie is zo waarheidsgetrouw mogelijk wat betreft locatie, gedragingen, decor… maar de gebeurtenissen en personages zijn voornamelijk fictief. Toch komt er hier een daar een verhaallijn aan te pas die gebaseerd is op waargebeurde feiten. Zo sterft in het eerste seizoen een Turkse diplomaat in de slaapkamer van Lady Mary, een ongetrouwde vrouw. Omdat ze niet wil dat ze het onderwerp wordt van een schandaal, versleept ze met haar dienstmeiden het lichaam uit haar kamer. Hoe vergezocht dit ook lijkt, toch onthulde een van de schrijvers dat dit verhaal gebaseerd is op een verhaal dat de oudtante van een kennis in haar dagboek had neergepend.  

Amerikaans woordje uitleg

De show zit bomvol Britse gewoontes, referenties en uitspraken. Toen 'Downton Abbey' in Amerika op het televisiescherm verscheen, vonden de makers het nodig om een woordje uitleg toe te voegen voor de ‘onwetende’ Amerikaan. Zo kwam het idee om vóór elke aflevering enkele typische Britse termen en gebruiken te laten toelichten door de Amerikaanse actrice Laura Linney. Deze keuze werd door velen gezien als ‘neerbuigend tegenover Amerikaanse kijkers’, maar je kan nooit genoeg bijleren, vinden wij!

De Downton Abbey-wet

In de allereerste aflevering komt meteen een delicaat item aan het licht. Wanneer de wettelijke erfgenamen van Lord Grantham sterven, blijft er niemand over om Downton Abbey aan over te laten. Lord Grantham heeft wel 3 dochters, maar aristocratische titels konden in die tijd niet doorgegeven worden aan vrouwen. En dat is verbazend genoeg nog steeds het geval. Ook al werd er in 2013 een wet voorgelegd in het parlement die dit moest veranderen. Het wetsvoorstel kreeg als officiële naam ‘the Equality (Titles) Bill’, maar werd onofficieel ‘de Downton Abbey-wet’ genoemd. Helaas keurde het parlement de wet niet goed.  

Butler up

Door de serie steeg de aanvraag naar butlers aanzienlijk. Zo werden er tussen 2010 en 2012 (de eerste aflevering kwam uit op 26 september 2010) dubbel zo veel privébutlers ingeschakeld in huishouden over de hele wereld, maar voornamelijk in China, Rusland en het Midden-Oosten. China opende zelfs de eerste butlerschool van het land in 2014. Zeg nu zelf, wie wil er nu geen mannetje in huis dat bij elke vingerknip voor je klaarstaat?  

Van kasteel tot hospitaal

In het tweede seizoen van 'Downton Abbey' wordt het kasteel gebruikt als revalidatiecentrum voor soldaten die gevochten hadden in de Eerste Wereldoorlog. Het kasteel waar de serie is opgenomen, Highclere Castle in Hampshire, stelde in het echt ook maar al te graag zijn deuren open voor mensen in nood. Zo werden er in de jaren ’14-’18 gewonde soldaten opgevangen en in de jaren ’40-’45 ontfermden de inwoners van het kasteel zich over kinderen die door hun ouders weggestuurd waren om te ontsnappen aan de oorlog.  

Meer 'Downton Abbey'-plezier op je scherm

De zes seizoenen uitgekeken? Niet getreurd! Wist je dat je kan nagenieten van de reeks dankzij een even spectaculaire film? In de film - die zich afspeelt in 1927 - krijgt het Downton-gezelschap de koning George V en koningin Mary over de vloer. Het kasteel staat dus in rep en roer, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor romantiek, intriges en spanning tussen je favoriete personages. Droom weg en bekijk de film vanaf 5 februari in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.  

De échte King & Queen op bezoek

De plot van de 'Downton Abbey'-film is niet helemaal fictief. Van 8 tot 12 juli 1912 brachten de toenmalige monarchen koning George V en koningin Mary een bezoek aan Wentworth Woodhouse in Yorkshire. Het bezoek was bedoeld om de onderdanen dichter bij de koninklijke familie te brengen en zo de trouw aan de monarchie te versterken onder het volk. Net als in de 'Downton Abbey'-film waren er maanden nodig om het koninklijke gezelschap op gepaste wijze te ontvangen: zowel de bedienden als de inwoners en gasten moesten zich aanpassen aan zo'n bezoek op locatie. Om de link met het originele bezoek in stand te houden, werden enkele scènes opgenomen in Wentworth Woodhouse zelf.

De 'tweedehandse' wardrobe van koningin Mary

De kostuums voor de film werden ontworpen door Anna Mary Scott Robbins, de designer die ook meewerkte aan de kostuums voor de serie, in samenwerking met het bedrijf COSPROP. Dat bedrijf is gespecialiseerd in historische kledij. Maar ze kregen extra hulp om de kledij zo authentiek mogelijk te maken: ze kregen namelijk een deel van koningin Mary's warderobe in handen om te bestuderen. Zo konden ze heel wat details laten terugkomen in de filmkostuums. En het werd nog authentieker: een van de jurken van actrice Geraldine James, die koningin Mary speelt, bevatte zelfs onderdelen van een van de originele jurken.



Downton Abbey, de film is vanaf 5 februari beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top