15 Belgische esporters om te volgen in 2020

Door Proximus

Deel dit nieuws

Met het esports-seizoen dat geleidelijk aan hervat, biedt Proximus u een panel van vijftien Belgische spelers aan die dankzij hun prestaties waarschijnlijk het nieuws zullen halen in 2020!

COUNTER-STRIKE: GLOBAL OFFENSIVE

Nicolas “Keoz” Dgus

© Syman Gaming

Keoz is vandaag de enige Belgische speler die actief is in een internationaal CSGO-team van hoog niveau.

Als onderdeel van de organisatie Syman Gaming uit Kazachstan kwam hij uit een goed jaar 2019, met een titel op de NEST Pro Series in december. Syman Gaming is nog steeds in de running voor een kwalificatie voor de World Electronic Sports Games (WESG) en zal er alles aan doen om dit jaar deel te nemen aan een nieuwe “Major”.

Keoz wordt door velen beschouwd als een ruwe diamant in de nieuwe Franstalige CSGO-scene. Hij vertegenwoordigt de volgende generatie zwart-geel-rood talent in de mondiale competitiewereld.

David “Davidp” Prins

© OMEN Atlantic Challenge

Davidp maakte tot voor kort deel uit van de Spaanse organisatie “Heretics”. Nadat hij door het team werd bedankt, niet zonder dat hij daarbij de MDL-plek met zich meenam, stond hij beetje bij beetje op en startte hij een nieuw project.

Met zijn ticket voor de MDL op zak is hij erin geslaagd om een groepje vertrouwelingen om zich heen te verzamelen om de ladder van de competitie scene te beklimmen.

De line-up van zijn “Demolition Crew” bestaat uit de Duitser Bastian “ayken” Schend, de Fransman David “devodudek” Dobrosavljevic, de Zweed Simon “tabz” Fledt en de Litouwer Aurimas “Bymas” Pipiras.

Meer dan waarschijnlijk zal de Belg dit seizoen een nieuwe organisatie vinden en zijn voormalige team willen bewijzen dat hij de kwaliteiten heeft om op hoog niveau te spelen!

Antoine “to1nou” Pirard

© HLTV

Dit is waarschijnlijk de meest discrete en onderschatte esporter van alle Belgische spelers. De voormalige speler van Team LDLC werkte vaak in de schaduw van zijn landgenoot Kevin “Ex6TenZ” Droolans. Loyaal, toegewijd en begaafd heeft de vriendelijke Belg zich nooit onttrokken aan zijn taak.

Helaas heeft hij zich nooit op het hoogste niveau van de discipline kunnen tonen. Hij heeft echter wel zijn stempel op de Franstalige subtop weten te drukken.

Op dit moment opereert hij in de ESEA naast Matthieu “matHEND” Roquigny en Alexandre “bodyy” Pianaro. Onze landgenoot zou weer “back in business” kunnen zijn met teamgenoten.

Kevin “Ex6TenZ” Droolans

© HLTV

Ziehier waarschijnlijk een van de beroemdste Franstalige kapiteins op de CSGO-scene. Hoewel hij gedurende lange tijd gerespecteerd werd voor zijn verwezenlijking van succesvolle projecten, is Ex6TenZ sinds zijn vertrek uit GamerLegion niet langer onderdeel van de professionele CSGO-scene.

De man heeft zijn carrière echter niet opgegeven en we kunnen hem nog steeds tegenkomen op evenementen die op Belgische bodem worden georganiseerd. Hij zal trouwens in actie komen op de volgende LouvardGame.

Ondanks dat we zijn toekomst als speler nog niet kennen, mag een terugkeer als coach of aan het hoofd van een nieuw project in 2020 niet worden uitgesloten. Tegenstanders zullen moeten oppassen voor het gewonde dier, want de Belg zal meer dan ooit zijn tanden laten zien!

Adil “ScreaM” Benrlitom

© HLTV

ScreaM is zonder twijfel de bekendste Belgische speler in de wereld van CSGO. Na de dagen van Team EnVyUs mee gekleurd te hebben, heeft hij geen enkel teken van leven meer gegeven op het professionele circuit sinds hij GamerLegion verliet (op hetzelfde moment als Ex6tenZ).

Sindsdien is hij nogal discreet op weg naar een carrière als caster/streamer en surft hij op zijn populariteit. Een terugkeer is ook mogelijk in 2020. In dat geval zullen we de prestaties van onze beste vertegenwoordiger op de voet moeten volgen.

Afwachten of dit zal gebeuren en of de Belg zijn motivatie en vaardigheden van weleer zal kunnen terugvinden…

LEAGUE OF LEGENDS

Gabriël “Bwipo” Rau

© Colin Young-Wolff | Riot Games

De Belg, toplaner bij Fnatic, is momenteel een van onze beste vertegenwoordigers op League of Legends. Hij behaalde in 2019 op het “All-Star Event” de titel van beste speler in 1v1 en hij heeft het afgelopen seizoen heel wat ervaring opgedaan op hoog niveau en op talrijke podia.

Zijn overwinningen in de regionale LEC-finale en de Rift Rivals vormden de beloning voor een druk seizoen.

Na een voorzichtige herstart van de LEC-competitie (één overwinning en één nederlaag) dit weekend, zou onze landgenoot dit seizoen zijn weg verder moeten zetten en zo nieuwe titels mee naar huis brengen.

Yasin “Nisqy” Dinçer

© Riot Games

De andere Belgische speler op het hoogste niveau van de discipline is niemand minder dan de midlaner van de Amerikaanse organisatie Cloud9.

Hij hernam de competitie afgelopen weekend in de LCS, de Amerikaanse tegenhanger van de LEC. Met twee overwinningen in evenveel wedstrijden is hij zijn seizoen goed begonnen. Hij komt uit een teleurstellend jaar 2019, ondanks enkele mooie podia in de LCS.

Meer dan ooit gemotiveerd door zijn sterke start dit seizoen, zou de Belg dit jaar in staat moeten zijn om in een of andere grote competitie een topprestatie te leveren.

Amaury “Moopz” Minguerche

© Team MCES

De voormalige speler van Team LDLC, Team Vitality, Gambit Esports en vele andere was ook even aan de slag als coach bij de MAD Lions.

De Belg sloot zich vorig jaar uiteindelijk aan bij Team MCES. Als derde in de LFL Summer van 2019 zal hij dit seizoen opnieuw zijn geluk beproeven in de competitie. Zijn team maakte vorig weekend niettemin de slechtst mogelijke start met twee nederlagen op rij.

De Support van Team MCES zou nog steeds gespot kunnen worden door een toporganisatie via het Franse nationale kampioenschap.

Maarten “Phoenix” Van Dyck

© Belgian League

Laten we teruggaan naar ons nationaal kampioenschap waar Phoenix vorig jaar de MVP-titel won in de finale van het ESL Proximus Championship.

De toplaner speelt momenteel voor de favoriet van de Belgian League (Sector One) en heeft nieuwe ambities dankzij een ambitieuze en getalenteerde line-up!

De “Foxes” hebben na een geweldige start en twee onbetwiste overwinningen in de Belgian League meteen indruk gemaakt op de tegenstand! Het valt nog te bezien hoe ver dit team kan geraken en of onze landgenoot de interesse van grotere organisaties zal wekken.

Nicky “Taz” Riat

© Marcelo Maragni | Red Bull

Taz is een van de bekendste spelers in België. De midlaner is al vele jaren actief op de competitieve scene en heeft dit jaar van zich laten horen na kwalificatie voor de Redbull Player One, het internationale 1v1-toernooi op League of Legends.

Taz is zeer actief in de Franstalige community en vertegenwoordigt momenteel de kleuren van voetbalploeg RSC Anderlecht. Samen met zijn teamgenoten is hij een serieuze outsider in de Belgian League. Hij begon het toernooi zoals het moest met een overwinning tegen zijn vroegere team Brussels Guardians.

De Belg, die aankondigde een serieuze comeback te maken, zal de komende maanden nauwlettend in de gaten worden gehouden!

FIFA 20

Stefano Pinna

© LOSC MCES

Stefano is de beste Belgische speler op FIFA van de afgelopen jaren. Hij speelde in internationale competities en werd in 2018 wereldkampioen op Playstation 4!

Nadat hij in het verleden speelde voor PSV Eindhoven en Team Bundled, laat onze landgenoot nu zijn talent zien bij LOSC (voetbalclub in de Franse eerste klasse).

De jonge Belg heeft tot nu toe niet veel succes gehad met de komst van FIFA 20, hoewel hij zich wel heeft weten te kwalificeren voor de laatste twee FUT Champions Cups.

Deze wisselvallende resultaten irriteren Stefano, die dat ook laat merken op sociale media. Dat zijn we niet gewoon van de jongeman.

Het is echter altijd opletten geblazen voor een gewond dier. Het zou zomaar kunnen dat de Belg in de loop van het jaar zijn beste niveau terugvindt.

Gilles Bernard

© LOSC MCES

Gilles heeft heel vaak in de schaduw van Stefano gestaan. De Belg bezit echter onmiskenbare kwaliteiten en maakte Lille gelukkig vóór de transfer van Stefano. Hij eindigde zelfs op het podium van het Franse nationale kampioenschap onder de LOSC-kleuren.

Vandaag de dag zit Gilles zonder officiële organisatie en blijft hij de virtuele terreinen bewandelen. Na het missen van de eerste FUT Champions Cup van het seizoen, loonden zijn inspanningen dit weekend eindelijk met een kwalificatie voor de volgende manche van de competitie.

Hij kent het toernooi heel goed, want hij heeft de afgelopen seizoenen al meerdere keren meegedaan. Deze kwalificatie moet het seizoen van de Limburger definitief lanceren.

Elias “ZayroR” Bray

Dit is de verrassing van het seizoensbegin van de Proximus ePro League. ZayroR legt momenteel een quasi foutloos parcours af. Hij overvleugelde de tegenstand en staat logischerwijs aan kop in het klassement.

Als lid van team EGO verbaast de officiële vertegenwoordiger van Sint-Truiden de waarnemers met zijn spel en ambities.

De jongeman, die we vaak tegenkomen op toernooien georganiseerd binnen onze landsgrenzen, heeft alle kwaliteiten om zich te kwalificeren voor de play-offs van de competitie, waarin hij wie weet de professionele spelers het vuur aan de schenen kan leggen.

Zijn parcours moet zeker van nabij gevolgd worden!

Abdullah Waiss

De jonge Abdullah Waiss is een bekende naam op de Belgische FIFA-scene. Na veel ervaring te hebben opgedaan in zijn jonge carrière, is zijn grootste prestatie tot nu toe het winnen van de Ziggo eBattle, georganiseerd door Ajax Amsterdam. Zo vloog hij met de vertegenwoordigers van de club naar de Verenigde Staten om deel te nemen aan een bootcamp.

Vandaag vertegenwoordigt hij Genk in de ePro League en staat hij op de tweede plaats in de reguliere competitie, net achter Elias “ZayroR” Bray. Zijn spelniveau ligt duidelijk hoger dan dat van de meeste van zijn tegenstanders. Een goed kampioenschap zou in de toekomst veel deuren voor hem kunnen openen.

Matthias “MatthaX” Rousselet

© MatthaX

MatthaX is het nieuwe wonderkind van de Belgische scene. Op slechts 16-jarige leeftijd heeft de speler al enkele prestaties op zijn cv staan, waaronder verschillende etappes van de Cora Esport Tour en de LouvardGame.

De Carolo, die als professionele speler in de Proximus ePro League de club van zijn hart vertegenwoordigt, krijgt een mooie kans voorgeschoteld om zich te bewijzen tegen taaie tegenstanders op een toernooi met inzet.

Sporting Charleroi heeft veel vertrouwen in zijn wonderkind en verwacht goede resultaten van de jongeman. Zal hij in 2020 doorbreken of heeft hij nog een extra jaar nodig om ervaring en volwassenheid in zijn spel op te doen?

De bovenstaande spelers kan je tijdens de ePro League volgen op Proximuspickx.be/esports en via de Proximus-decoder (via het menu “Shop” > “Andere” > “Sports”) of via de menu-tab “Proximus VOD” > Sportsectie voor V7-decoders.

We zijn benieuwd hoeveel artikels over deze spelers geschreven zullen worden in 2020!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top