Cryptische films die je hersenen doen kraken

Films | Wie zegt dat een film per se ontspannend moet zijn? Kies eens voor een film met een goed uitgedokterde plot(twist), raadselachtige mysteries of intriges en laat je uitdagen vanuit je woonkamer. Zo denk je mee met de personages en krijgt een luie filmavond plots een ander karakter. Deze tien cryptische films zullen de radartjes in je hoofd op volle toeren doen draaien.

Door MF

Deel dit nieuws

Inception

Leonardi di Caprio speelt Dominick, een spion die infiltreert in de gedachten van mensen en zo het onbewuste kan verkennen. Dankzij vooruitstrevende technologie kunnen hij en zijn collega's dromen of herinneringen opwekken om informatie los te wrikken. Maar het addertje: wie te veel of te diep in herinneringen verzeild raakt, weet geleidelijk aan niet meer wat de realiteit is en wat de droomwereld. Daarom heeft elk hoofdpersonage een ‘veiligheidsitem’ dat hem of haar eraan helpt te herinneren dat ze in een droom zitten. Dominicks item is een tol die valt in de echte wereld en blijft draaien in de droomwereld. Aan jou om te beslissen hoe je het open einde van de film interpreteert.  

Limitless

Eddie Morra ontdekt een nieuwe wereld wanneer hij een experimentele pil neemt die hem ongeziene eigenschappen geeft. Naast het feit dat hij plots enorm succesvol wordt in alles wat hij doet, ervaart hij ook bijwerkingen, zoals uren geheugenverlies. Wanneer zijn voorraad stilaan opraakt, wil hij de leverancier van de pil vinden om uiteindelijk zelf een nieuwe, betere pil te produceren. Maar daarvoor moet hij manieren vinden om met een minimale dosis zo scherp mogelijk te blijven. Het nodige denkwerk is vereist.  

The Da Vinci Code

Na de moord op de curator van het Louvre gaan Robert Langdon en Sophie Neveu op zoek naar de moordenaar. Maar verwacht je niet aan het ondervragen van getuigen of aan het afnemen van DNA-tests. De zoektocht start bij de symbolen en boodschappen die het slachtoffer met zijn eigen bloed achterliet in het museum. Cryptische codes, geheime genootschappen, verloren gewaande sleutels en de stille strijd tegen het Vaticaan: de zoektocht is allesbehalve conventioneel voor een moordonderzoek. Tegelijk leer je enorm veel bij over de christelijke kerk, hoewel het verhaal een mix is tussen fictie en feiten.  

Ocean’s Eleven

Een casino overvallen leek nooit zo gemakkelijk als in 'Ocean’s Eleven'. Om de ontelbare veiligheidsbarrières aan te pakken, heb je een groot team nodig, maanden van voorbereiding en tal van ondenkbare afleidingsmanoeuvres. En dat is exact wat Danny Ocean en Rusty Ryan in petto hebben. Elke stap, elke zin, elk knopje en elk beeld werd perfect georkestreerd door de criminelen. De hele film lang leef je mee in spanning en hoop je (stiekem) dat het team de roof van de eeuw voor elkaar krijgt.  

Shutter Island

Edward Daniels, een Amerikaanse detective, onderzoekt een verdwijning op een afgelegen eiland waar psychiatrische patiënten worden vastgehouden. Het instituut is een waar doolhof en iedereen liegt constant over de plek en de bewoners. Edward moet zien uit te vinden wie van zijn getuigen hij kan geloven en wie knettergek is. Maar wat als de plek Edward zelf gek maakt? Hoort hij eigenlijk zelf thuis in de instelling?  

Now You See Me

Magie en goocheltrucs zullen nooit vervelen, maar zullen ook (bijna) nooit onthuld worden. Zeker niet wanneer ze in het groot en breed op je scherm passeren. In 'Now You See Me' halen vier goochelaars de truc van de eeuw uit: vanuit Los Angeles beroven ze een bank in Parijs, waarna ze het gestolen geld meteen laten neerdwarrelen tijdens de show om het publiek mee te verwennen. De FBI en Interpol onderzoeken meteen de bankroof, maar kunnen geen tastbare bewijzen vinden, aangezien alles magie en gezichtsbedrog is. Je mond valt tijdens deze film constant open van verbazing.  

Fight Club

De eerste regel van Fight Club is: praat nooit over Fight Club. Maar erover nadenken mag dan weer wel. En dat zal nodig zijn, want de film gaat over meer dan vechten alleen. In de film wordt het verhaal verteld van een anonieme man op het randje van een depressie. Wanneer hij Tyler ontmoet, krijgt zijn leven een nieuwe wending. Samen starten ze Fight Club, een groep waarin mannen en vrouwen vechten met anderen om zo hun leven weer zin te geven. Maar Tyler heeft andere, hogere plannen. Het hoofdpersonage wil hem ontmaskeren, maar dan moet hij eerst te weten komen wie Tyler precies is en hoe hij plots in zijn leven kwam.  

Lucky Number Slevin

Slevin Kelevra leeft in New York City in het appartement van zijn vriend Nick Fisher. Op een dag wordt Slevin gekidnapt en naar een man gebracht die ‘The Boss’ wordt genoemd. The Boss verwart Slevin met Nick omdat hij in diens woning verbleef en eist zijn geld terug van een uit de hand gelopen gokwedstrijd. Slevin probeert de man te overtuigen dat hij nergens van op de hoogte is en sluit een deal. Daarna wordt pechvogel Slevin opnieuw ontvoerd door een tweede crimineel die ook wraak wil nemen op Nick. Opnieuw praat Slevin zich uit de benarde situatie waar hij niets mee te maken heeft. Maar heeft hij echt niets te maken met de gangsters of is alles net iets te veel toeval?  

The Number 23

Walter Sparrow krijgt van zijn vrouw een boek met de titel ‘The Number 23’ (Het Getal 23). Hij herkent zichzelf in het hoofdpersonage van het boek en raakt geobsedeerd door het getal 23. Alles in zijn leven lijkt te draaien rond 23: op zijn 23ste ontmoette hij zijn vrouw, zijn geboortedatum opgeteld is gelijk aan 23 en zo zijn er nog tal van andere bizarre toevalligheden die om dit getal draaien. Om te weten wat het getal betekent, moet Walter de auteur van het boek zien te vinden. Maar wat blijkt… Walter is zelf de auteur.  

The Time Traveler’s Wife

We sluiten het lijstje af met een lichtere film, alhoewel die niet minder mysterieus is. Henry kan in de tijd reizen, maar heeft er helaas zelf geen controle over. Hij verschijnt en verdwijnt op de meest willekeurige momenten. Wanneer hij Clare voor het eerst ontmoet, weet zij wie hij is, omdat een andere Henry de jonge Clare in haar jeugd al vaak heeft opgezocht. Maar een relatie met een tijdreiziger is allesbehalve gemakkelijk. Soms komt de oudere versie van Henry op bezoek en soms is hij dagen of maanden weg. Gelukkig heeft de volwassen Clare een dagboek met alle datums waarop hij haar komt bezoeken, om de jonge Clare voor te bereiden. De film is uiterst complex - want welke versie van Henry ontmoeten we telkens? -  maar nog steeds erg romantisch.  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top