De ploeg en persoonlijke tactiek van STVV-speler “Zayror”

Door Proximus

Deel dit nieuws

In deze reeks artikels zullen we de teams en de persoonlijke tactieken overlopen van de FIFA 20-spelers op de Belgische esports-scene. In dit eerste artikel richten we onze blik op Elias “Zayror” Bray, die met STVV momenteel aan de leiding staat in de Proximus ePro League.

Dit artikel is opgesplitst in twee delen. Ten eerste ontdekken we het team en de persoonlijke tactiek van de speler in FIFA Ultimate Team (FUT), nadien bespreken we zijn team en tactiek in het speltype 85.

FIFA Ultimate Team

Zayror begint met een 4-5-1 voor de samenhorigheid van het team, maar eenmaal de aftrap is gegeven, schakelt hij over op een 4-4-2 om zijn spel te ontwikkelen.

De 4-4-2 en de 4-2-3-1 zijn de meest gebruikte opstellingen op FIFA 20. Zayror verkiest de eerste opstelling op de spelmodus FUT. Hij vindt dat het voetbal zich te veel op de zijkanten afspeelt in de tweede opstelling, waardoor hij weinig kansen creëert. Zayror heeft een alternatief nodig om meer kansen te creëren. De 4-4-2 is de gulden middenweg met een solide defensie, twee balveroverende middenvelders en twee spitsen voorin om het verschil te maken.

Zijn keuzes wat betreft de spelers blijven redelijk klassiek met centraal in de verdediging Ferdinand, die al enkele jaren onaantastbaar is op FIFA.

Op de rechtsachter vinden we Semedo, een van de beste flankverdedigers in het spel. Zijn offensieve en verdedigende bijdragen stellen hem in staat om goed positie te kiezen.

Links hebben we te maken met Dalbert, die niet noodzakelijkerwijs een populaire keuze is in een teamopstelling. Hij is echter niet slechter dan meer gebruikelijke spelers zoals Ferland Mendy. Bovenal is hij er om de link te leggen tussen Allan en Diego Carlos in Elias’ 4-5-1-formatie.

In Zayrors 4-4-2 vinden we centraal op het middenveld het duo Allan-Sissoko, twee middenvelders met een groot volume die op absoluut elke bal aanwezig zijn. Ze vormen het hart van het team en zijn er om de vier aanvallende spelers hun gang te laten gaan: Mbappé aan de linkerkant, Cruyff en Ben Yedder in het midden en Messi aan de rechterkant.

Voor de keuze van spelers is het in de ogen van Zayror van primordiaal belang dat een speler een beoordeling van vijf sterren krijgt voor zijn mindere voet. Dat is namelijk wat het verschil maakt in wedstrijden van een zeer hoog niveau.

De gepersonaliseerde tactiek van de vertegenwoordiger van Sint-Truiden is vrij offensief gericht, vooral als je kijkt naar zijn 7/10 in het centrum en zijn 3/5 voor corners en vrije trappen. De meeste spelers spelen met een keuze van 1 of 2 voor de laatste elementen. Ook al is de keuze van 3 ook dit jaar niet ongewoon, deze is toch een beetje riskanter. Hoe hoger de score, hoe minder spelers een defensieve taak hebben op stilstaande fases. Je moet dus heel voorzichtig zijn voor counters van de tegenstander.

De instructies die Zayror geeft aan zijn spelers zijn redelijk normaal:

  • De flankverdedigers blijven achterin;
  • De centrale middenvelders dekken het midden en blijven achterin;
  • De flankaanvallers komen terug en vertrekken in de rug van de verdediging

De spitsen krijgen wel bijzondere instructies. Een groot deel van de competitieve spelers heeft het gevoel dat de opdracht “in de rug van de verdediging” dit seizoen niet erg goed werkt voor de aanvallers. Maar volgens Zayror zorgt deze instructie voor meer diepgang.

Modus 85

We verleggen de focus nu op de opstelling van Zayrors Sint Truiden in de Proximus ePro League.

Hier keert Zayror terug naar een 4-2-3-1, omdat hij te maken heeft met de spelerskern van Sint-Truiden. Gezien het belang van de competitie is het beter om een goede verdedigende basis te hebben, ook al betekent dit dat er minder kansen worden gecreëerd. Hij hoeft alleen maar heel efficiënt te zijn voor doel. En hij bewijst ons gedurende de hele reguliere competitie van deze Proximus ePro League dat hij daar geen moeite mee heeft.

In de 85-modus is het interessant om te begrijpen waarom een bepaalde speler voor een bepaalde positie wordt gekozen. We zien vaak spelers niet op hun voorkeurspositie staan, maar door de homogenisering van de statistieken in de 85-modus zal een speler soms interessanter zijn op een ongewone positie dan op zijn klassieke positie.

In dit speltype zijn drie eigenschappen cruciaal volgens Zayror: de lengte van de speler, zijn fysiek en het aantal sterren voor zijn mindere voet.

Laten we zijn basiselftal eens bekijken:

Schmidt: de Japanse keeper is 1m96 groot en is daarmee de grootste keeper in de selectie van Sint-Truiden.

De Smet en Botaka: de keuze voor deze spelers is nogmaals gebaseerd op hun lengte en fysiek. Deze eigenschappen maken het verschil, zeker op rechts waar STVV niet echt een competitieve verdediger heeft.

Bushiri en Teixeira: ook hier weer, de lengte. Deze twee zijn de grootste centrale verdedigers in de STVV-kern.

Asamoah: hij is klein (1m63), maar zijn snelheid en zijn fysiek zorgen ervoor dat hij in de basiself staat. Zeker omdat Durkin naast hem staat.

Durkin: hij is 1m83 en heeft een goed fysiek vermogen. Durkin is een echte verdedigende middenvelder: fysiek sterk, verdedigend goed en redelijk groot. Hij is heel complementair met Asamoah.

Acolatse: ook hij is redelijk groot, maar de vier sterren voor zijn mindere voet geven de doorslag. Er is nauwelijks een verschil tussen zijn beide voeten, wat voor Zayror heel belangrijk is.

De Bruyn: zoals je van een aanvallende middenvelder mag verwachten is hij aanvallend goed en verdedigend iets minder. Hij staat vaak goed gepositioneerd om het spel te verdelen.

Ito: al de hele competitie lang is hij de ster van het elftal. De Japanner start elke wedstrijd in de basis dankzij zijn vier sterren voor zijn mindere voet. Weinig STVV-spelers hebben deze kwaliteit. Aangezien Zayror met een targetman speelt die de twee flanken in de diepte stuurt, zijn de vier sterren voor Ito’s mindere voet essentieel.

Suzuki: de keuze voor Suzuki heeft te maken met de speelstijl van Elias. Hij heeft een afwerker nodig die als pivot kan spelen. Suzuki beantwoordt met zijn 1m82 en goede fysiek perfect aan dat profiel.

De persoonlijke tactiek van Zayror komt voor een groot deel overeen met de tactiek die hij in FIFA Ultimate Team toepast. De defensieve stijl verandert wel. Deze is minder gebalanceerd, hij kiest voor het zetten van druk na balverlies. Die tactiek werkt in het algemeen goed, maar waakzaam blijven is de boodschap aangezien het merendeel van de spelers bij balverlies naar de bal zal gaan. Dit kan leiden tot gaten in de verdediging.

Wat betreft de spelersinstructies blijven de flankverdedigers tijdens een aanval achterin.

De verdedigende middenvelders Asamoah en Durkin zorgen voor dekking op het middenveld, gaan niet mee bij een aanval en houden zich aan individuele mandekking. De twee middenvelders plakken op hun tegenstander.

De aanvallende flanken moeten uitbreken en mee verdedigen, terwijl de aanvallende middenvelder ook mee verdedigt, maar wel vrij is en aanvallend gepositioneerd blijft.

Suzuki, de spits, blijft centraal voorin om als pivot de aanvallende flanken te bedienen.

Nu heb je een idee over hoe Zayror de Proximus ePro League domineert. Je kan de ePro League volgen op Proximuspickx.be/esports en via de Proximus-decoder (via het menu “Shop” > “Andere” > “Sports”) of via de menu-tab “Proximus VOD” > Sportsectie voor V7-decoders.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top