San Francisco 49ers: klaar voor de gold rush

Sport | Na enkele mindere seizoenen staan de 49ers opnieuw aan de top. Aan deze ploeg werd jarenlang met geduld gebouwd, met als resultaat een van de compleetste teams uit de league. 25 jaar na hun vorige titel beschikken de Niners over alle troeven om de Lombardi Trophy te veroveren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de voorbije seizoenen zaten de 49ers vaak in de kelder van de NFC en ze werden dit seizoen ook niet meteen zo sterk verwacht. In een divisie met daarin ook de Rams, de ongelukkige finalist van de vorige Super Bowl, en de altijd sterke Seahawks is de concurrentie niet minnetjes. Week na week toonden de troepen van Kyle Shanahan echter dat ze niet alleen sterk waren, maar ook een echte spelfilosofie hadden ontwikkeld.
 
Een verpletterende verdediging
 
We vinden niet genoeg superlatieven om de verdediging van San Francisco te beschrijven die van een uitzonderlijke kwaliteit getuigt. De linie bestaat vooral uit spelers die bij een eerste ronde van de draft zijn gekozen. De meeste aanvallende linies beten dit seizoen hun tanden stuk op deze verdediging. De keuze van Nick Bosa bij de tweede pick tijdens de laatste draft was een meesterzet. Zijn enorme potentieel was gekend en hij gaf meteen present. Onder leiding van de defensieve coach Robert Saleh kwamen spelers als DeForest Buckner en Dee Ford tot volle ontbolstering. De 54e Super Bowl zou weleens kunnen worden beslist door de confrontatie tussen deze ijzeren verdediging en de sterke aanval van Kansas City.
 
Een inventieve aanval
 
De aanval van San Francisco berust vooral op zijn running game, maar er is natuurlijk meer dan dat. De komst van Emmanuel Sanders uit Denver tijdens het seizoen was een grote hulp voor Jimmy Garoppolo en rookie Deebo Samuel werd ook met elke wedstrijd beter. Als tight end is George Kittle bijzonder sterk, zowel bij het receiven als bij het blocken als hij de weg opent voor de running backs. Quarterback Jimmy Garoppolo is niet uit hetzelfde hout gesneden als Patrick Mahomes of Tom Brady op zijn best, maar hij is wel slim en als hij gooit (slechts 8 ballen tegen de Packers in de Conference Final), gooit hij juist.
De voornaamste kwaliteit van de aanval van de 49ers die werd opgebouwd en gecoacht door Kyle Shanahan, is de onvoorspelbaarheid. De plays zijn heel vindingrijk en moeilijk te anticiperen door de verdedigingen. Op elke positie staat iemand met talent en dus kan het gevaar van overal komen.
 
De zwakke punten
 
Zoeken naar zwakke punten bij San Francisco is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Als de Chiefs een antwoord vinden op het running game van de 49ers en hen kunnen verleiden tot spelen via de lucht, komt de druk van de match vooral bij Jimmy Garoppolo te liggen. Kan hij die druk wel aan? De verdediging uit Californië is indrukwekkend, maar heeft nog maar weinig tegen een aanval gestaan die zo sterk is als die van Kansas City. En als Patrick Mahomes 'on fire' is, dan is dat vuur nog maar moeilijk te blussen.
 
De Super Bowl tussen de 49ers en de Chiefs kondigt zich alvast veelbelovend aan: bring it on!

De Super Bowl is live te volgen in de nacht van zondag 2 op maandag 3 februari op Eleven Sports. Eleven Sports maakt deel uit van het All Sports aanbod van Proximus Pickx. Ontdek hier meer over het sportaanbod van Proximus Pickx.

Geniet nu één maand gratis van de tv-optie All Sports. Op het einde van de proefperiode wordt het abonnement betalend (€ 16,99/maand) of kan je de optie kosteloos opzeggen via de MyProximus app. Klik hier voor meer info.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top