Toernooimodel LCS 2020 ondergaat veranderingen

Door Proximus

Deel dit nieuws

De League of Legends Championship Series verwelkomen nieuwe veranderingen in de 2020-versie. Wedstrijden op maandagavond, een introductie van een looser bracket in de play-offs en nieuwe Worlds qualifiers zijn de belangrijkste nieuwe kenmerken van dit nieuwe seizoen.

Nu de competitie op 25 januari van start gaat, is het tijd om een lijstje te maken van de aankondigingen van Riot Games over de grote veranderingen in de belangrijkste competitie.

Een extra competitiedag per week

De eerste grote verandering is de toevoeging van een extra dag. Zaterdag telt vier wedstrijden, net als zondag. Op maandag zullen de meest in het oog springende affiches plaatsvinden! De “Monday Night League” geeft de fans een extra dag om hun favoriete teams in actie te zien.

© Riot Games

Helaas voor Europa veranderen de uurschema’s niet. Je zal dus je nachtelijke cafeïne nodig hebben als je het hele evenement wil meemaken! Afspraak vanaf 23u op zaterdag, vanaf 21u op zondag en vanaf 2u30 ‘s morgens op maandag.

Verandering toernooimodel voor de play-offs (vanaf Summer Split 2020)

Ook de play-off-fase van de LCS is herontworpen. De play-offs zullen nu vier weken lang duren en een looser bracket wordt toegevoegd. Teams mogen dus fouten maken zonder meteen uit het toernooi te liggen.

Dat is een goede zaak voor de competitie. Wie weet zien we enkele outsiders een konijn uit hun hoed toveren wat betreft hun line-up of hun strategieën.

Om alles wat logischer te maken, zullen er nu acht teams deelnemen aan de play-offs in plaats van zes. Zo vinden er vier kwartfinales plaats en heeft geen enkel team bye.

Kwalificaties Worlds veranderen

De andere grote verandering die door Riot Games werd aangekondigd is de aanpassing van het kwalificatiesysteem voor de grootste competitie ter wereld, het WK League of Legends. Het regionale kwalificatiesysteem en het op punten gebaseerde klassement worden geschrapt.

© Bartosz Plotka/Riot Games

De beste teams zullen voortaan hun ticket kunnen winnen tijdens de next generation play-offs van de Summer Split. Deze play-offs hebben dus een dubbele functie voor de spelers en zullen belangrijker zijn dan ooit! Er staan drie plaatsen op het spel.

Het risico van deze wijziging kan zijn dat de teams zich alleen zullen richten op het verkrijgen van de Graal en dat het winnen van deze play-offs een bijzaak wordt. Dit is des te aannemelijker tijdens de Spring Split en zijn play-offs, die geen invloed meer zullen hebben op enige kwalificatie voor de Worlds!

Ook LCS Academy ondergaat veranderingen

De LCS Academy, de wachtkamer van de League of Legends Championship Series, is ook onder handen genomen door de organisatoren.

Er zullen dit seizoen maar liefst vier dagen aan worden besteed, een bewijs dat Riot Games deze competitie niet verloochent.

Een typische LCS Academy-week zal op vrijdag beginnen met een gloednieuwe uitzending, de Academy Rush. Vier wedstrijden worden via een multilive uitgezonden, gevolgd door een volledige live wedstrijd. Een kwestie van het weekend goed te beginnen…

Op zaterdag en zondag worden twee wedstrijden van de LCS Academy uitgezonden na de LCS.

Het weekend eindigt op maandag met de drie laatste wedstrijden van de LCS Academy, net voor de Monday Night League.

Model play-offs van Spring Split 2020 in detail

De top 6 van het reguliere Spring Split-seizoen wordt direct naar de play-offs gestuurd. De “Best-Of-One” verandert in een “Best-Of-Five”, wat de duur van de wedstrijden drastisch zal verlengen maar in theorie veel meer spektakel zal opleveren.

© Riot Games

Eerste ronde: in de eerste ronde van de winner bracket heeft het reekshoofd de mogelijkheid om te kiezen tussen het derde en vierde team in het klassement (wedstrijd A1). Het tweede reekshoofd zal dan spelen tegen het team spelen dat niet gekozen is (wedstrijd A2). De twee winnaars gaan dan door naar de volgende ronde. De verliezers worden doorgestuurd naar de looser bracket (wedstrijden X1 en X2) waar de vijfde en zesde van de reguliere competitie op hen wachten. De winnaars van deze wedstrijden gaan door naar de volgende ronde (wedstrijd Y1) om het daar tegen elkaar op te nemen. De verliezers zijn uitgeschakeld.

Tweede ronde: in de tweede ronde van deze play-offs zullen de winnaars van de wedstrijden A1 en A2 tegen elkaar strijden in de finale van de winner bracket (wedstrijd B1). De winnaar kwalificeert zich voor de grote finale (wedstrijd C1) terwijl zijn onfortuinlijke tegenstander een tweede kans krijgt in de finale van de looser bracket (wedstrijd Z1).

Laatste ronde: we beginnen met de finale van de looser bracket (wedstrijd Z1). De winnaar zal deelnemen aan de grote finale, terwijl de verliezer op de derde trede van het podium zal eindigen. De winnaar van de grote finale wordt gekroond tot kampioen van de Spring Split en verovert daarmee zijn ticket voor de Mid-Season Invitational.

Model play-offs van Summer Split 2020 in detail

Het nieuwe model dat aan het begin van het jaar werd aangekondigd, zal voor het eerst worden toegepast tijdens deze Summer Split. De top acht uit de reguliere fase komt in aanmerking voor het evenement.

© Riot Games

Eerste ronde: in de eerste ronde van de winner bracket speelt het derde reekshoofd tegen de zesde (wedstrijd A1) en de vierde tegen de vijfde (wedstrijd A2). De verliezer van de eerste partij zal dan moeten strijden tegen het achtste reekshoofd (wedstrijd W1), terwijl de verliezer van de tweede partij het zal moeten opnemen tegen de zevende (wedstrijd W2). De winnaars van deze wedstrijden gaan dan door naar de halve finales van de looser bracket (wedstrijden X1 en X2).

Tweede ronde: in de tweede ronde komen de eerste twee reekshoofden in het schema. De eerste ontmoet dan de winnaar van wedstrijd A1 (wedstrijd B1), de tweede speelt tegen de winnaar van wedstrijd A2 (wedstrijd B2). De twee winnaars gaan door naar de volgende ronde (wedstrijd C1).

De twee verliezers worden doorgestuurd naar de looser bracket waar ze de winnaars van de eerste ronde van deze looser bracket zullen tegenkomen (wedstrijden X1 en X2). De zegevierende teams gaan door naar de volgende ronde (wedstrijd Y1).

Derde ronde: in de winner bracket gaat de winnaar van wedstrijd C1 naar de grote finale (wedstrijd E1), terwijl de verliezer zich via de looser bracket zal moeten kwalificeren (wedstrijd Z1).

Laatste ronde: deze ronde zal beginnen met de finale van de looser bracket (wedstrijd Z1). De winnaar zal deelnemen aan de grote finale, de verliezer zal tevreden moeten zijn met de derde plaats.

De drie beste team van deze Summer Split (de twee winnaars en de verliezer van de looser bracket-finale) krijgen een ticket voor de Worlds 2020.

Model LCS Academy in details

Het reguliere seizoen: de Academy gebruikt hetzelfde schema als de LCS: twee splits van negen weken in een BO1.

© Riot Games

De play-offs: de zes beste teams van het reguliere seizoen nemen deel aan de play-offs. Het derde reekshoofd neemt het op tegen de zesde. Nummer vier speelt tegen nummer vijf.

Het eerste reekshoofd, rechtstreeks geplaatst voor de halve finales, mag kiezen tegen welke winnaar uit de eerste ronde hij wil strijden. Het tweede reekshoofd neemt het in de andere halve finale op tegen de winnaar uit de eerste ronde die niet gekozen werd door het eerste reekshoofd.

De twee winnaars uit de halve finales strijden tegen elkaar in de grote finale. Alle ontmoetingen worden uitgevochten in een BO5.

De kalender

De reguliere fase van de LCS wordt afgewerkt in twee splits, Spring en Summer, gedurende negen weken. Alle wedstrijden worden afgewerkt in een “Best-Of-One”, wat voor heel wat spanning zal zorgen.

De Spring Split gaat van start op zaterdag 25 januari en eindigt op 22 maart.

De play-offs gaan door tussen 28 maart en 19 april, de dag van de grote finale.

Na een kleine welverdiende pauze hernemen de spelers de competitie op 20 juni met de Summer Split. Het reguliere seizoen vindt plaats t.e.m. 16 augustus.

De play-offs worden afgewerkt tussen 20 augustus en 13 september.

De LCS Academy begint een dag eerder dan haar grote zus: van 24 januari t.e.m. 22 maart. De play-offs gaan door tussen 26 maart en 10 april.

De eerste week van de LCS ziet er als volgt uit:

Zaterdag 25 januari:

  • 23u: C9 vs TL
  • 00u: CLG vs DIG
  • 01u: 100 vs GG
  • 02u: IMT vs FLY

Zondag 26 januari:

  • 21u: DIG vs EG
  • 22u: TSM vs IMT
  • 23u: GG vs C9
  • 00u: FLY vs CLG

Maandag 27 januari:

  • 02u30: EG vs 100
  • 03u30: TL vs TSM

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top