Proximus ePro League: een overzicht halverwege het seizoen

De zevende speeldag van de Proximus ePro League-competitie werd dit weekend afgewerkt en betekende het einde van de eerste competitiehelft. Welke conclusies kunnen we nu al trekken? Wie zijn de verrassingen en ontgoochelingen in dit begin van het seizoen? Laten we de team eens overlopen…

Vincent “vincinator1” Liégeois | Antwerp |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2008160/proximus-epro-league-vincinator-begint-bij-antwerp-aan-zijn-grootste-uitdaging

Aangezien Antwerp had ingezet op een speler met zeer weinig ervaring in esports, koesterde de club geen grote ambities voor dit Proximus ePro League-seizoen.

Na een mislukte start met een 1-3-nederlaag tegen Maxime “ClocherZ” Goyvaerts van KAA Gent is de Antwerpenaar er in de eerste helft van het kampioenschap nooit in geslaagd om te concurreren met zijn tegenstanders.

Ondanks meer evenwichtige wedstrijden tegen KV Mechelen en Eupen heeft de Antwerpenaar helaas geen punten kunnen sprokkelen in zijn eerste zeven wedstrijden. Het trieste record van de zwaarste nederlaag staat op ook zijn naam. Hij verloor met 1-7 tegen Elias “Zayror” Bray van Sint-Truiden.

De “Great Old” zal de play-offs naar alle waarschijnlijkheid niet halen!

Kevin “DNS” Lenglet | KV Oostende |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2007749/proximus-epro-league-oostende-behoudt-vertrouwen-in-dns

KVO besloot om het vertrouwen te behouden in hun vertegenwoordiger van vorig seizoen. De 30-jarige, tevens lid van Team Apero, heeft in dit eerste deel van het seizoen weinig gehad aan zijn ervaring.

Een kleine nederlaag tegen Club Brugge op de eerste speeldag (2-1) beloofde veel goeds voor de “Kustboy”.

Het duurde echter tot de zesde speeldag van het kampioenschap voordat de speler zijn eerste punt binnenhaalde. Na nederlagen tegen Anderlecht, Eupen, Gent en Mechelen speelde hij 2-2 gelijk tegen Zebra Florian ‘Didista’ Vandamme. Een dik punt aangezien de Carolo bezig was aan een mooie reeks overwinningen.

Geprikkeld door dat gelijkspel vocht “DNS” zich de wedstrijd nadien tegen Waasland-Beveren opnieuw naar een punt. Zo staat hij halverwege het seizoen op de voorlaatste plaats met twee punten. De top 6 lijkt logischerwijs onmogelijk voor hem.

Valentin “RMPVal” Yzebyt | Excel Moeskroen|
https://www.proximus.be/pickx/nl/2007770/proximus-epro-league-moeskroen-gaat-voor-verlenging-titel

Regerend kampioen Moeskroen had de intentie om dit jaar zijn titel te verdedigen. Naast een professionele speler besloot de club om in de reguliere competitie van deze Proximus ePro League te vertrouwen op een fervente supporter om rood-wit te vertegenwoordigen.

Jammer genoeg waren zijn grote liefde en zijn goede wil niet genoeg om een goed figuur te slaan tijdens dit begin van het seizoen.

Een pijnlijke 0-6-nederlaag tegen Abdullah Waiss van Genk doofde meteen het vuur van de Moeskroenenaar.

Maar hij leerde uit zijn fouten en speelde vervolgens 3-3 gelijk tegen Club Brugge. Versterkt door dit resultaat, slaagde hij er zelfs in om Standard de week nadien te verslagen met één doelpunt verschil (3-2).

We dachten toen dat “RMPVal” op weg was naar de top. Helaas voor hem verloor hij nadien vier keer op een rij, waarvan de meerderheid met één doelpunt verschil. Met vier punten op zak kan hij slechts a.d.h.v. een perfecte tweede helft van het seizoen aanspraak maken op een plaats voor de play-offs.

Sven “SvenRoasted” Mertens | Eupen | https://www.proximus.be/pickx/nl/2007943/proximus-epro-league-eupenaar-sven-wil-zich-meten-met-de-besten

Als enige vertegenwoordiger van de Panda’s dit seizoen draagt “SvenRoasted” de volledige verantwoordelijkheid van de club op zijn schouders in deze Proximus ePro League.

De Eupenaar, die dit soort competities niet gewend is, werd meteen in het grote bad gegooid tegenover Timour “Sheva” Warrimont. Een 1-4-nederlaag zette meteen de toon. Na een kleine nederlaag tegen Zulte Waregem op speeldag 2 behaalde “SvenRoasted” zijn eerste overwinning tegen Oostende in zijn derde wedstrijd.

Het seizoen van de jongeman was gelanceerd en dat gaf hem vertrouwen. Hij won een tweede opeenvolgende keer tegen Antwerp.

Helaas ging hij niet op dit elan verder. Hij beëindigde het eerste deel van de competitie met een zwakke 1 op 9, te weinig om te mikken op een toppositie in het klassement.

Lars “LarzZz42002” Depoorter | Cercle Brugge | https://www.proximus.be/pickx/nl/2008636/proximus-epro-league-cercle-kiest-voor-nieuw-talent

Cercle Brugge was vorig jaar de verrassing van de play-offs en hoopte die topprestatie dit seizoen te herhalen! De jonge Lars “LarzZz42002” Depoorter, amper zeventien jaar oud, kreeg deze missie toevertrouwd.

Na een slechte start met twee nederlagen won de Bruggeling met het kleinste verschil tegen KRC Genk, een prachtige prestatie voor de jonge debutant.

Lars wordt echter snel terug met zijn voeten op de grond gezet na een droge 4-1-nederlaag tegen Sporting Charleroi op speeldag 4. Met een gelijkspel tegen Zulte Waregem, een nederlaag tegen Kortrijk en een overwinning tegen Antwerp sloot hij het eerste deel van de competitie af op de twaalfde plaats. Niet slecht voor een speler zonder echte competitie-ervaring!

Yannick “yannickbraemnr10” Braem | Waasland-Beveren |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2008611/proximus-epro-league-yannick-wil-bij-waasland-beveren-vooral-genieten

De club besliste om dit seizoen in te zetten op een supporter van het eerste uur. Yannick is al sinds zijn vijfde fan en krijgt vandaag de kans om te schitteren in de Proximus ePro League in de kleuren van de club van zijn hart.

De speler wil vooral genieten tijdens dit kampioenschap, de resultaten zijn van ondergeschikt belang. We kunnen vandaag zeggen dat de Waaslander het redelijk goed doet in zijn eerste echte competitie.

Hij begon de ePro League met een overwinning. Later versloeg hij Antwerp en speelde hij gelijk tegen Oostende. Hij verzamelde tot nu toe zeven punten.

Yannick heeft verschillende redenen om tevreden te zijn, want hij heeft een zeer interessant spelniveau laten zien en enkele favorieten doen beven. Deze voorlopige elfde plaats is voor hem zeker een kleine overwinning op zich.

Geoffrey Meghoe | Zulte Waregem |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2008272/proximus-epro-league-zulte-waregem-rekent-op-de-ervaring

Geoffrey toonde zich vorig seizoen in de ePro League een goede leerling. Als halve finalist trok hij dit seizoen naar “Essevee”.

Als een van de serieuze kanshebbers voor de top 6 vóór de start van de competitie, blijkt hij uiteindelijk een van de teleurstellingen van het begin van het seizoen.

Met slechts negen punten na zeven speeldagen staat Geoffrey op een teleurstellende tiende plaats, veel te laag voor iemand met zijn kwaliteiten.

In zijn eerste match werd hij verrast door de jonge Joas Drost van KV Mechelen. De wedstrijd eindigde op 1-1, niet ideaal om een groot kampioenschap mee te beginnen. Op speeldag 2 en 3 won hij respectievelijk van Eupen en KAA Gent. Maar vervolgens speelde hij te vaak gelijk om in het bovenste deel van het klassement terecht te komen.

Hopelijk heeft de 1-5-nederlaag tegen Club Brugge op de zesde speeldag niet te veel sporen nagelaten.

Arne “ArneM” Miechielssens | Kortrijk |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2008339/proximus-epro-league-kortrijk-zet-dubbel-in

Kortrijk eindigde vorig jaar tweede in de reguliere competitie en hoopt deze prestatie dit seizoen te herhalen. Arne “ArneM” Miechielssens, die tot nu toe geen echt groot palmares heeft, moet deze opdracht volbrengen.

Zijn openingswedstrijd tegen RSC Anderlecht, een 1-1-gelijkspel, was bemoedigend voor de speler. Hij heeft echter moeten wachten tot speeldag 4 om een eerste keer te winnen.

Die overwinning zorgde voor een déclic. Nadien volgde nog tweemaal winst waardoor hij momenteel de tiende plaats bezet in het klassement, op slecht drie punten van de top 6!

Met een goed tweede deel van het seizoen kan hij de play-offs bereiken en zijn teamgenoot Manse “Manse01” Bogaerts vergezellen.

Bryan Moeyaert | RSC Anderlecht |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2007591/proximus-epro-league-paars-wit-heeft-topduo

Paars-wit, achterop in de competitie, hoopt beter te doen in de ePro League. Met de ervaren Bryan Moeyaert probeert de club dat te verwezenlijken.

Het gaat echter niet zo goed als verwacht, Bryan is een van de teleurstellingen in dit seizoensbegin. De man, die al vele jaren in de esports-wereld zit, heeft een indrukwekkende staat van dienst en heeft ons in het verleden al laten zien hoe goed hij wel is.

Met twee gelijke spelen, twee nederlagen en drie overwinningen is de RSCA-man er niet in geslaagd om zich in de top 6 te positioneren in dit eerste deel van het kampioenschap.

Hij staat heel ver van zijn doelen en zal zich de komende speeldagen moeten herpakken. Anders zou hij de play-offs wel eens kunnen missen!

Bryan mag zich evenwel op de borst kloppen dat hij de “Classico” tegen Standard niet verloor (1-1) en dat hij won van eeuwige rivaal Club Brugge (4-2).

De situatie is echter nog niet verloren voor Anderlecht. De club staat slechts op twee punten van de top 6.

Laurens “Laurientes” Geenens | Club Brugge |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2008121/proximus-epro-league-club-treedt-aan-met-voormalig-belgisch-kampioen-laurientes

Nadat het vorig seizoen twee spelers voortstuwde naar de laatste vier, heeft Club Brugge ook dit jaar hoge verwachtingen. Blauw-zwart besliste daarom in te zetten op een oud-wereldkampioen voor deze editie van de Proximus ePro League!

We kunnen “Laurenties” na de eerste zeven speeldagen echter bestempelen als een kleine teleurstelling. Hij kon zijn dominantie niet tonen en staat momenteel net buiten de top 6.

Ondanks al bij al positieve resultaten zouden we meer mogen verwachten van een speler van dit kaliber.

Zeker als we weten dat hij de competitie startte met 4 op 6. Een tweede overwinning kwam er echter pas op speeldag 5 tegen KAA Gent.

Met 11 op 21 zal de Bruggeling een beter tweede deel van de competitie moeten afwerken indien hij de play-offs wil bereiken…

Maxime “ClocherZ” Goyvaerts | KAA Gent |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2007529/proximus-epro-league-maxime-de-ziel-van-de-buffalo-s

De verwachtingen van Gent richting de jonge Maxime waren torenhoog. Niet zonder reden: de student doorzwom de verschillende opdrachten georganiseerd door de Buffalo’s.

Maxime won wedstrijden op het goede moment tegen rechtstreekse tegenstanders en hij verloor geen cruciale wedstrijden. Ondanks een kleine dip na enkele speeldagen, hield hij enkele favorieten in bedwang. Zo staat hij momenteel op plaats 6 in het klassement.

De Gentenaar sloot de eerste helft van de competitie af met een zware nederlaag tegen Club Brugge, een doelpuntenloos gelijkspel tegen Standard en een overwinning tegen Moeskroen.

“ClocherZ” haakte zijn wagonnetje aan bij de koplopers en mag tevreden zijn over zijn prestaties. Indien hij deze lijn doortrekt, reiken de play-offs hem de hand.

Joas Drost | KV Mechelen |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2008371/proximus-epro-league-kv-mechelen-stelt-nederlander-op

KV Mechelen besliste om te vertrouwen op een jonge Nederlander. Hij verdedigt de Mechelse kleuren tijdens de reguliere competitie.

De 17-jarige jongeman is momenteel één van de verrassingen. Na een matig begin tegen Zulte Waregem (1-1) bleef Joas ongeslagen tot de zevende speeldag! Enkel Timour “Sheva” Warrimont van Standard haalde de drie punten binnen tegen de geduchte “Kakker”.

Zonder al te veel boe of ba staat hij vandaag op een mooie vijfde plaats in het klassement en heeft hij laten zien dat hij de kwaliteiten bezit om de play-offs te halen.

Florian “Didista” Vandamme | Sporting Charleroi |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2007546/proximus-epro-league-jongeren-aan-de-macht-bij-de-zebra-s

De Zebra’s kenden vorig jaar een heel mooi seizoen: beide spelers haalden de play-offs.

De club, die veel geïnvesteerd heeft in esports, lijkt op weg om dat kunstje te herhalen.

Zijn start ging volledig de mist in met een forfaitnederlaag tegen Sint-Truiden, maar Florian bleef niet bij de pakken zitten en herstelde zich in de wedstrijden nadien. Hij nam wraak op de arme Yannick “yannickbraemnr10” Braem van Waasland-Beveren en won met 4-1.

De Carolo speelt aanvallend, dat bewijzen zijn 17 doelpunten in de eerste zeven wedstrijden. Hij verloor na de openingsspeeldag geen enkele wedstrijd meer en staat momenteel net naast het podium.

Timour “Sheva” Warrimont | Standard Luik |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2007978/proximus-epro-league-sheva-en-regerende-kampioen-vertegenwoordigen-standard-luik

Met de transfer van de huidige Belgisch kampioen hoopt Standard dat beide spelers de play-offs halen. Dat is de opdracht die amateurspeler Timour “Sheva” Warrimont moet volbrengen in de reguliere competitie.

Na een kanonstart met twee opeenvolgende overwinningen verloor “Sheva” van Moeskroen en sprokkelde hij een punt in de “Classico” tegen RSCA. Timour wist zijn spelniveau nadien op te trekken en beëindigde de eerste helft van de competitie met twee overwinningen en een gelijkspel.

Met 14 op 21 bezet hij momenteel de derde plaats in het klassement en heeft hij de play-offs in het vizier.

Abdullah Waiss | Genk |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2008253/proximus-epro-league-genk-versterkt-zich-gevoelig

Abdullah Waiss heeft de kwaliteiten om bij om het even welke ploeg in de Pro League als professionele speler aan de slag te gaan. Hij belandde uiteindelijk in Genk als amateurspeler. Doorstoten naar de play-offs zou geen probleem mogen zijn voor hem.

En het minste wat gezegd kan worden, is dat de Belg zich staande heeft gehouden. Hij begon niet goed aan het seizoen met een nederlaag en twee gelijke spelen. Nadien volgde een reeks van vier opeenvolgende overwinningen. Met zijn 14 punten staat hij momenteel op de tweede plaats naast Standard, Sporting Charleroi en KV Mechelen.

De strijd tussen deze vier ploegen belooft spannend te worden.

Elias “Zayror” Bray | Sint-Truiden |
https://www.proximus.be/pickx/nl/2007793/proximus-epro-league-spelniveau-prioriteit-bij-sint-truiden

Ziehier dé revelatie van het seizoensbegin! De jonge Elias “Zayror” Bray, 18 jaar oud, overvleugelde de tegenstand gedurende de eerste zeven speeldagen!

Met zes overwinningen en een gelijkspel legt de Truienaar momenteel een quasi foutloos parcours af en staat hij logischerwijs aan kop in het klassement. Hij staat vijf punten los van zijn eerste achtervolgers en wij zien niet hoe de play-offs, en zelfs de eerste plaats in de reguliere competitie, nog aan zijn neus kunnen voorbijgaan!

Elias heeft vandaag de beste aanval en verdediging met een doelpuntensaldo van +17 (22 voor, 5 tegen).

Het enige puntenverlies liep hij op tegen zijn rechtstreekse concurrent, Abdullah Waiss. Een duel tussen deze twee heren zal de tweede helft van de competitie wat dynamiek bezorgen.

Zorgt Elias voor een huzarenstukje door ongeslagen te blijven in de reguliere competitie?

Conclusie

Dit eerste deel van de competitie was spannend, zowel wat betreft het spelniveau van de spelers als de talrijke omwentelingen tijdens de wedstrijden.

Hoewel de poort richting play-offs voor heel wat ploegen nog open is, heeft een kleine groep zich afgesplitst van de concurrentie. KAA Gent, KV Mechelen, Sporting Charleroi, Standard, Genk en Sint-Truiden lijken goed vertrokken. Maar Club Brugge, RSC Anderlecht en Kortrijk staan slechts op enkele punten van de top 6!

Alles blijft momenteel dus speelbaar. Voor de andere ploegen ziet de situatie er benard uit. Verrassingen kunnen echter niet uitgesloten worden!

Afspraak op Proximuspickx.be/esports en via de Proximus-decoder (via het menu “Shop” > “Andere” > “Sports”) of via de menu-tab “Proximus VOD” > Sportsectie voor V7-decoders om de uitkomst van dit seizoen te ontdekken.