League of Legends Belgian League ziet het licht

Nieuws | Eind vorig jaar maakten het Belgische bedrijf 4Entertainment en Riot Games een nieuwe League of Legends-competitie in België officieel!

Door Proximus

Deel dit nieuws

4Entertainment, opgericht in 2010 en gevestigd in Turnhout, heeft naam gemaakt in de esports-wereld binnen de BeNeLux dankzij de grote deskundigheid van zijn leden.

Uitgever Riot Games, adviseur gedurende tal van voorbije en lopende projecten en evenementen zoals Proximus Esport, Victory Lan, GameForce, RIV4L Lan Tour en RSCA Esport, heeft vandaag de dag het volste vertrouwen in het Vlaamse bedrijf.

In Nederland en België zullen daarom in 2020 twee nieuwe League of Legends-competities het licht zien. Ze zullen allebei een jaar duren en hebben elk een geldprijs van €25.000!

Als kers op de taart krijgt het beste team van het seizoen een uitnodiging voor de European Masters.

In ons land zal de competitie de naam “Belgian League” dragen en zes teams samenbrengen voor deze eerste editie. Afhankelijk van de aanvragen en het succes van het initiatief wordt voor volgend seizoen een overstap naar tien teams overwogen.

Wat zeker is, is dat Riot ons land een kwaliteitsvolle competitie wil geven. Daarom heeft het bedrijf, via interne specialisten, de gelukkigen geselecteerd op basis van criteria die geheim zijn gebleven.

Dit eerste seizoen van de Belgian League wordt in verschillende fases afgewerkt: twee splits en een nationale finale zullen een toch al aantrekkelijke groepsfase opfleuren. Merk op dat elke split zal worden voorzien van 7.500€ prijzengeld, waardoor er 10.000€ overblijft voor de grote finale.

De twee organisatoren hebben ook rekening gehouden met de teams die niet geselecteerd zijn voor het kampioenschap. Er zal een reeks toernooien worden georganiseerd onder de naam “Open Tour” om potentiële toekomstige Belgian League-teams te ontdekken. Aangezien Riot zich focust op de stabiliteit en professionalisering van de aanwezige teams, is het logisch om te denken dat de uitgever zijn keuze niet alleen zal baseren op het spelniveau van de teams in de competitie, maar ook op hun imago, hun community en hun potentieel op lange termijn.

Tot 4 december konden teams zich inschrijven voor de Belgian League. Sindsdien zijn de teams geanalyseerd door Riot Games-specialisten, die uiteindelijk de zes gekozen teams hebben aangekondigd. De deelnemende teams zijn RSC Anderlecht, KV Mechelen, Sector One, Brussels Guardians, Aethra Esports en TimeOut Esports.

© Belgian League LoL

Elk team zal dus elke maandag van 20 januari t.e.m. 16 maart strijden in de competitie, totdat de finalisten zijn bepaald.

RSC Anderlecht

RSCA is al enkele jaren actief op de esports-scene, met name dankzij de officiële vertegenwoordiger op FIFA, Zakaria Bentato. Anderlecht verraste nu met een intrede op League of Legends.

Om kans te maken, rekent de club op de diensten van de vroegere “Zeeman”-line-up, tot nu toe zonder organisatie na hun vertrek uit Brussel Guardians.

Zo komen we er bekende namen uit de Belgische esports-wereld tegen zoals Nicky “Taz” Riat (midlaner), Mathias “Saitam” Gassman (botlaner), Théo “Findus” Fouassier (jungler), Maximilien “Ioni” Lambert (support) en Alexandre “KeABambi” Vanseveren (toplaner).

Onlangs bereikte het team de halve finales van het ESL Proximus Championship (zonder “Taz” die onze kleuren vertegenwoordigt op de Red Bull Player One in Brazilië). In die halve finales geraakte het team niet in zijn spel, de finale ging aan hun neus voorbij.

Hun kapitein vertelde ons dat ze sinds hun vertrek uit de Brussels Guardians zonder echte competitieve bedoelingen spelen, maar dat het doel in 2020 is om alles te winnen.

Dit zijn zeker de vijf met het meeste potentieel. Zij zullen meer dan waarschijnlijk aan de top van de tabel staan.

© Belgian League LoL

KV Mechelen

KV Mechelen heeft besloten om veel te investeren in esports. Zo werd er een volledig aan gewijde afdeling opgericht. De afdeling wordt bemand door FIFA-spelers en beheerd door Miran Salim, een bekende figuur uit de Belgische scene.

Na zijn selectie voor de Belgian League moest de club op zoek naar een goede basisvijf. De transfermarkt is op dit moment in volle gang en Malinois richtte zijn aandacht op een kern van spelers die reeds samen hebben gespeeld.

Vier voormalige Glorious Gaming BE-spelers zullen de club dit seizoen vertegenwoordigen. De Nederlander Rob “Robba” Zoon (toplaner) en de Belgen Joël “Mussiah” Gonzalez (jungler), Nino “Lifeless” Frans (botlaner) en Siemen “Flubbertje” Vanhove (support) worden vergezeld door Thomas “DreAmZyY” De Cock (midlaner). Samen vormen zij de line-up die zal deelnemen aan de Belgian League.

Deze spelers kennen elkaar allemaal, omdat ze minstens één keer samen hebben gespeeld in een officiële competitie of in LAN. Hoewel hun staat van dienst nog niet erg indrukwekkend is, moet de coaching vanuit de club hen ongetwijfeld helpen om de ladder te beklimmen. Wie weet zorgen ze dit seizoen voor een paar verrassingen. In elk geval namen de ex-Glorious Gaming-spelers in de groepsfase van het ESL Proximus Championship Winter 2019 de scalp van de ex-Brussels Guardians.

Gezien het aangekondigde niveau van de competitie zou een podiumplaats al een mooi resultaat zijn voor dit jonge team.

© Belgian League LoL

Sector One

Na een overtuigende kwalificatie voor het ESL Proximus Championship waar de “Foxes” op de tweede plaats eindigden achter het ongeslagen Aethra Esports, werd het potentieel van de vijf heren opgemerkt tijdens de grote finale in het Auditorium 2000.

Na een gemakkelijke overwinning tegen TimeOut in de halve finale, kwam Sector One zijn grootste vijand Aethra Esports tegen in de finale.

Helaas voor hen moesten Jeroen “Night” Segers en zijn teamgenoten er het hoofd buigen, maar nu hebben ze heel wat ervaring en vertrouwen voor het komende jaar.

Intussen heeft de mercato voor heel wat veranderingen in de line-up gezorgd. Slechts één teamlid dat deelnam aan die finale behoort tot de ploeg voor de Belgian League. Een andere Belgische speler van het ESL Proximus Championship vervoegt het team: de MVP van de competitie, Maarten “Phoenix” van Dyck. De jonge toplaner is rechtstreeks overgekomen van Aethra Esports en moet de rest van zijn team vertrouwen geven.

De rest van het team bestaat uit de Fin Janne “dibu” Heikkonen (jungler), de Duitser Ömer “Practice” Türgüt (botlaner) en de Rus Vladen “Saviour” Dvoretskiy (support).

Night, dibu en Saviour speelden een groot deel van het jaar samen onder de vlag van Sector One. De laatste twee speelden de rol van luxejoker voor de organisatie. De vijf mannen hebben veel ervaring binnen de BeNeLux-scene.

Sector One zal dus een outsider zijn in deze Belgian League en zal in de toekomst zeker in het oog gehouden moeten worden.

© Belgian League LoL

Brussels Guardians

De organisatie leek dood sinds het vertrek van het team afgelopen zomer. Onder leiding van Julien “Kopitz” Dumoulin heeft Brussels Guardians toch kunnen terugvechten, want naast de komst van een gloednieuw roster is het team uitgenodigd voor de Belgian League.

Een verrassende en ambitieuze keuze van Riot Games, die ervoor gekozen heeft om de voorkeur te geven aan een organisatie die resultaten nodig heeft en geen line-up heeft, in plaats van aan een organisatie die er al staat.

In elk geval heeft Brussels Guardians voor vijf Franstalige spelers gekozen om de organisatie te vertegenwoordigen in deze Belgian League: Thomas “Aristochrate” Durdu (toplaner), Hadrien “Shamber” Robalo Marques (jungler), François-Xavier “NoXe” Thomas (midlaner), Frédéric “Kawamel” Denis (botlaner) en Nicolas “Mirai” Virino (support).

We hebben te maken met een relatief onervaren groep, wat op beslissende momenten fataal kan blijken. Toch zal het team kunnen rekenen op de staff om hen te helpen vooruitgang te boeken. Het begin van het seizoen moet voor de spelers vooral dienen als een ontdekkingsreis om hun automatismen te vinden en zo als team te groeien. Alleen de tijd zal leren of de Guardians de maturiteit en het niveau hebben om de favorieten het vuur aan de schenen te leggen…

© Belgian League LoL

Aethra Esports

Aethra was de aangename verrassing van de afgelopen ESL Proximus Championship-editie. Na een meesterlijke kwalificatieronde waarin het team zijn onoverwinnelijkheid wist te behouden, wonnen de mannen van Boy “Boykuh” Kemps de grote finale op briljante wijze!

Maarten “Phoenix” van Dyck, toplaner van het team, werd uitgeroepen tot MVP van het toernooi!

Helaas besliste de line-up na dat succes om de structuur te verlaten. Aethra moest daarom op zoek naar vervangers. Met een smaak van succes wendden de managers zich tot een kosmopolitische line-up: drie Nederlanders, een Roemeen en een Spanjaard.

Jan-Willem “Tuomari” Van Wingerden (toplaner), Alex-Andrei “Kopendown” Cuvuliuc (jungler), Simon “Seem” Berkulo (midlaner), Ramazan “Lunar” Tokmak (botlaner) en Pablo “Gaax” Pérez (support) zullen voor glans moeten zorgen in deze Belgian League.

Deze mannen zijn gewend om in dit soort nationale competities te spelen. Het is nog maar de vraag of de mayonaise op tijd pakt en of deze vijf spelers snel genoeg hun draai zullen vinden om dit seizoen al competitief te zijn.

© Belgian League LoL

TimeOut Esports

De organisatie, die in de eindfase van het ESL Proximus Championship niettemin drie keer verloor van o.a. Sector One en Aethra Esports, trad op als een verrassende gast in het toernooi.

Jammer genoeg hield een 0-2-nederlaag tegen Sector One hen uit de finale. Men zou kunnen denken dat deze eerste ervaring op het podium onder de vlag van TimeOut de vijf mannen van nut had kunnen zijn om verder te werken en om deze Belgian League op de best mogelijke manier te starten. Dit zal echter niet het geval zijn omdat het grootste deel van de line-up de organisatie na het toernooi heeft verlaten.

Twee spelers die meespeelden in de finale zullen toch deelnemen aan de Belgian League: de Belgen Xavier “Valyrian” Hélin (jungler) en Alexandre “Drawleks” Samouri (support). Ze worden vergezeld door de Fransman Louis “Tobio Rapido” Spiser (toplaner) en de Nederlanders Peter “Dragflick” Dekker (midlaner) en Job “Slyv3r” Goossens (botlaner).

Deze line-up ziet er geweldig uit en bestaat uit ervaren mannen. Als de verstandhouding goed zit en de spelers in elke match op hun niveau spelen, spreken we hier van een gevaarlijke underdog!

© Belgian League LoL

Conclusie

Het algemene niveau van deze Belgian League ligt vrij hoog. Gezien het aantal wijzigingen in de ploegen is het moeilijk om een precies en onmiddellijk oordeel te vellen over de favorieten. In ieder geval heeft niemand zijn plaats in deze competitie gestolen en spektakel zal er zeker zijn.

Afspraak elke maandag vanaf 20 januari om deze League of Legends Belgian League te volgen!

© 4Entertainment/Riot Games

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top