Seven Worlds, One Planet - met David Attenborough

Films | Ook dit voorjaar presenteert Canvas opnieuw documentaires in alle vormen en formaten. Voor een spectaculaire overgang van oud naar nieuw zorgt Seven Worlds, One Planet, de nieuwste natuurhistorische reeks van BBC Earth met de onverslijtbare David Attenborough.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elk van de zeven afleveringen toont adembenemende natuurbeelden en dierenverhalen uit één continent. Miljoenen jaren geleden scheurden geologische krachten het aardoppervlak uiteen zodat geleidelijk aan de zeven continenten ontstonden, ieder met hun eigen specifieke landschappen en dierenleven. Seven Worlds, One Planet toont hun natuurlijke rijkdom en schoonheid, van diep in de oerwouden van Zuid-Amerika tot de hoogste pieken van Azië, en van de Europese steden tot de Afrikaanse savanne.

De reeks is een lofzang op de geweldige diversiteit van de Aarde, maar ook één lange 'spoiler alert'. Om het met Attenborough zelf te zeggen: "Wij zijn onze planeet zo snel aan het veranderen dat de natuur één van de grootste bedreigingen ooit ondergaat, misschien wel het meest kritische moment sinds het ontstaan van de continenten".

Canvas zendt de originele versie uit, gepresenteerd door de 93-jarige Attenborough, zelf een heel bijzonder specimen in de soort van de natuurfilmers. Elke aflevering wordt gevolgd door een korte 'making of'. De muziek is van de bekende filmcomponist Hans Zimmer (Gladiator, Pirates of the Caribbean, Sherlock Holmes, The Lion King).



Seven Worlds, One Planet is een prestigieuze reeks in de traditie van Planet Earth en Blue Planet. Meer dan 1500 mensen werkten eraan mee. Ze ondernamen 92 filmexpedities in 41 verschillende landen en filmden gedurende 1794 dagen. Superlatieven schieten te kort om de schoonheid van de beelden én de natuur te beschrijven. Panoramische drone-opnames van (schijnbaar) ongerepte landschappen wisselen af met kristalheldere close-ups van de meeste kleurrijke planten en dieren. Huiveringwekkende jachttaferelen, vertederende en grappige momenten: het zit er allemaal in.

De reeks is een lust voor het oog, maar ook een draai om de oren van de mensheid die zijn eigen paradijs aan het verknoeien is. Ook in zijn vorige reeksen wees Attenborough geregeld op de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur en het leven op aarde. Maar deze keer zit die alarmerende toon doorheen de hele reeks verweven. Zo zien we in de eerste aflevering, over Antarctica,  uitgehongerde zeehonden, pinguïns die zich nauwelijks kunnen voortbewegen door het smeltende poolijs en een albatrosjong dat uit zijn nest wordt geblazen door de steeds zwaardere en meer frequente stormen. Ook in volgende afleveringen wordt gewezen op veranderende weerpartronen, verdwijnende gletsjers en diersoorten. Zeg niet dat David Attenborough ons niet gewaarschuwd heeft.

Bekijk Seven Worlds, One Planet van maandag 23 tot donderdag 26 december en van maandag 30 december tot woensdag 1 januari, telkens omstreeks 20u10 op Canvas of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top