Christopher Plummer: een levende filmlegende

Films | Op 13 december viert Christopher Plummer zijn negentigste verjaardag. Toch denkt de Canadese acteur nog lang niet aan zijn pensioen. Zo schittert hij momenteel in de detectivefilm Knives Out.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De befaamde misdaadschrijver Harlan Thrombey (Christopher Plummer) wordt dood aangetroffen in zijn landhuis, net na z’n 85ste verjaardag. Uit het niets duikt de charmante en scherpe privédetective Benoit Blanc (Daniel Craig) op om de zaak te onderzoeken. Hij krijgt af te rekenen met een bende hebberige familieleden, die elkaar zonder aarzelen verdacht maken, en enkele loyale bedienden die stijf de lippen op elkaar houden. Blanc baant zich een weg door een kluwen van valse sporen, zelfzuchtige leugens en verborgen motieven, vastberaden om de waarheid te achterhalen.

Wij zetten nog enkele films met Christopher Plummer op een rijtje die je moet gezien hebben!

The Sound of Music

Dé film die altijd in één adem genoemd zal worden met Christopher Plummer is natuurlijk de onverslijtbare musical The Sound of Music (1965). De musical won vijf Oscars waaronder die voor beste film, beste regie en beste muziek en brak alle box office records wereldwijd.

Gouvernante Maria (Julie Andrews) trekt in bij kapitein Von Trapp die zijn zeven kinderen streng opvoedt, met zijn militaire verleden als leidraad. Maar Maria brengt opnieuw vrolijkheid én muziek in het gezin door de kinderen te leren zingen.

Goed nieuws voor de fans: op zondag 22 december maakt The Sound of Music zijn jaarlijkse rentree tijdens de kerstvakantie bij VTM.

The Man Who Would be King

Christopher Plummer speelde in zijn lange carrière heel wat bekende historische figuren, waaronder de Britse schrijver Rudyard Kipling, bekend van The Jungle Book, in The Man Who Would be King (1975). De film met ook nog Sean Connery en Michael Caine in de hoofdrollen was goed voor vier Oscarnominaties.

Daniel Davrot en Peachy Carnehan zijn twee ex-sergeanten van het Britse leger, die nu een avontuurlijk en erg ongeregeld leventje leiden. Maar hun bestaan is hen nog niet avontuurlijk genoeg, en ze willen het kruiden met een even ambitieuze als stoutmoedige onderneming. Davrot en Carnehan willen namelijk doordringen in het onherbergzame en ongenaakbare rijk van Kafiristan. Sinds Alexander de Grote zouden zij de eerste Europeanen zijn die dit onbekende land betreden. Ze willen meteen ook de opvolgers van Alexander worden: koning worden van Kafiristan en zich onmetelijke rijkdommen toe-eigenen.

Murder by Decree

Christopher Plummer vertolkte de Britse detective Sherlock Holmes, het beroemde personage van Sir Arthur Conan Doyle in Murder by Decree (1979). De rol van Dr. John Watson ging naar James Mason. Plummer werd geprezen omdat hij Sherlock Holmes een meer menselijk gelaat gaf, in tegenstelling tot de films uit de jaren veertig met Basil Rathbone.

Sherlock Holmes en dr. Watson onderzoeken de moorden gepleegd door Jack de Ripper. In het dodelijke spel, dat door Jack de Ripper wordt gespeeld, probeert Holmes het labyrint van leugens te ontrafelen.

Dolores Claiborne

In 1995 was Christopher Plummer te zien in Dolores Claiborn, naar het gelijknamige boek van thrillerauteur Stephen King. Plummer speelt een lokale politie-inspecteur, die de dood van de werkgeefster van Dolores onderzoekt. Hoofdrolspeelsters Kathy Bates en Jennifer Jason Leigh werden voor hun rol genomineerd op de Saturn Awards.

Dolores, een huishoudster, wordt ervan beschuldigd haar werkgeefster te hebben vermoord. Door deze gebeurtenis wordt ook de dood van haar man, 20 jaar geleden, weer opgerakeld. Haar dochter Selena, een succesvolle journaliste, ziet hierdoor haar eigen jeugd weer terug en komt dan ook achter de feiten rond het mysterie van haar vaders 'ongelukkige' dood...

The Insider

Christopher Plummer speelde een van zijn beste rollen in The Insider (1999) van Michael Mann, een film gebaseerd op waargebeurde feiten. Plummer speelt journalist Mike Wallace die samen met zijn producer een opmerkelijk verhaal op het spoor komt. De film was goed voor zeven Oscarnominaties, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste acteur in een hoofdrol voor Russell Crowe.

Producer Lowell Bergman (Al Pacino) van het programma '60 minutes' ruikt een verhaal wanneer Jeff Wigand (Crowe), voormalig onderzoeker bij tabaksfabrikant Brown & Williamson, niet met hem wil praten. Wanneer de fabrikant Wigand dwingt om een overeenkomst na te komen, besluit hij toch om Bergman in vertrouwen te nemen en de waarheid over zijn werkgever naar buiten te brengen. Zowel Bergman en Wigand komen er echter achter dat dit niet zo makkelijk is als gedacht.

Inside Man

Nadat hij eerder al een kleine rol had in Malcolm X werkte Christopher Plummer in 2006 nogmaals samen met Spike Lee in de thriller Inside Man (2006). De film vertelt het verhaal van een bankoverval op Wall Street en werd zowel bij het publiek als de pers een groot succes. Plummer speelt de oprichter van de bank Arthur Case, die een geheim uit zijn kluisje absoluut wil verbergen.

Rechercheur Keith Frazier (Denzel Washington) en zijn partner worden geconfronteerd met een overval op een bank, waarbij een grootschalige gijzelingssituatie ontstaat. Frazier moet het opnemen tegen de superintelligente crimineel Dalton Russell (Clive Owen) die de perfecte bankroof heeft bedacht. De onderhandelingen verlopen moeizaam en worden verder gecompliceerd door de aanwezigheid van Madeleine White (Jodie Foster), een effectenmakelaar met belangrijke connecties.

The Last Station

Zijn eerste Oscarnominatie kreeg Christopher Plummer op zijn tachtigste voor zijn rol van Leo Tolstoy in het biografische drama The Final Station (2009) van Michael Hoffman. Zowel hij als co-ster Helen Mirren deden er nog een nominatie voor de Golden Globes en de SAG Awards bij.

Het verhaal van het laatste levensjaar van Leo Tolstoy. Centraal staat de verhouding tussen Tolstoy en zijn vrouw Sofya, met wie hij al jaren in onmin leeft. Hun vete verdeelt het huis in twee kampen en dwingt iedereen tot stellingname.

Bekijk ook:
Helen Mirren: synoniem voor klasseactrice

Beginners

Op zijn 82ste won Christopher Plummer, als oudste acteur ooit, een Oscar voor zijn rol in de romantische komedie Beginners (2010) van Mike Mills. Het maakt van hem een van de weinige acteurs die de Triple Crown of Acting binnenhaalde: Oscar, Emmy en Tony Award. Plummer won voor zijn rol van een 75-jarige man die na de dood van zijn vrouw uit de kast komt, ook nog een Golden Globe, BAFTA en SAG Award.

Oliver (Ewan McGregor) ontmoet de onvoorspelbare Anna (Mélanie Laurent), enkele maanden na de dood van z’n vader Hal. Deze nieuwe liefde overspoelt Oliver met herinneringen aan z’n vader die – na een huwelijk van 44 jaar – op 75-jarige leeftijd eindelijk uit de kast kwam als homoseksueel. De onthulling van Hal bracht vader en zoon dichter bij elkaar dan ze ooit waren. Nu tracht Oliver Anna lief te hebben met alle lef, humor en hoop die hij van z’n vader geleerd heeft.

All the Money in the World

Voor zijn rol van J. Paul Getty in All the Money in the World (2017) werkte Plummer een huzarenstukje af. De rol werd oorspronkelijk vertolkt door Kevin Spacey, maar door de beschuldigingen van seksueel misbruik aan diens adres, werd hij uit de film geschrapt door regisseur Ridley Scott. Die liet de scènes met Getty opnieuw inspelen door Christopher Plummer en dat op amper negen dagen tijd. Het leverde hem op zijn 88ste een nieuwe Oscarnominatie op, als oudste acteur ooit.

Het waargebeurde verhaal van de ontvoering van de rebelse tiener John Paul Getty lll. In 1973 wordt John Paul Getty lll, de kleinzoon van de miljardair en oliemagnaat John Paul Getty, in Rome ontvoerd. De rijke oliemagnaat weigert vervolgens de grote som losgeld die de kidnappers eisen te betalen, waardoor de moeder van de tiener (Michelle Williams) er alles aan moet doen om het geld op tijd bij elkaar te krijgen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top