Grote dromen en straffe uitdagingen in nieuw seizoen 'Vandaag over een Jaar' met Cath Luyten

Films | Vanaf donderdag 12 december ontvangt Cath Luyten in het nieuwe seizoen van Vandaag over een Jaar wekelijks een aantal gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders wilden realiseren. Zowel grote als kleine plannen passeerden de revue, maar zij hadden een ding gemeen: elke geportretteerde ging vastberaden voor zijn of haar doel, dat hun leven zou veranderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij Cath komen ze vertellen over hun plannen. Eén jaar - maar slechts enkele seconden op televisie - later wandelen ze de studio weer binnen en komen Cath en de kijkers te weten hoe het gelopen is. Samen met de kijkers en met haar gasten herbeleeft Cath de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar. Van een medaille halen op de Olympische jeugdspelen tot leren fietsen, een kindje adopteren of doorbreken als zangeres, bij Cath vertelt elke gast met passie over zijn of haar doel.

Cath Luyten: "Ook tijdens het draaien van het tweede seizoen van Vandaag over een jaar stond ik versteld van het doorzettingsvermogen van mijn gasten. Ik mag tien weken lang luisteren naar de wensen en de dromen die zij koesteren en toon met enige fierheid het resultaat van hun wilskracht. Er wordt gezwoegd en gezweet, gelachen en gehuild. Met als resultaat: warme televisie. Niet iedereen slaagt in zijn opzet en soms komen de mensen met een klein hartje de studio binnen. Maar de voldoening van het proberen alleen al zet de kijker thuis misschien wel aan om ook de stap te ondernemen om een lang gekoesterde droom na te jagen. Wie weet vandaag al. Of over 'n jaar."

In de eerste aflevering maken we kennis met Godelieve (103) uit Ieper. Wie haar ontmoet, zou het niet zeggen, maar Godelieve is al eventjes de 100 jaar gepasseerd. Het houdt haar echter niet tegen om nog mooie dingen te doen in haar leven. Zo ging ze pas nog op reis naar Griekenland, plant ze een trip naar Lourdes en heeft ze een ballonvaart gemaakt. En dat laatste deed haar verlangen naar meer, en naar hoger. Godelieve droomt er namelijk van om een parachutesprong te maken. Haar naasten vinden het een gek idee en houden hun hart vast, maar de dokters geven haar groen licht.



Ook Cindy (36) uit Aalter is te gast. Meteen na de geboorte van haar zoontje tuimelde Cindy van haar roze wolk. Haar lichaam bleek slecht te reageren op de epidurale verdoving en ze raakte verlamd vanaf de navel. De dokters voorspelden dat ze nooit meer zou kunnen stappen. Als bewust alleenstaande moeder bekroop Cindy het gevoel dat ze geen goede mama kon zijn en dat haar zoontje beter verdiende. Ze worstelde met zelfmoordgedachten, maar vond gelukkig de moed om door te gaan en de dokters hun ongelijk te bewijzen. Ooit zal ze die rolstoel aan de kant laten en terug haar grote passie kunnen uitoefenen: paardrijden.



Op zijn zestiende dronk Tanguy (45) uit Haacht zijn eerste pintje. En dat smaakte meteen. Toen hij twee jaar later het studentenleven inrolde, nam zijn alcoholverbruik toe. Stilaan werd het problematisch. Een kwarteeuw lang is Tanguy al verslaafd aan alcohol. En dat moet stoppen, vindt hij. Hij staat voor de grootste uitdaging van zijn leven. Hij vertelt bij Cath zijn voornemen, om zich zo extra te motiveren om een jaar lang geen druppel alcohol aan te raken.



Koen (45) uit Mortsel heeft al vijftien maanden geen hartslag meer. Zo lang al loopt hij rond met een pomp die zijn bloed door zijn lichaam stuwt. Die kwam er nadat hij op één dag negen hartstilstanden heeft gehad. Gelukkig had hij toen al een defibrillator en een pacemaker die bij hem werden ingeplant, nadat een hartafwijking werd vastgesteld.

Al vijftien maanden wacht Koen op een donorhart. Vijftien bange maanden waarin hij niet op reis kan gaan en steeds stand-by moet staan voor een oproep. Want wanneer het juiste donorhart beschikbaar is, zal Koen een harttransplantatie moeten ondergaan: een risicovolle operatie die zal bepalen of Koen aan een tweede leven kan beginnen.



Bekijk Vandaag over een Jaar elke donderdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top